Hoe kan ik een nieuwe, nog niet eerder geladen, natte accu opladen?

We krijgen wel eens de vraag van klanten of een volledig nieuwe, nog nooit opgeladen, natte accu zomaar met iedere acculader opgeladen kan worden. Het antwoord is ja. Ja, dat kan, maar u moet wel op een aantal zaken letten als u een nieuwe natte accu in gebruik neemt.

Processor gestuurde acculaders/ druppelladers hebben altijd een minimum tegenvoltage nodig om het laadproces te starten. In een batterij of accu is voor die laders dus altijd enige spanning nodig zodat de lader weet dat hij aangesloten is aan een accu. De vraag of een lege, nog niet eerder gebruikte, natte accu geladen kan worden met een processor gestuurde acculader/ druppellader is dus niet zo gek.

Een nieuwe, nog niet eerder geladen, natte accu heeft toch een voltage van 0V?
Het antwoord op deze vraag is nee, een nog niet eerder opgeladen, natte batterij/ accu heeft geen voltage van 0V. Wanneer het elektrolyt in de accu wordt gedaan ontstaat er een chemische reactie waardoor er spanning wordt gecreëerd. Die spanning bouwt zich op in een paar uur tijd. Na enkele uren kan de accu verder opgeladen worden met een acculader of druppellader.

Waar moet u op letten als u een (nieuwe) natte accu in gebruik neemt?
Allereerst moet de accu gevuld worden met gemineraliseerd water, ook wel elektrolyt genoemd. Let hierbij op dat u de accu vult tot minimaal 1 cm boven de platen. De platen in de accu moeten zeker niet blood komen te staan omdat ze anders corroderen en krom trekken. Als dat gebeurt dan kan interne kortsluiting optreden en dan is de accu kapot.

Vult u de accu voor de eerste keer met elektrolyt? Wacht dan een paar uur voordat u de eerste keer de accu oplaadt.

Laadt de accu altijd met de doppen open
Een natte accu opladen doet u altijd met de doppen op. Tijdens het laadproces zal elektrolyt verdampen en die damp moet afgevoerd kunnen worden. Als de damp niet afgevoerd wordt dan ontstaat druk in de accu. In het ergste geval kan de accu stuk gaan of zelfs uit elkaar breken met alle schadelijke gevolgen van dien. Zeker als u een natte accu probeert te herstellen/ reconditioneren is het van groot belang dat u dat doet met de doppen open. Het reconditioneren (vaak aangeduid met RECOND op de lader) van een accu gebeurt met een verhoogd voltage en daarmee ontstaat dan ook meer damp dan tijdens het normale laden van een accu of batterij.

Laadt een batterij altijd in een geventileerde ruimte
Het verdampte elektrolyt kan samen met zuurstof een explosief gas vormen. Zorg er dus altijd voor dat u een accu laadt in een geventileerde ruimte.

Conclusie
U kunt dus probleemloos met een druppellader (processor gestuurde acculader of onderhoudslader) een nieuwe natte accu opladen. U kunt dus, afhankelijk van de accucapaciteit van de accu in Ah (dit staat vermeld op de accu), een keus maken uit een acculader/ druppellader uit de categorie Druppellader op Acculaders.nl.