Loodzuur acculader

Wat is een loodzuur accu en welk type acculader hoort daarbij? Een natte loodzuuraccu is snel te herkennen. U heeft deze in uw voertuig als er in de accu overduidelijk vloeistof zit en er bovenop de accu dopjes zijn die u los kunt schroeven.

Een natte (loodzuur)accu bestaat uit water, zwavelzuur en lood. Ze worden ook wel natte loodaccu’s genoemd. Omdat ze niet volledig gesloten zijn en er zich dus vloeistof in bevindt, dient u ze altijd rechtop te verplaatsen (en te monteren) om lekkage te voorkomen.

Dit type oplaadbare accu wordt in auto’s zeer veel toegepast. Ze zijn relatief goedkoop en leveren een hoge spanning en hoge elektrische stroom. Het kan gaan om een startaccu, een semi-tractie accu (ook wel stationaire accu genoemd) en om een (vol)tractie-accu. Elders op Acculaders.nl leest u hierover meer.

Noot: er zijn ook droge loodzuuraccu’s: hierbij gaat het om Gel accu’s en AGM. Zie ook de informatie van Acculaders.nl over Gel acculaders en AGM acculaders.

Bij het kiezen van een acculader voor een loodzuur accu, kijkt u in elk geval naar het voltage (6, 12 of 24 volt) en het aantal ampère-uur (Ah) van de accu. Dan nog blijft er veel keuze over aan acculaders voor een natte of droge loodzuuraccu. Zo goed als alle acculaders in de categorie druppellader zijn geschikt voor alle soorten loodzuuraccu’s, nat en droog. Zie ook de beschrijving per lader.

Loodzuur acculader

In de categorie pure acculaders, dus niet de druppelladers / onderhoudsladers, heeft Telwin een aantal laders specifiek bestemd voor de natte loodzuuraccu. Ofwel een accu met loodplaten die op spanning staan, en zich bevinden in verdund zwavelzuur, ofwel elektrolytvloeistof.

Het op peil houden van de accu is van groot belang; niet alleen om een lege accu die niet meer start te voorkomen, maar ook omdat u er zo beduidend langer mee doet. Een accu ontlaadt langzaam uit zichzelf en dat leidt tot sulfatatie, ofwel het ontstaan van een laagje sulfaat op de loden platen, dat verhardt zo lang als de accu niet volgeladen blijft. Dit voorkomt u eenvoudig door middel van een druppellader voor de loodzuur accu, die overigens vaak ook geschikt is voor een ander type accu.

Een voorbeeld? De (op Acculaders.nl extra voordelige!) CTEK MXS 5.0 (12V), eveneens geschikt voor gel-accu’s en AGM-accu’s.