Onderhoudsvrije accu, is een druppellader dan nog nodig?

U heeft een onderhoudsvrije accu en u vraagt zich af of uw accu eigenlijk wel een druppellader nodig heeft. Dat is een goede vraag! Om die vraag volledig te beantwoorden leggen we uit wat een onderhoudsvrije accu is en wat een druppellader doet met uw accu.

Uitleg onderhoudsvrije accu
Een onderhoudsvrije accu is een accu waarvoor geen onderhoud nodig is aan de fysieke accu. U hoeft de accu zelf nooit bij te vullen met accuzuur. Een natte accu (een accu met daarin accuvloeistof) heeft wel onderhoud nodig. Eens in de zoveel tijd dient u het peil van het accuzuur te checken en eventueel bij te vullen. Dat bijvullen wordt gezien als onderhoud (fysiek onderhoud) aan uw accu. Een onderhoudsvrije accu heeft dat dus niet nodig. Een onderhoudsvrije accu is een gesloten accu zonder dopjes die u kunt openmaken om de accu bij te vullen. Als u zo’n ‘dichte’ accu heeft die nooit bijgevuld hoeft te worden dan heeft u een zogenaamde ‘onderhoudsvrije accu’. De term onderhoudsvrije accu slaat dus puur en alleen op het fysieke onderhoud (het bijvullen van accuzuur) aan de accu.

Een onderhoudsvrije accu onderhouden?
Ja! Een onderhoudsvrije accu moet, net als iedere andere accu, wel degelijk onderhouden worden. Dit onderhoud is nodig als de accu weinig gebruikt wordt of als de accu (bijvoorbeeld in het geval van seizoensgebruik in caravans of boten) soms enkele weken of maanden niet gebruikt wordt. In de periode dat de accu niet gebruikt wordt is het zeer aan te raden om een druppellader op de accu aan te sluiten. Dat verlengt de levensduur van de accu en zorgt ervoor dat de accu niet kapot gaat of diep ontladen zal raden tijdens die periode van stilstand.

CTEK MXS 5.0Hoe werkt een druppellader en wat doet een druppellader met de accu?
Een druppellader is een mooie term voor een automatische acculader ofwel een processorgestuurde acculader (ook wel slimme acculader genoemd) die net als een gewone acculader de accu oplaadt. Het verschil met een ‘gewone’ (lineaire) acculader is dat de ‘gewone’ acculader een accu alleen maar oplaadt tot deze vol is. In de meeste gevallen moet u zelf de lader ontkoppelen van de accu als de accu vol is omdat de lader anders de accu zal overbelasten (te vol zal laden, ofwel overladen). Een druppellader stopt het laadproces zelf als de accu vol is. Vervolgens gaat de druppellader de accu monitoren en bij een verlaagd voltage of laadniveau (ongeveer 95% van de maximale vulling) van de accu (ontstaat door zelfontlading van de accu of door lekspanning uit de accu door aangesloten elektronica) zal de druppellader de accu weer volladen tot 100% vol.

Lees ook de onderstaande specifieke adviezen over de beste keuze voor een acculader voor in een caravan of boot. De volgende twee artikelen zijn daarvoor interessant.