Wat is de beste acculader voor mijn visboot?

"Wat is de beste acculader voor mijn visboot?" Dat is een vraag die we bij Acculaders.nl vaak krijgen. De eerste tegenvraag is dan altijd, "Wat voor accu zit er in de visboot?". Vaak is dat een deep cycle accu (oftewel een semi tractie accu of tractie accu/ tractiebatterij) van bijvoorbeeld 105Ah. Een volgende vraag van ons is dan altijd, "Hoe snel wilt u dat de accu, wanneer helemaal leeg, weer opgeladen moet zijn?". Voor een elektrische visboot is het gewoon fijn als u na een dag varen de volgende dag ook weer zou kunnen varen, dus het antwoord is meestal "Na een avond en nacht laden moet de accu wel weer vol zijn.". Om dat voor elkaar te krijgen heeft u dan een lader nodig die zo’n 10A kan laden. Verder heeft u een goede kwaliteit lader nodig die het aankan om een tractie accu probleemloos te laden (zonder zelf door te branden). Een tractie accu vraagt veel vermogen aan een lader en de lader moet dat wel aankunnen. Wij raden daarom altijd de CTEK laders omdat die gewoon probleemloos om kunnen gaan met tractie accu’s.

Visboot

Hoe berekent u het benodigde vermogen van de acculader?
De berekening om te weten hoe lang het laden ongeveer zal duren is als volgt: accuvermogen in Ah / laadvermogen van de acculader in A.
Na deze berekening telt u nog ongeveer 10% van deze laadtijd op bij de uitkomst en dan zit u redelijk goed. Waarom deze extra 10% erbij optellen? De reden daarvoor is dat wanneer de accu vol begint te raken, dat dan de acculader met een lager vermogen zal gaan doorladen om de accu te sparen. Het laatste stukje laden duurt dan dus langer omdat niet met het maximum vermogen geladen wordt.
Dus in het voorbeeld van een 105Ah accu en een lader van 10A is de berekening als volgt: 105 / 10 = 10,5 plus 10% = 11,55 (afgerond 12 laaduren)
Als de 105Ah accu dus helemaal leeg is na een dag varen met de boot dan heeft een acculader met een vermogen van 10A ongeveer 12 uren nodig om de accu weer helemaal op te laden.

Wat is dan de beste keus?
De beste acculader voor een accu uit een visboot is een CTEK acculader. Het benodigde vermogen hangt af van hoe snel u wilt dat de accu geladen is nadat deze leeg of halfleeg is geraakt. Voor een 105Ah tractie accu die in een avond/ nacht weer volledig geladen moet zijn is de CTEK MXS 10 de beste keus. Hoeft het niet zo snel te gaan of heeft u een kleinere accu dan kunt u prima kiezen voor de CTEK MXS 7.0 of de CTEK MXS 5.0. Wilt u dat het laden juist nog sneller gebeurt of heeft u een beduidend grotere accu, dan kiest u voor de CTEK MXS 25.

CTEK MXS 10