Lassen | Wat is lassen en welke producten?

Lassen: wat is het? Hoe werkt lassen? Welke producten heb je ervoor nodig? Waar kun je deze lasproducten het best kopen? Denk aan lasapparaten, maar ook aan lashelmen, lasdraad, laselektroden, plasmasnijders en overige lasaccessoires. Wanneer pas je de techniek van het lassen toe? En welke methode gebruik je? Een uitleg.

Lassen is het verbinden van materialen, door deze (in de meeste gevallen) allereerst te verhitten. Dit maakt de massa die één moet worden, vloeibaar of ‘kneedbaar’. In die aanpasbare toestand van het materiaal is er ruimte om extra materiaal toe te voegen. Dit laatste heeft als doel om, na afkoelen, de ontstane verbinding nog sterker te maken.

Een gelaste verbinding levert een sterk resultaat op. De constructie blijft feitelijk intact en van hoge kwaliteit. Extra voordeel is dat het werk om dit voor elkaar te krijgen, relatief eenvoudig is. Daarmee is lassen ook een goedkope manier van verbinden van (grotere, sterke) identieke metalen materialen. Zeker als je daarbij aandacht hebt voor goedkope lasproducten, dan vallen de kosten van lassen vaak erg mee.

Lassen en producten:

Een lasverbinding heeft nog een voordeel: het leidt vaak tot een soepel, letterlijk versmolten resultaat. Er zijn géén externe hulpmiddelen nodig die daarna zichtbaar blijven – zoals klinknagels of bouten. Deze laatste zijn overigens ook net iets minder solide dan een gelaste verbinding. Houd er echter rekening mee dat dit laatste in principe wel definitief is.

De kunst van het lassen vereist vanzelfsprekend zorgvuldigheid om het lasresultaat goed te laten zijn. Houd daarbij rekening met de mogelijkheid van enig krimpen van de materie. Maar het is tevens een snelle manier, omdat de materie na het lassen alleen nog maar hoeft af te koelen. Een droogproces of verhardingsproces is hier niet aan de orde.

Het verschil tussen lassen en solderen is, overigens, dat bij het lassen óók het werkmateriaal smelt. Bij solderen gebeurt dit alleen met het materiaal dat je toevoegt. Hoewel lassen met moderne lasapparatuur steeds innovatiever is geworden, is het al een eeuwenoude methode. Wikipedia schrijft over lassen dat ‘de eerste sporen ervan dateren uit de Bronstijd en de IJzertijd in Europa en het Midden-Oosten’. En in de middeleeuwen was smeden – het net zo lang erop hameren totdat de delen aaneen verbonden werden – nog het enige soort van lasproces.

In de zestiende eeuw waren er op dit vlak vele vorderingen, inclusief het ontstaan van ‘booglassen’, dat gepaard ging met de ontdekking van de elektrische boog. In de negentiende eeuw werd dit gevolgd door de nieuwe lasprocessen ‘weerstandslassen’ en ‘autogeen lassen’. En inmiddels is vooral MIG/MAG lassen, met moderne lasapparatuur, een efficiënte lastechniek. Naast TIG lassen en MMA lassen. Welke manier van lassen je precies gebruikt, is ook afhankelijk van het type materiaal en de gewenste soort constructie.

Wat is MIG/MAG lassen? Wat is TIG lassen? En wat is MMA lassen?

TIG lassen is de afkorting van Tungsten (Engelse term voor ‘Wolfraam’) Inert Gas. Deze techniek is geschikt voor nauwkeurig laswerk en is een vorm van elektrisch booglassen. Onderdeel hiervan is een elektrode, gemaakt van wolfraam, die niet afsmelt. Bij TIG lassen moet je zelf tijdig en handmatig versterkingsmateriaal toevoegen. Dit is een nauwkeurig werkje dat bovendien gebeuren moet met één (de niet-las) hand. Voor de echte vakman en liefhebber is dit echter een uitdaging: de precisie en kwaliteit ligt in handen van hem/haar. Tijdens het TIG lassen beschermt het inert-gas (een edelgas) het smeltbad.

Bij MIG/MAG lassen (Metal Inert Gas/ Metal Active Gas) is er de toorts die het toevoegmateriaal automatisch bijbrengt. En anders dan bij TIG lassen, is er bij MIG/MAG lassen géén constante stroomsterkte. In plaats van elektrisch booglassen is hier sprake van het opwekken van een plasmaboog. MIG/MAG lassen is veel sneller en mede daarom geschikt voor het grotere werk.

Het verschil tussen MIG lassen en MAG lassen is als volgt. Bij MIG lassen is er inert gas dat het smeltbad (het vloeibare deel dat afkoelt terwijl je last) beschermt. Bij MAG lassen is er een active gas. Het toevoegmateriaal is de elektrode. Vanuit de toorts wordt het beschermgas, vanuit een losse gasfles, automatisch toegevoegd. Naast TIG lassen en MIG/MAG lassen zijn er nog meer lastechnieken, zoals puntlassen, autogeen lassen, elektrode lassen en, onder andere, stiftlassen.

MMA lassen of laselektrode lassen is niet-geautomatiseerd metaalbooglassen, of elektrodelassen, zonder beschermgas. Het is een gangbare lasmethode met staaf met toevoegmiddel, voor in de lastang, die werkt als laselektrode. Bij MMA lassen brandt deze staaf en wordt zo kleiner. Daardoor moet de lasser de tang steeds richting het werkstuk bewegen, voor het behouden van een constante afstand tussen de elektrode en het smeltbad. Dit is tamelijk uitdagend. Toch is MMA lassen ook een toegankelijke methode voor de particulier, zoals de huis-en-thuislasser. Immers, er zijn alleen een stroombron, zoals een regulier stopcontact, en toevoegmateriaalstaven voor nodig.

MMA lassen is toepasbaar onder veel omstandigheden, ook buiten en op lastige locaties. Zelfs voor onder water lassen is de MMA lastechniek, met mobiele lasapparaten, en met de juiste accessoires, goed mogelijk. Noot: vaak is een TIG-lasmachine ook geschikt voor MMA.

Lasproducten, lasmaterialen en lasonderdelen

Goed kunnen lassen vereist ook goede apparaten, materialen, onderdelen, accessoires en overige hulp- en lasverbruiksmiddelen. Lasapparaten / lasmachines, laselektroden, lasdraad, plasmasnijders en lashelmen van hoge kwaliteit zijn onmisbaar om de werkzaamheden efficiënt en zonder frustraties te kunnen uitvoeren.

Ook voor lasapparatuur en lasaccessoires kunt u terecht op Acculaders.nl. Een lasapparaat voelt als een ander apparaat dan een acculader. De apparaten lijken echter erg op elkaar. In een lasapparaat wordt net als in een acculader wisselstroom omgezet naar een gelijkstroom met een specifieke spanning en amperage. Vele van onze leveranciers zijn daarom ook tevens fabrikant en leverancier van lasapparatuur. We kunnen u dus van de aangeboden merken alle denkbare lasproducten leveren.

 

Lees meer