Scheidingstrafo

Een scheidingstrafo of voluit scheidingstransformator voorkomt het ontstaan van elektrolytische corrosie bij aansluiting op de walstroom. Een scheidingstrafo werkt als volgt.

Elektrolytische corrosie is het verschijnsel dat ontstaat door het natuurlijke potentiaal verschil (galvanische spanning) tussen verschillende metalen. Als twee van deze metalen zich in een geleidende vloeistof bevinden, zoals bij een boot, en elektrisch met elkaar verbonden zijn, zal er door de vloeistof een stroom gaan lopen. Hierbij wordt het ‘minst edele’ metaal aangetast.

Zeewater is een uitstekende geleider en veroorzaakt potentieel sterke corrosie. ‘Zoet’ water is echter ook geleidend dus ook in zoet water zal elektrolytische corrosie ontstaan.

Om aantasting van schroef, schroefas, afsluiters en andere metalen delen van een boot te voorkomen, worden zink anodes gemonteerd. Het minder edele zink wordt dan aangetast in plaats van de andere metalen delen.

Ook een stalen of aluminium scheepshuid kan ernstig worden aangetast.

Elektrolytische corrosie is te voorkomen door installatie van een scheidingstrafo. Uw boordnet is dan een volledig gescheiden elektrisch net met een eigen aarde en aardlekschakelaar. Een scheidingstrafo vervangt het gebruik van zink anodes niet overigens. Zink anodes zijn naast een scheidingstransformator nodig om te allen tijde - en zeker ook tijdens de vaart - aantasting te voorkomen van schroef, schroefas, afsluiters en andere metalen bootdelen.

Kortsluiting en de rol van de scheidingstrafo
Een walstroom aansluiting zonder aarde en aardlekschakelaar is levensgevaarlijk. Bij aansluiting van het schip op de walstroom dienen alle metalen delen verbonden te zijn met de aarddraad van de walaansluiting. De aardlekschakelaar onderbreekt dan de stroomvoorziening wanneer er een lekstroom of kortsluiting ontstaat naar de metalen delen van het schip. Zonder randaarde en aardlekschakelaar kunnen de boot en het water rond de boot onder spanning komen te staan als gevolg van kortsluiting of een lekstroom.

Juist door die aardverbinding met de wal en via eventuele walaansluitingen van andere boten, zal de elektrolytische corrosie echter sterk toenemen. Als gevolg daarvan kunnen vocht en elektrolytische potentialen ervoor zorgen dat de aardlekschakelaar veelvuldig of zelfs direct na verbinding met de walstroom in werking treedt. Dit zorgt voor onveilige en onwerkbare situaties.

De beste manier om optimale veiligheid in het elektrisch boordnet te garanderen is de installatie van een scheidingstransformator.

Zo werkt een scheidingstrafo

De scheidingstransformator draagt energie over aan het boordnet zonder rechtstreeks elektrisch contact met het walstroomnet. De elektriciteit wordt in een ringkern transformator omgezet in magnetisme om vervolgens weer te worden omgezet naar elektriciteit. De nulleiding van de secundaire zijde van de transformator is verbonden met de behuizing en de massa van het schip (alle metalen delen). Bij een eventuele elektrische storing zal een aardlekschakelaar of een zekering in werking treden.

Scheidingstransformator kopen

Op Acculaders.nl vindt u scheidingstransformator van bekende en bewezen kwaliteitsmerken. Ze staan hier op voorraad (een tijdelijke uitzondering wordt altijd vermeld). Een scheidingstransformator kopen kan bij ons onder gunstige voorwaarden. Goedkoop, voordelig en met op de achtergrond een betrouwbare klantenservice. Bij elk scheidingstransformator op deze pagina('s) staan de eigenschappen, functies en mogelijkheden duidelijk en uitgebreid beschreven. Zie, waar beschikbaar, ook de download naar de online handleiding en gedetailleerde productfoto's. Zo stellen wij u in staat om zonder daaraan veel tijd te hoeven bestede de juiste scheidingstrafo te vinden. Elke bestelling handelen we vervolgens snel, goed verpakt en zorgvuldig af. Direct klaar voor verzending met PostNL.

 

Lees meer
Filter uw producten


Aanbieding Victron scheidingstransformator 2000W 115/230V
Victron scheidingstransformator 2000W 115/230V
Deze Victron scheidingstransformator 2000W 115/230V zorgt ervoor dat elektrolytische corrosie niet kan ontstaan bij aansluiting op de walstroom doordat het boordnet gescheiden wordt van het walstroomnet. Het vergroot tevens de veiligheid in uw boordnet.

€495,95 €411,95

Informatie
Aanbieding Victron scheidingstransformator 3600W 115/230V
Victron scheidingstransformator 3600W 115/230V
Deze Victron scheidingstransformator 3600W 115/230V zorgt ervoor dat elektrolytische corrosie niet kan ontstaan bij aansluiting op de walstroom doordat het boordnet gescheiden wordt van het walstroomnet. Het vergroot tevens de veiligheid in uw boordnet.

€709,95 €604,95

Informatie
Aanbieding Victron scheidingstransformator 3600W Auto 115/230V
Victron scheidingstransformator 3600W Auto 115/230V
Deze Victron scheidingstransformator 3600W Auto 115/230V zorgt ervoor dat elektrolytische corrosie niet kan ontstaan bij aansluiting op de walstroom doordat het boordnet gescheiden wordt van het walstroomnet. Het vergroot tevens de veiligheid in uw boordn

€749,95 €624,95

Informatie
Aanbieding Victron scheidingstransformator 7000W 230V / 32A
Victron scheidingstransformator 7000W 230V / 32A
Deze Victron scheidingstransformator 7000W 230V / 32A zorgt ervoor dat elektrolytische corrosie niet kan ontstaan bij aansluiting op de walstroom doordat het boordnet gescheiden wordt van het walstroomnet. Het vergroot tevens de veiligheid in uw boordnet.

€924,95 €899,95

Informatie
Aanbieding Mastervolt IVET 3.5
Mastervolt IVET 3.5
Scheidingstransformator 3500 W

Met de Mastervolt IVET 3.5 maakt u een veilige verbinding tussen uw schip en de walinstallatie. Het is een essentieel onderdeel van uw elektrische installatie. Deze galvanische elektrische scheiding voorkomt elektrische corrosie van metalen onderdelen.

€999,95 €929,95

Informatie
Aanbieding Mastervolt IVET 4.5
Mastervolt IVET 4.5
Scheidingstransformator 4500 W

Met de Mastervolt IVET 4.5 maakt u een veilige verbinding tussen uw schip en de walinstallatie. Het is een essentieel onderdeel van uw elektrische installatie. Deze galvanische elektrische scheiding voorkomt elektrische corrosie van metalen onderdelen.

€1.099,95 €1.049,95

Informatie
Aanbieding Mastervolt IVET 6
Mastervolt IVET 6
Scheidingstransformator 6000 W

Met de Mastervolt IVET 6 maakt u een veilige verbinding tussen uw schip en de walinstallatie. Het is een essentieel onderdeel van uw elektrische installatie. Deze galvanische elektrische scheiding voorkomt elektrische corrosie van metalen onderdelen.

€1.499,95 €1.439,95

Informatie
*Incl. btw
Pagina 1 van 1