Installateurs voor off-grid en ESS solar systemen

Wie de beslissing heeft genomen om een netonafhankelijk elektrisch energiesysteem in te richten, staat voor nog een keus: zelf installeren of een installateur inhuren. De installateurs in ons netwerk nemen al het werk uit handen bij het schematisch ontwerpen en aanleggen van een zelfvoorzienend DC-stroomsysteem op basis van zonnepanelen en/of windenergie. Daarnaast verkopen we alle componenten voor het ESS en/of off-grid energie(opslag)systeem.

Wat doet een installateur van een off-grid of Energie Opslag Systeem? Lees hier hoe de installateurs met wie wij samenwerken te werk gaan. We geven ook aan welke informatie zij nodig hebben voor het maken van een passende offerte. Daarnaast adviseren we over de benodigde onderdelen voor het off-grid of ander zonnepaneelsysteem met gelijkstroom (DC). Deze componenten zijn op Acculaders.nl voorradig.

Bij aankoop van één of meerdere componenten voor het energiesysteem brengen wij u in contact met de juiste installateur.

Installateur zonnestroomsysteem in Nederland

Via ons vindt u ESS / off-grid / zonnepaneelsysteem installateurs voor in heel Nederland. Zij zijn met name gespecialiseerd in systemen die gebaseerd zijn op de gelijkstroom - en aanverwante producten van Victron. Dit merk is een autoriteit op het gebied van zelfvoorzienende energiesystemen. Behalve installateurs voor producten van Victron kunnen we u ook in contact brengen met installateurs die werken met overige acculader gerelateerde merken. Denk bijvoorbeeld aan Mastervolt, specialist in laadoplossingen. Ook Mastervolt levert onderdelen voor onafhankelijke zonnesystemen, zoals omvormers.

 

Zelf een energieopslagsysteem of off-grid stroomvoorziening installeren?

Wij helpen u ook aan een aansluitschema op maat.
Lees daarvoor verder bij ESS en off-grid installatieschema’s

Dit zijn de systemen waarvoor we een installateur kunnen leveren:

 • DC systemen; gelijkstroomsystemen
 • Zonnepaneelsystemen en windenergiesystemen voor bedrijf en thuis
 • Off-grid systemen voor boot, camper en aanverwante voertuigen
 • Een ESS (Electric Storage System) met thuisaccu voor thuisopslag
 • Overige systemen op basis van Victron gelijkstroom producten
 • Systemen op basis van andere acculader gerelateerde producten
 • Plus vergelijkbare systeem. Vraag ons naar de mogelijkheden voor hulp bij installatie.

Zonnepaneelsysteem installateur vinden in de buurt

Zelf een ESS of off-grid systeem aanleggen, maar het installeren daarvan liever uitbesteden? Voor feitelijk alle componenten van een solar systeem die we verkopen, kennen we goede installateurs. Zij hebben expertise over die producten én over het systeem waarvan deze deel kunnen uitmaken.

Een installateur vinden bij u in de buurt? Bij aankoop van een systeemcomponent op Acculaders.nl helpen we u graag in contact te komen met een goede solar stroomsysteem installateur in uw eigen omgeving.

Op zoek naar alleen een elektrisch installatieschema? Wilt u het particuliere energieopslagsysteem zelf installeren? In dat geval helpen we u tegen een meerprijs aan een elektrisch installatieschema. Verderop deze pagina leest u er meer over.


Wat kan en doet de installateur?

De ESS en off-grid installateurs met wie wij u in contact kunnen brengen, kunnen bogen op veel praktijkervaring. Zij zijn volledig op de hoogte van alles wat de aanleg van zo’n solar/wind-stroomsysteem vereist. Doel is om optimaal off-grid stroomrendement te behalen onder de specifieke omstandigheden en benodigdheden op de boot, camper, caravan of bijvoorbeeld bij uw bedrijf of bij u thuis.

Deze solar en off-grid installateurs beschikken over uitgebreide 1) kennis van de systeemcomponenten, hun werking en mogelijkheden, zoals met name van het merk Victron. Zij hebben ook 2) kennis van alle bijbehorende (Victron) software. Verder beschikken zij over 3) de technische kennis die het installeren van een elektriciteitsschema op maat vereist. Bovendien hebben zij 4) letterlijk jarenlange ervaring.

Hun uitgebreide praktijkervaring hebben deze DC-systeem installateurs niet alleen opgedaan bij vele klanten en uiteenlopende toepassingen-op-maat, maar veelal ook bij stroomsysteemprojecten in eigen beheer. Het ‘met de voeten in de klei’-principe, gepaard met de hang naar een systeemuitdaging, kenmerkt onze ESS en off-grid installateurs.

Hoe werken onze solar off-grid installateurs?

Onze off-grid en ESS installatiepartners nemen vooraf alle werkzaamheden nauwkeurig met u door. De installateur vertelt u zelf over zijn of haar precieze aanpak en werkwijze. Dit houdt onder andere een tijd- en doorloopschema in, evenals overleg over de capaciteitswensen, een uitleg van het aansluitschema en de te gebruiken Victron producten, en een toelichting op de overige noodzakelijke materialen. De exacte aanpak en werkwijze kan op onderdelen verschillen per installatiepartner.

Wat kost de installatie van een solar stroomsysteem?

De installatiepartner die wij u adviseren bij aankoop van de benodigde producten, zal onafhankelijk van Acculaders.nl een vrijblijvende offerte uitbrengen voor de installatie en bijbehorende diensten ervan. Het spreekt voor zich dat de hoogte van de prijzen afhangt van meerdere zaken, zoals in elk geval de gekozen capaciteit van het DC solar systeem. Ook de uiteindelijke facturering verloopt rechtstreeks via de geadviseerde installateur.

 

Doorverwijzing naar ervaren installatie alleen bij productafname Acculaders.nl

Wij kunnen u alleen aan een installateur helpen indien de producten gekocht worden via deze webshop. Acculaders.nl verzorgt niet zelf de installaties maar werkt met installatiepartners.

 

Installateurs van Victron componenten

De installatiepartners van Acculaders.nl werken voornamelijk met de producten van Victron. Dit merk van Nederlandse komaf levert hoge kwaliteit acculaders, omvormers, zonne-laadregelaars, accu’s en meer systeemcomponenten en combinaties daarvan. Victron heeft ook bijbehorende systeemproducten, -elektronica en -accessoires zoals rondom de verbinding, communicatie, bediening, bewaking en (digitale) monitoring.

Behalve van Victron werken onze installatiepartners ook met andere merken. Echter, de componenten van bijvoorbeeld Mastervolt werken soms wezenlijk anders dan die van Victron. Is de aankoop en installatie van bijvoorbeeld Mastervolt componenten gewenst? Dan is het wenselijk om al vooraf daarover contact te hebben over de eventuele mogelijkheden.

Victron producten waarmee off-grid en ESS solarsysteem installateurs werken

Installateurs van off-grid en ESS solarsysteem werken met zoal de volgende Victron producten:

Systeemcomponenten off-grid


Offgrid:

Een off-grid energiesysteem is niet afhankelijk van een verbinding met het vaste stroomnet. Het netonafhankelijke off-grid systeem is zelfvoorzienend, op basis van zonne- en/of windenergie. Een van de onderdelen is meestal een opslagaccu(bank). Installatie van zo’n autonoom stroomsysteem gebeurt veelal op een boot, kleiner schip, camper of bijvoorbeeld vakantiehuis. De zelf opgewekte solar en/of windenergie is bestemd voor de bijbehorende 12V en 24V accu’s van de diverse aangesloten aansturingen, toepassingen en apparaten.

 

Zonnepanelen

Ze vormen natuurlijk de basis van elk solarsysteem: zonnepanelen. Deze zijn te koop op Acculaders.nl met het gewenste vermogen en bijbehorend voltage, in het gewenste formaat.

Zonnepanelen


Windturbines

Zeker bij off-grid systemen zoals op bijvoorbeeld een boot, kunnen windturbines aanvullend dienst doen voor het zelf opwekken van de duurzame energie.

Windturbines


Victron MPPT laadregelaar

Een solar laadregelaar legt de noodzakelijke verbinding tussen het zonnepaneel en de accu – de opslagaccu (zie hierna). De laadregelaar zorgt voor de juiste laadspanning, onder meer rekening houdend met het type accu (AGM, Gel, Lithium). Bij een off-gridsysteem zullen onze installatiepartners een MPPT laadregelaar adviseren, vanwege de hoge efficiëntie.

MPPT laadregelaars

Victron opslagaccu

De opslagaccu / accessoire accu vormt het hart van het energieopslagsysteem. Vanuit de accu of de accubank worden de aangesloten apparaat-accu’s gevoed; direct of op een later moment. De accessoire accu is geschikt voor het opladen van elektrische apparatuur op 12 volt, 24 volt en/of 230 volt. Denk aan apparaten aan boord zoals de koeling, verlichting, tv, elektrisch gereedschap, geluidsinstallatie, kacheltje en overige stroomverbruikers.

Accessoire accu’s

Victron MultiPlus omvormer

Om vanuit de opslagaccu – die via de MPPT laadregelaar wordt gevoed door zonne- en/of windstroom – de diverse apparaten op 12V, 24V en 230V te voeden, is een omvormer nodig voor de omzetting naar het juiste voltage. Mogelijk zijn er meerdere omvormers nodig, bijvoorbeeld twee als de accessoire accu 24V is en er zowel apparaten zijn die werken op 12V als op 230V. De omvormers binnen de Victron MultiPlus serie zijn hiervoor geschikt.

Victron omvormers MultiPlus

Monitoring | Victron BMV Smart

Om binnen het off-grid systeem de accu te monitoren, is een zogeheten BMV te gebruiken. De meest complete is de BMV 712 Smart. Deze maakt bovendien contact met de Victron app. Via Bluetooth toont uw smartphone zo een goed beeld van de laadstatus van de accu.

Victron accumonitoring

Groepenkast

Welke groepenkast is geschikt om het 230V net op de boot of in bijvoorbeeld de camper te beveiligen? Wij adviseren daarvoor een van onze 16A groepenkasten.

Groepenkasten


Optioneel:

Accubewaking | Victron BatteryProtect

Een accubewaker binnen de Victron BatteryProtect-serie draagt bij aan een langere levensduur van de accu. Deze beschermt voornamelijk tegen te diepe ontlading.

Victron accubewakers


Systeemcomponenten ESS


Energy Storage System ESS

Een Energy Storage System (ESS) is er voor het thuis opwekken en opslaan van zonne- en/of windenergie, én het mogelijk (terug)leveren van die energie aan het vaste stroomnet. Het heeft normaliter een groter vermogen aan zonnepanelen nodig dan een off-grid systeem. Binnen het ESS is er de mogelijkheid om de zelf opgewekte solar- of windenergie op te slaan in een thuisaccu. Daarvanuit is de stroom flexibel inzetbaar op een later, willekeurig moment.

Benodigde producten:

Welke (Victron) componenten zijn er nodig voor een ESS? Zie daarvoor ten eerste de bij het off-gridsysteem beschreven onderdelen, iets eerder op deze pagina.

Verder zijn er de volgende verschillen. We gaan hier uit van reeds aanwezige zonnepanelen – op het dak van de woning – en bijbehorende laadregelaar(s). Daarmee is binnen het ESS terugleveren aan het vaste net al mogelijk. Maar met de aanvulling van een thuisaccu voor stroomopslag kan teruglevering of apparaatvoeding óók plaatsvinden op een later moment.

Omvormer: Victron MultiPlus II

Bij een energieopslagsysteem dat u wilt installeren, adviseren wij een van de omvormers Victron MultiPlus II. Dat is het hoofdcomponent van dit solar stroomsysteem voor thuis. De MultiPlus II is voor een ESS bij uitstek geschikt, met de Victron Quattro als goed alternatief. Dit bi-directionele apparaat met twee AC-koppelingen is de effectieve spil voor het voeden van de apparaat-accu’s en het terugleveren aan het net. De MultiPlus II werkt goed samen met zowel MPPT-zonneladers als met netgekoppelde PV-omvormers. Naast slimme laadtechnologie heeft de MultiPlus II ook andere moderne mogelijkheden en multifunctionele laadtoepassingen.

Victron MultiPlus II


Monitoring | Victron GX

Voor het beheer van het ESS is een Victron GX nodig, zoals de Color Control GX (CCGX). Deze controller biedt een uitgebreide digitale monitoring, zowel lokaal als op afstand. Dit gebeurt in connectie met het Victron VRM Portal en de VRM App.

Verder verkoopt Acculaders.nl al het off-grid en ESS installatiemateriaal

Zoals:

 • Zekeringen
 • Zekeringhouders
 • Connectors, adapters en aansluitingen
 • Kabels
 • Verdeelrails / verdeelpunten
 • Netstroommeter
 • Overige bijhorende overige accessoires

Voor alle capaciteiten, afmetingen en installatieschema’s beschikken wij over het juiste materiaal. Acculaders.nl biedt daarmee het volledige pakket aan off-grid en ESS producten. Deze producten kennen wij en onze installatiepartners uit en te na. We hebben deze componenten letterlijk ontelbare keren in handen gehad en/of in diverse schema’s toegepast.

 

Installateur voor camper stroomsysteem of mobiel 230V DC-DC laadsysteem?

Acculaders.nl kan u ook helpen aan installatiepartners voor bijvoorbeeld DC camper elektrasystemen en mobiele DC-DC laadsystemen met tweede accu voor 230V opladen.


Zonnepaneelsysteem installateurs (off-grid, ESS) voor Nederland en België

Via het netwerk van Acculaders.nl zijn goede solar off-grid installateurs beschikbaar voor in zowel Nederland als België. Een installateur vinden kan voor alle Nederlandse provincies:

Installateur vinden voor in de provincie:

 • Drenthe
 • Flevoland
 • Friesland
 • Gelderland
 • Groningen
 • Limburg
 • Noord-Brabant
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Utrecht
 • Zeeland
 • Zuid-Holland

Installateur vinden voor in de Belgische provincie:

 • Antwerpen
 • Henegouwen
 • Limburg
 • Luik
 • Luxemburg
 • Namen
 • Oost-Vlaanderen
 • Vlaams-Brabant
 • Waals-Brabant
 • West-Vlaanderen

Wij helpen u aan een installateur in de buurt!

 

>


Installatieschema voor aanleggen off-gridsysteem

Zoekt u een aansluitschema / installatieschema voor het aanleggen van een ESS off-grid systeem voor thuis? Ook daaraan kunnen wij u zeker helpen.

Wilt u zelf een stroomsysteem op basis van zonne-energie aanleggen? Zonder externe installateur, maar uiteraard wel met behulp van een technisch installatieschema? Dat laatste zal zonder meer onmisbaar zijn.

Een aansluitschema voor een solar energiesysteem moet veelal grotendeels op maat worden gemaakt. Hieraan zijn uiteraard kosten verbonden. Het aansluitschema bestaat uit de alle benodigde componenten, zoals op deze pagina beschreven, van zonnepaneel tot omvormer, thuisaccu, zekeringen en bekabeling, maar natuurlijk uit nog veel meer.

Voor welke capaciteit?

Om tot het juiste technische solar schema te kunnen komen met de juiste systeemcomponenten, hebben we meerdere gegevens en variabelen nodig. Hoe groot moet het systeem zijn, met welke capaciteit en gewenste opslagcapaciteit? Is het voor in een woning of vakantiehuisje of voor een mobiele rij- of vaartuig zoals bijvoorbeeld een schip of caravan?

Is het voor louter off-grid of betreft het een aansluitschema voor (ook) het terugleveren aan het vaste net, dus voor een ESS? Zijn er al te verwachten verbruiksgegevens bekend? Voor welke voedingsvoltages moet het zijn? Voor welke periodes in het jaar moet het onafhankelijke stroomsysteem (voornamelijk) dienst doen? Of is de stroom- en verbruiksbehoefte ongeveer gelijk gedurende alle seizoen van het jaar?


Om u alvast te helpen om inzicht te krijgen in benodigd verbruik en capaciteit, verwijzen wij u naar de volgende pagina’s. Daar staan enkele modellen beschreven die als leidraad kunnen dienen voor een berekening-op-maat voor uw eigen solar toepassingen en situatie.

Hulp en voorbeelden bij berekeningen van diverse groottes (capaciteiten) van:

Tevens kunnen wij u als gezegd helpen aan installateurs voor:

Op genoemde pagina’s staan compleet uitgeschreven voorbeeldsystemen. Deze vormen een leidraad voor het zelf berekenen van onder meer de benodigde componenten, aan de hand van factoren zoals toepassing, capaciteit en verbruik.

Is ook bekend welke componenten nodig zijn dan kan daaruit het aansluitschema worden opgesteld. In de meeste gevallen zullen we daarna eerst nog enkele vervolgvragen hebben, alvorens u te kunnen helpen aan een definitief elektrische aanlegschema, geheel op maat.


Noot: onze installatieschema's zijn gebaseerd op het gebruik van op elkaar afgestemde componenten die wij zelf verkopen. Wij en onze partners hebben daarmee voldoende kennis voor het opstellen van zo'n aansluitschema. Maakt u niet (consistent) gebruik van Victron systeemcomponenten? Vraag ons dan naar de mogelijkheden.

 

Vraag ons naar de mogelijkheden en een prijsopgaaf voor solar en overige off-grid installatietekeningen.

Disclaimer
Ondanks een grote mate van zorgvuldigheid in het vervaardigen van de content op deze pagina, is Acculaders.nl niet aansprakelijk voor onverhoopte fouten, onvolledigheid of andere tekortkomingen van deze uitleg. Noch kan Acculaders.nl, zijnde wederverkoper en géén installateur, aansprakelijk worden gesteld voor enig foutief gebruik van de via ons gekochte producten en eventuele negatieve gevolgen daarvan. Lees altijd de gebruiksaanwijzing, ken de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en win bij twijfel altijd verder informatie in. Zie ook onze disclaimer: 4.b Content en aansprakelijkheid.

 

Installateurs voor off-grid en ESS solar systemen