CEE stekkers en andere CEE accessoires

Wat is de CEE stekker? Waar, waarvoor en hoe gebruik je dit type connectie? Lees dit artikel over CEE stekkers en bijbehorende CEE kabels, snoeren, stekkerdozen, haspels, verlopen en adapters, inlets, outlets en aardlekbeveiliging. Voor gebruik op buitenplaatsen zoals de bouwplaats, nabij havens (walstroom) en camping: de industriële CEE stekker.

Op de buitenplaats, voor werk of privé, is vaak stroom nodig. Het reguliere stroomnet met de vaste Schuko aansluitingen zoals we dat thuis gewend zijn? Dat is er niet (direct) in de buitenlucht. Wel zijn er CEE stroompalen, stroomkasten, of stroomverbindingen aan wal, van waaruit de 230V 50-60Hz stroomspanning en frequentie beschikbaar is. Daarvoor is dan nog wel een verloop nodig: van de CEE aansluiting naar een Schuko (of in het buitenland bijvoorbeeld NEMA) stopcontact. En naast een verloop (adapter) ook een verlengkabel – in enige vorm. Dit om de afstand te overbruggen van de CEE bron naar de plaats van werk of recreatie, alwaar elektrische apparaten met een Schuko stekker hun stroom moeten kunnen krijgen – van boormachine tot campingkoelkast, van bouwlamp tot vele soorten opladers.

Zo ziet een CEE stekker voor buitenstroom eruit

Voor het regelen van stroom voor de boot, voor de werkplaats of voor de camping, is in Europa meestal de blauwe CEE stekker nodig. Met deze stekker, uiteraard in combinatie met de juiste kabel en eventueel aanvullende accessoires (waarover later méér), trek je de benodigde elektriciteit vanuit de stroomkast door naar de werk- of recreatieplaats, voor allerhande toepassingen.

 

 

De CEE stekker is te herkennen aan de volgende kenmerken. Direct zichtbaar is de veelal de kleur blauw (bij walstroom soms ook gele exemplaren). De aanduiding ‘CEE’ staat vanzelfsprekend ook op de stekker zelf vermeld. Direct zichtbaar is vooral ook het type aansluiting: de CEE stekker heeft drie gaten / uitsparingen (aan ‘vrouwtjeszijde’) en drie pinnen (aan ‘mannetjeszijde’). Een van de polen is dikker: dat betreft de aardepin. In de meeste Europese landen is sprake van deze 3-polige connectie. Een 5-polige CEE stekker is er namelijk voor krachtstroom. Op de blauwe, 3-polige industriële stekker staat ook de industriële NEN norm vermeld: IEC 60309.

CEE stekkers en specificaties

De CEE stekker is als gezegd gemaakt voor buitengebruik, zoals voor op de bouwplaats, camping of voor walstroom. Deze industriële stekkers zijn spatwaterdichtheid conform bijvoorbeeld de IP44, IP56 of IP63 norm. Zie daarvoor ook altijd de specificaties bij onze producten die op deze pagina staan. De internationale NEN norm van de CEE stekker is IEC 60309. Het voltage waarvoor de stekker bedoeld is, is 220-230 volt, met 50-60Hz frequentie.

 

 

Hoe gebruik je de CEE stekker?

Hét doel van de CEE stekker is om de stroom uit de buitenstroomkast te kunnen gebruiken voor al je elektrische toepassingen. Daarvoor zijn in de kern twee zaken belangrijk. Namelijk 1) je moet de afstand overbruggen van de stroompaal naar de buitenplaats en de apparaten aldaar. En 2) je moet de overgang maken van de CEE aansluiting naar een inplugmogelijkheid voor de apparaten en hun stekkers die wij gewend zijn. In onder andere Nederland is dat het bekende Schuko-stopcontact: met twee pinnen, en aan de zijkant twee metalen plaatjes voor de aarding. Ook gebruiken we, voor lichtere apparaten, de platte eurostekker. Deze is niet geaard en heeft alleen de twee metalen pennen. Wereldwijd zijn er echter als bekend vele soorten standaard stopcontacten. Zomaar één voorbeeld: denk ook aan de NEMA stekker in de Verenigde Staten.

Onmisbaar: verlengkabel en verloop
De oplossing voor het eerste – het fysiek leggen van de verbinding – is evident: je gebruikt een CEE kabelhaspel of andere CEE verlengkabel. Deze zijn er in vele lengtes en ze zijn bij een shop zoals Acculaders.nl ook op maat te bestellen. De oplossing voor het tweede – de omschakeling van CEE naar bijvoorbeeld Schuko of NEMA – zit ‘m in de adapter of het verloop. Zo zijn er simpele, korte verloopstekkers, met aan de ene zijde de mannelijke CEE-pinnen om in de (wal)stroompaal te steken, en aan de andere zijde het Schuko ‘vrouwtje’ waarin de stekkers van onze elektrische apparaten passen.

Meestal echter is het twee vliegen in één klap: de grote CEE kabelhaspel of verlengkabel is gecombineerd met een verloop aan de zijde waar de stroom nodig is verkrijg je dan de Schuko ingang. Vanuit dat mobiele stopcontact kun je dan weer een stekkerdoos met meerdere uitgangen plaatsen, voor het gebruik van meerdere apparaten tegelijk.

CEE stroom voor in de buitenlucht

Gebruik je professioneel elektrisch gereedschap in de buitenlucht? Of wil je bijvoorbeeld een campingapparaat of oplader aansluiten nabij de tent? Dan geef je de verlengde en verlegde CEE aansluiting veelal een plek ergens in de buitenlucht. Heb je echter een boot, camper of caravan? Dan wil je die stroom natuurlijk juist ook ‘binnenin’. Daarvoor zijn er dan nog meer CEE stroom accessoires nodig. Denk daarbij vooral aan een stopcontact voor zoals je dat thuis ook hebt. Normaal gesproken zit deze ingebouwd in de camper of caravan die je koopt, maar het kan ook zijn dat je deze zelf nog moet of wilt aanleggen. Zeker bij een boot zal dat nog wel eens het geval kunnen zijn. Zoals om een kleine boot überhaupt van elektriciteit te kunnen voorzien of om bij een wat grotere boot een extra aansluiting aan te leggen.

3-polige CEE stekker
Het grotere kampeermiddel of de boot heeft daarvoor ergens aan de buitenzijde een CEE inlet nodig. Deze heeft de drie pinnen en daarin steek je de vrouwelijke zijde van de CEE stroomkabel. Deze laatste moet dan een variant zijn zonder verloop, dus met aan beide zijden de blauwe 3-polige CEE stekker (een mannetje en een vrouwtje). Vervolgens moet er de verbinding komen naar de binnenzijde van de camper, caravan of boot, alwaar zich het Schuko of NEMA stopcontact moet bevinden, in dezen ook wel bekend als walstroom outlet. Tussen de inlet en de outlet, ofwel van de buitenzijde naar de binnenzijde van bijvoorbeeld de boot, moet dan de verbinding komen van CEE naar Schuko (of NEMA). Ook hiervoor zijn er de benodigde CEE stroomaccessoires, waaronder interne CEE stroomkabels.

CEE accessoires: welke zijn er?

Wat een CEE stekker is, hoe deze eruitziet en hoe deze werkt, hebben we beschreven. Welke CEE stroomaccessoires heb je mogelijk nog meer nodig om buiten bij de haven, camping of bouwplaats stroom te verkrijgen?

Losse CEE stekker monteren

De typische CEE stekker is veelal te koop in combinatie met een haspel of langere verloopkabel / verlengkabel. Je kunt ook zelf een kabel kopen, in de gewenste lengte, en daarop een CEE verloopstekker / walstroomstekker monteren, met CEE vrouwtje die in de inlet van de boot of camper past. Meestal is dit van toepassing bij walstroom. De losse kabel waarop je deze stekker monteert, is dan (veelal) van stevig en slijtvast PUR, bestendig tegen olie, andere chemicaliën, UV en extreme weers- en overige omstandigheden.

 

CEE adapter / verloopstekker

Er zijn meerdere, kortere CEE verloopstukken te koop, zoals van CEE naar Schuko. Soms heb je alleen nog een kleinere adapter nodig. Bijvoorbeeld als je al wel een lang verlengsnoer hebt, maar alleen nog op de juiste plek het verloop moet tussenvoegen. Zo’n adapter heeft dan een CEE stekker (mannetje) die overgaat in een reguliere Schuko (mobiel) stopcontact. Zo’n adapter kun je ook kopen in de vorm van een CEE hoekkoppeling, met zowel een CEE (vrouwtje) als eveneens, aan de voorzijde, het stopcontact zoals we gewend zijn. Anders gezegd, zo’n haakse CEE koppeling is een CEE contrastekker en Schuko stopcontact inéén.

CEE (verleng)kabels en snoeren

We hebben het al beschreven: een CEE verlengkabel overbrugt de afstand tussen bijvoorbeeld de walstroom of stroompaal en de camper of boot. Het CEE verlengsnoer heeft zowel een CEE stekker als een CEE contrastekker, en is speciaal gemaakt voor gebruik in buitenomstandigheden (H07RNF, 07RN of RN). De mannelijke CEE stekker past in de stroompaal, de zijde met vrouwelijke CEE stekker plaats je in de inlet van de boot of camper, van waaruit intern de connectie naar het Schuko stopcontact aan de binnenzijde van het voertuig of vaartuig loopt. Of, in het geval van bijvoorbeeld de buitenwerkplaats: aan de zijde met de vrouwelijke CEE stekker maak je met één van de verloopmogelijkheden de transitie naar een Schuko aansluitpunt. Daaraan kun je dan weer een Schuko stekkerdoos koppelen, voor meerdere aansluitingen.

 

 

CEE haspel

Een CEE haspel combineert feitelijk een CEE verlengkabel met een verloopstekker. Bij langere verlengkabels rol je met de haspel het snoer snel en handig op. Bovendien zorgt de CEE kabelhaspel ervoor dat de CEE kabel beduidend minder en in elk geval minder hard slijt.

CEE inlets

De CEE inlet is feitelijk een inbouwcontactdoos, voor campingstroom of voor walstroom, aan de buitenzijde van het voertuig of vaartuig, met polen. Daarin steek je de vrouwelijke zijde van de CEE campingstekker. Aan de achterkant van de CEE inlet wordt de link naar de Schuko wandcontactdoos voor binnen gemaakt (de walstroom outlet, zie hierna). De inlet is bijna altijd voorzien van een waterdichte bajonet sluiting en van een afsluitbaar deksel.

 

 

CEE outlets

De CEE outlet is feitelijk het stopcontact. Tussen de inlet aan de buitenzijde en de outlet aan de binnenkant ligt een kabelverbinding, vaak ook met een aardlekschakelaar ertussen (zie hierna). De losse CEE outlet die je kunt kopen, is doorgaans een walstroomoutlet, want bedoeld voor de boot of ander vaartuig als 230V invoer. Een camper is meestal ook aan binnenzijde voorzien van de benodigde Schuko (of NEMA) stopcontacten. De CEE walstroomoutlet is alleen te gebruiken met de daarvoor bestemde schuko walstroomkabels.

 

 

CEE aardlekbeveiliging

De CEE aardlekbeveiliging is een kleiner elektrisch kastje met Schuko stopcontact en stroomonderbreker, bestemd voor het walstroomsysteem. Dit 'electrical cabinet' met aardlekbeveiliging heeft een isolerende, waterdichte behuizing en is veelal standaard voorzien van een elektriciteitskabel. We verkopen ze ook voor het Ratio Walstroomsysteem AC16 plug & play systeem.

 

 

CEE stekkerdoos

Met CEE stekkerdozen wordt doorgaans een meervoudige stekkerdoos bedoeld met aan de ene zijde de CEE stekkeraansluiting, en aan de andere kan meerdere Schuko uitgangen, klaar voor gebruik voor de bestemde elektrische apparaten. Het is daarbij niets meer dan de bekende stekkerdoos, maar dan voor op de buitenplaats, om de aansluiting én het verloop te kunnen maken vanuit de CEE stroom (via de mannelijke CEE stekker) naar de ‘reguliere’ stopcontactuitgangen. Daarnaast is de CEE stekkerdoos goed geïsoleerd en waterdicht, met extra stevige behuizing en kabels, aangezien deze dienst doen in de buitenlucht.

CEE stekkers, CEE accessoires en onze merken

Een CEE stekker of andere CEE stroomaccessoire kopen? Merken zoals Marinco, Ratio of Mastervolt zijn hierin gespecialiseerd en hun CEE producten zijn te koop op Acculaders.nl. Wij verkopen alle CEE stroomaccessoires van deze en deels ook andere merken.

 

Lees meer
Filter uw producten
ABL CEE Stekker 3-polig 16A - Mannelijk - 230V Blauw
Met deze ABL CEE stekker/ contactstop (Mannelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 3 polige (2P+A) 230V 16A blauwe aansluiting/ stekker.
ABL CEE Stekker/ Contactstop 5-polig 16A - Mannelijk
Met deze ABL CEE stekker/ contactstop (Mannelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 5 polige (3P+A+N) 380V 16A aansluiting/ stekker.
CEE Stekker 4-polig 16A - Mannelijk
Met deze CEE stekker (Mannelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 4 polige (3P+A) 380V 16A aansluiting/ stekker.
ILME CEE Stekker 5-polig 16A - Mannelijk
Met deze ILME CEE stekker (Mannelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 5 polige (3P+A+N) 380V 16A aansluiting/ stekker.
ILME CEE Stekker 5-polig 16A - Vrouwelijk
Met deze ILME CEE stekker (Vrouwelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 5 polige (3P+A+N) 380V 16A aansluiting/ stekker.
ILME CEE Stekker 5-polig 32A - Mannelijk
Met deze ILME CEE stekker (Mannelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 5 polige (3P+A+N) 380V 32A aansluiting/ stekker.
Mennekes CEE Stekker Type 13513 32A 3-polig 2 fase 230V
Met deze Mennekes CEE stekker/ contactstop Type 13513 (Mannelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 3 polige (2P+A) 230V 32A blauwe aansluiting/ stekker.
Keraf CEE Stekker 5-polig 32A - Mannelijk
Met deze Keraf CEE stekker (Mannelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 5 polige (3P+A+N) 380V 32A aansluiting/ stekker.
ILME CEE Stekker 3-polig 16A - Vrouwelijk - 230V Blauw
Met deze ILME CEE stekker (Vrouwelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 3 polige (2P+A) 230V 16A blauwe aansluiting/ stekker.
ILME CEE Stekker 4-polig 16A - Vrouwelijk
Met deze ILME CEE stekker (Vrouwelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 4 polige (3P+A) 380V 16A aansluiting/ stekker.
Bals Wandcontactdoos Type 11895 CEE 3-polig 16A - Vrouwelijk - Blauw
Met deze Bals Wandcontactdoos Type 11895 (vrouwelijk) kunt u een robuust CEE stopcontact maken voor een 3 polige (2P+A) 230V 16A blauwe aansluiting/ stekker.
CEE Stekker 4-polig 32A - Mannelijk
Met deze CEE stekker (Mannelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 4 polige (3P+A) 380V 32A aansluiting/ stekker.
*Incl. btw
Pagina 1 van 6