Onderhoudslader aansluiten op accu motor, auto, scooter

Hoe sluit je een onderhoudslader aan, op de accu van de motor, scooter of auto? Het aansluiten van de onderhoudslader - een druppellader - werkt als volgt.

 • De onderhoudslader heeft de gebruikelijke twee krokodillenklemmen (en/of eyelets).
 • Vind een veilige locatie. Bij het laden kunnen er explosieve gassen vrijkomen. Laad de batterij op in een goed geventileerde ruimte. Pas op met vonken en open vuur.
 • Houd de lader uitgeschakeld alvorens deze aan te koppelen aan de accu. Dit om vonkvorming te voorkomen.
 • Zorg dat het voertuig niet per ongeluk ingeschakeld kan worden. Tip: hou de sleutel uit het contact.
 • Sluit de accuklemmen aan op de polen van de accu. De rode klem (de plus) is het eerst aan de beurt. Bevestig deze solide aan de plus pool van de te onderhouden accu. Vervolgens is de zwarte klem (de min) aan de beurt. Bevestig deze, eveneens solide, aan de min pool van de accu. Raak alleen de lader zelf en de klemmen aan.
 • Sluit de lader, via de voedingskabel met stekker, aan op stroom. Dus in de meeste gevallen zal eenvoudigweg gelden: steek de stekker in het stopcontact. Uitzonderingen zijn: een alternatieve voedingsbron voor de onderhoudslader, zoals zonne-energie of opladen vanuit een andere 12V bron (zie deze DC-DC lader).
 • Zet de lader aan.
 • Voer de juiste instellingen in (waar van toepassing). Het belangrijkste zijn het voltage en het ampèrage. Naast soms het type accu. Het hangt van de onderhoudslader af of er hier meerdere opties voor zijn. En zo ja, of u deze moet instellen of dat de lader automatisch de kenmerken van de accu herkent. Bovendien zijn er per lader mogelijk meerdere functies die op de juiste stand moeten of kunnen staan voor het beste resultaat.
 • Kies de laadsnelheid en andere mogelijkheden zoals de laadmodus. Als vermeld: veel van onze onderhoudsladers bieden meerdere elektronische modi en mogelijkheden.
 • Zet het druppellaadproces volgens de gekozen instellingen in werking.
 • Controleer de werking van de lader aan de hand van het display. Herhaal dit ook tussentijds een (paar) keer.
 • Zolang als de auto, motor, scooter of ander voertuig of vaartuig stilstaat, kan de onderhoudslader aangesloten blijven. Dit laatste zorgt juist voor de meerwaarde van dit product (lees ook de informatie onderaan deze pagina). Een druppellader is immers gemaakt om de accu te onderhouden. Van overladen zal géén sprake zijn.
 • Einde gebruik: schakel de acculader eerst weer uit vóór het loskoppelen.
 • Bij twijfel, ventileer eerst de ruimte voordat u de onderhoudslader en de accu loskoppelt. Pas ook nu weer op met vonken en open vuur.

ONDERHOUDSLADER KOPEN?

 

Onderhoudslader / druppellader aansluiten op accu


Hoe onderhoudslader aansluiten op de accu

Lees ook onze uitleg bij onze onderhoudsladers. Bij elk product in onze webshop staat (onder meer) hoe deze precies werkt. Via Acculaders.nl vindt u ook online handleidingen en gebruiksaanwijzingen. Wij hebben druppelladers van de beste merken, maar verkopen ook goede budgetmerken en aantrekkelijke ‘middenklassers’. Ons assortiment is zeer veelzijdig; van eenvoudige laders tot multifunctionele laders met sterk geavanceerde toepassingen. U kunt hier één of meerdere onderhoudsladers kopen voor het onderhoud van elk type accu, van elk soort elektrisch voertuig of vaartuig.

Kiezen en selecteren
Zo vindt u bij ons onderhoudsladers voor een natte accu (loodzuur), Gel accu, Calcium accu (Ca/Ca, Pb/Ca), AGM accu, onderhoudsvrije accu (Maintenance Free) en lithium batterij. Uiteraard kunt u ook selecteren op voltage en capaciteit (accuvermogen Ah). De vele druppelladers die wij verkopen zijn gemaakt door merken zoals ABSAAR (goedkoop én goede kwaliteit), BatteryLabs (hoogwaardige acculaders), CTEK (degelijk, betrouwbaar, veilig en gebruiksvriendelijk), Einhell (budgetmerk), GYS (betaalbaar merk met uitgebreide range), Mastervolt (toonaangevend merk), Noco Genius (mooie ‘middenklasser’), Tecmate Optimate (met ‘klassiekers’ van topkwaliteit), Telwin (brede ‘alleskunner’ met een hoge standaard in kwaliteit en Victron (Victron Energy, Nederlandse fabrikant, hoge kwaliteit).

Onderhoudslader / druppellader aansluiten op scooter


Wat is een onderhoudslader

Wat is (eigenlijk) een onderhoudslader? Een onderhoudslader onderhoudt de accu van de motor, auto, scooter of ander elektrisch voertuig of vaartuig. Dit type lader kan vastgekoppeld blijven aan de accu, ook als deze ondertussen is volgeladen. Door geautomatiseerd telkens weer even in werking te treden om de batterij bij te laden, blijft deze in de beste conditie.

De onderhoudslader stopt het laadproces automatisch als de accu vol is. Maar zolang als dit type acculader is aangesloten op de accu, zal deze ook weer bijladen zodra dat kan – en nodig is. De batterij van een voertuig zal namelijk altijd langzaam weer iets ontladen, zoals door zelfontlading of door lekstroom van het voertuig. Dit is vaak het geval als het voer- of vaartuig langere tijd stilstaat, aangezien de elektronische onderdelen nog enige stroom blijven vragen.

Met een onderhoudslader blijft de accu altijd vol en nog belangrijker: zo raakt deze dus ook niet leeg. Evenmin bij koude temperaturen en/of langdurige stilstand. Hebt u een acculader met elektrische Pulse-functie? Dan geeft deze zelfs elk uur (of vergelijkbare periode) een pulsje stroom aan de accu af. Dit is dan bedoeld om de accu óók te behoeden voor sulfatering.


Onderhoudslader / druppellader aansluiten op motor of auto


Onderhoudslader aansluiten op de motor of auto

Het is voor een motor, scooter, auto enz. belangrijk dat de accu ook in de wintermaanden niet ontlaadt. Met een lege accu is het natuurlijk moeilijk starten. Bovendien raakt een batterij in die toestand sneller kapot. Is de accu diep of zelfs geheel ontladen? Dan is deze niet altijd meer te repareren. Vandaar het belang en de meerwaarde van een onderhoudslader, niet voor niets vaak ook druppellader genoemd. Natuurlijk is het daarbij ook nodig te weten hoe een onderhoudslader aansluiten op de motor of auto in zijn werk gaat. Zie bovenaan deze pagina.

 

NAAR DE SHOP!

 


Disclaimer
Ondanks een grote mate van zorgvuldigheid in het vervaardigen van de content op deze pagina, is Acculaders.nl niet aansprakelijk voor onverhoopte fouten, onvolledigheid of andere tekortkomingen van deze uitleg. Noch kan Acculaders.nl, zijnde wederverkoper en géén installateur, aansprakelijk worden gesteld voor enig foutief gebruik van de via ons gekochte producten en eventuele negatieve gevolgen daarvan. Lees altijd de gebruiksaanwijzing, ken de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en win bij twijfel altijd verder informatie in. Zie ook onze disclaimer: 4.b Content en aansprakelijkheid.

 

Onderhoudslader aansluiten op accu motor, auto, scooter