Laadstation vervangen

Een laadstation vervangen. Daarbij gaat u als volgt te werk. Is het laadstation verouderd, kapot of werkt deze niet meer naar behoren? Dan is het tijd voor het vervangen door een nieuwe. Een vervangend laadstation kopen is óók nuttig als u het laden wilt versnellen. Een nieuw laadstation kopen om deze te vervangen? Lees dan dit artikel.

Want: hoe zit het met de aansluiting? Hoe makkelijk of moeilijk is het verwijderen van de ene, en het aansluiten van het nieuwe laadstation? Kiest u het liefst voor een ander model, of zelfs merk, en in hoeverre past het allemaal dan nog? Of gaat de voorkeur uit naar hetzelfde, originele model, maar dan rijst de vraag: is deze nog wel op de markt?

 

Laadstation vervangen

 

Lees onze tips en uitleg. Zoals: waar is een laadstation van nog hetzelfde merk en model te vinden? Wat zijn überhaupt de voordelen en nadelen bij het vervangen van een laadstation door een nieuwer model ten opzichte van de oude, originele?

We informeren u over de wijze van aansluiten van het laadstation waarmee u de huidige (vorige) wilt vervangen. Is er een installateur voor nodig of kunt u dit werkje best zelf? Andere zaken die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld het behoud van uw laadabonnement en load balancing.

Laadstation vervangen: door hetzelfde model

Is het tijd voor het vervangen van het laadstation, dan is er zoals gezegd de afweging welke u wilt kopen.
De voordelen van vervanging door hetzelfde model:

  • De keuze is snel gemaakt: hetzelfde model laadstation dat goed bevalt!
  • Gemakkelijk aansluiten: meestal géén installateur nodig, is dus ook goedkoper

U hoeft niet de markt op om te kijken en vergelijken. En evenmin af te wachten of het nieuwe laadstation gaat bevallen. Uitzoeken hoe de nieuwe laadpaal werkt, hoeft evenmin. U weet wat u had, heeft én krijgt en dat kan een efficiënte, geruste keus zijn.

Het aansluiten kost nauwelijks moeite en dat bespaart op de kosten van een installateur. Koopt u ‘hetzelfde’ laadstation terug? Dan is het meestal een kwestie van een paar schroeven eruit (van de oude) en het vervangende laadstation met de nieuwe schroeven, op dezelfde plek, er weer in zetten. Eventueel een andere netwerkkabel nog en… klaar. Dit is een fluitje van een cent en u hoeft er géén installateur voor te zijn!

Houd wel rekening met load balancing en uw laadabonnement
Het vervangen van het laadstation is in voorgenoemd geval dus ontzettend gemakkelijk. Bij het plaatsen van een nieuw laadstation van exact hetzelfde type hoeft u verder niks te installeren of configureren. Echter, houd uiteraard wel rekening met enkele aanpassingen in relatie tot load balancing en laadabonnementen zoals bij de werkgever en/of bijvoorbeeld GreenFlux of E-Flux. Dat wil zeggen: meld de nieuwe lader met identiteitsnummer aan bij het bestaande account. Zo kunnen zij de juiste koppeling weer maken en blijft ook dat gedeelte werken zoals tevoren.

Noot: staat het laadstation op een paal?
Dan zult u uiteraard hetzelfde type laadstation willen / moeten hebben. Een laadstation inwisselen voor een laadbox en vice versa, past immers niet.

 

Laadstation vervangen zelfde of ander model


Hetzelfde model laadstation weer vinden om nieuw te kunnen kopen?
Het kan een flinke uitdaging zijn, zo niet onmogelijk om precies hetzelfde laadstation te vinden als de originele van jaren terug. Voor het online kopen van een los laadstation, is Acculaders.nl een webshop waar u dan goed terecht kunt. Behalve vele nieuwe modellen van alle bekende merken laadstations, hebben wij ook de vele originele exemplaren nog, op voorraad! De eenvoud van het online kopen van een los laadstation, een nieuw model óf ouder model, maakt Acculaders.nl onderscheidend!

Aandachtspunten bij het vervangen door eenzelfde model

  • Weet exact om welk model het gaat (let op, er zijn kleine verschillen)
  • Overweeg de mogelijkheid om een upgrade te kopen van hetzelfde model

Welk laadstation heeft u precies? Meestal is dat wel duidelijk. Maar soms is het alweer zo lang geleden dat u het laadstation kocht... Dan is het merk natuurlijk wel bekend, maar zijn het model en type van de laadbox niet meer zo gauw te vinden. Stel, u heeft een Alfa Pro Line; maar daar zijn nog heel veel varianten van. Om welke gaat het dan exact? Onze tips, om daarachter te komen:

  • De aanduiding van het type is vaak te vinden op een stickertje, aan de onderzijde of zijkant. Zoals bij merken als Ratio en Alfen.
  • Is dit stickertje niet aanwezig (zoals bij Wallbox), weggesleten of niet meer goed leesbaar? Een voor de hand liggende tip, maar misschien dat u er nog even niet aan dacht: zoek en pak de factuur van destijds en/of de handleiding erbij. Daarop is zeker het model en type van de laadstation te vinden.
  • Geen stickertje, plaatje, factuur of handleiding? Dan kunnen wij altijd nog adviseren. Stuur ons een foto van het laadstation en/of eventueel van de meterkast. Zo kunnen we (ook) bepalen of het een een-fasig of drie-fasig laadstation betreft.
  • Nog een handige tip en mogelijkheid: op onze website plaatsen wij per laadstation duidelijke afbeeldingen (veelal door onszelf gemaakt en ook ingezoomd). Daarop zijn ook de vele details zichtbaar. Via onze foto’s herkent u al snel uw ‘eigen’ lader.


Laadstation vervangen door upgrade van hetzelfde model

Laadstation vervangen


Upgraden is vaak slim om te doen. Stel, u hebt een Ratio laadstation. Daarop staat duidelijk ‘Home Box’ of ‘Home Box Plus’. U wilt ditzelfde type, maar ondertussen óók gebruik kunnen maken van nieuwe techniek. Deze heeft immers ook in de voorbije jaren, sinds u het vorige laadstation kocht, verre van stilgestaan. Dat komt tot uiting in functionaliteiten, of bijvoorbeeld in de mogelijkheid van load balancing. Wilt u die overstap maken? Dat kan, zeker met een enkele aanpassing. Zo zal er een nieuwe netwerkkabel nodig zijn tussen meterkast en lader.

Hoe kan ik het laden versnellen?

Een vaak nog belangrijker overweging om te kiezen voor een opvolgend model, is de wens om sneller te laden. Het laadstation vervangen én daarmee meteen versnellen als het gaat om EV laden? Dat is een mooie een-twee, waarbij we wel het volgende advies meegeven:

  • Check de zekering in de meterkast. Namelijk: in een gemiddeld huishouden is 16 ampère de standaard, terwijl voor sneller opladen in sommige gevallen tot zelfs max. 32 ampère mogelijk is.
  • Doe dit in overleg met een professioneel installateur. Behalve het vakwerk zelf kan deze bepalen of het hogere ampèrage mogelijk is binnen de bestaande netaansluiting, of load balancing nodig is en/of andere uitbreidingen of aanpassingen nodig zijn.

 

Vervangen laadstation door ánder merk / model

Sneller laden. Het laadstation kapot, verouderd of traag. Een laadstation dat buiten de garantietermijn is komen te vallen. U heeft de keuze gemaakt: het laadstation moet vervangen. Door hetzelfde model, door een upgrade van dat model of… door een geheel ander merk en model laadstation.

Dat laatste kan natuurlijk óók. Op de bestaande aansluitingen in de meterkast zijn immers, door een installateur, altijd wijzigingen aan te brengen. Net zoals dat (eventueel, deels) gebeuren moet bij het plaatsen van een upgrade van hetzelfde model laadstation.

 

Het vervangen van de stekker: overstappen van Type 1 naar Type 2 én sneller laden

Bij Acculaders.nl horen we, van EV rijders met een laadstation met vaste kabel en stekker Type 1, regelmatig de wens om over te stappen naar stekker Type 2. Dit omdat de meeste auto’s tegenwoordig een Type 2 connectie hebben. Dan adviseren we het volgende.

Laadstation versnellen en Type 1 Type 2


Laden via een Type 1 stekker is altijd 1-fasig laden. Daarom zal er indertijd meestal een 1-fasige aansluiting zijn aangelegd. Tenzij de installateur van dienst een vooruitziende blik had. In dat geval zou deze alvast een 3-fasige kabel hebben getrokken, met het oog op ontwikkelingen in de toekomst. Had u dat geluk niet, dan kunt u de gelegenheid van het overstappen van Type 1 naar Type 2, aangrijpen om alsnog een 3-fasige kabel te laten trekken. Immers, laden met Type 2 (aan autozijde hebben we het hier over) kan weliswaar 1-fasig, maar ook 3-fasig, op zowel 16 als 32 ampère. Dit laatste is veel sneller, en de grotere accu’s van nieuwere auto’s kunnen 3-fasig laden meestal aan. Ondertussen blijft ook 1-fasig laden nog gewoon mogelijk.

Tip: of kies een outlet laadstation. Want daarmee kunt u met een losse kabel van hetzij Type 1 hetzij Type 2 laden. Met een Outlet zit u wat dat betreft dus altijd goed.

Nog een advies voor als u het laden wilt versnellen (en geen onnodige kosten wilt maken): Als u wilt overstappen naar 3-fasig laden dan kán het zijn, soms is dat het geval, dat u eigenlijk al een 3-fasig laadstation hééft, maar dat die 1-fasig is aangesloten. Simpelweg omdat destijds de aanpassing in de meterkast voor 3-fasig niet heeft plaatsgevonden. In een dergelijk geval is dus alléén nog die aanpassing in de meterkast nodig. Plus een aanpassing in de bekabeling: van 3-aderig naar 5-aderig. Maar de lader zelf kunt u dan dus behouden!

Wilt u weten of uw lader 1-fasig of ook 3-fasig aankan? Ook hier geldt: bekijk het eventuele stickertje op het laadstation met informatie, of bekijk de factuur of handleiding. Wat ook kan: maak de lader open, en bekijk het blokje waar de drie aangesloten voedingskabels in zitten. Is in dat aansluitblokje nog open plek voor nog twee andere kabels? Dan is deze ook geschikt voor 3-fasig laden. Anders gezegd, dat blokje heeft vijf aansluitingen of slechts drie. In het eerste geval is het laadstation dus zeker ook voorbereid voor het 3-fasig EV-laden.

Niet gevonden? Kijk dan op Acculaders.nl. Zoek in ons venster linksboven op de website op het merk van uw laadstation. Dan vindt u een lijst met de modellen laadstations van dat merk. Bij elk product vindt u alle informatie en specificaties, zo ook of de lader 1-fasig is of 3-fasig.

Toch nog twijfel? Bel of mail Acculaders.nl en wij helpen u erbij.

 

Laadstation vervangen | Zoeken en vinden juiste model

Bekijk de webshop van Acculaders.nl. Wij hebben de meeste merken laadstations, en daarvan een groot assortiment. Die liggen meestal op voorraad, dus u kunt daarmee snel geholpen zijn. Alle nieuwe modellen, maar óók veel originele modellen die al wat ouder zijn, zijn via ons gewoon leverbaar. En snel. Het zoeken en vinden van uw ‘eigen’ laadstation kan online in onze shop, door te filteren op het merk en model. De afbeeldingen en beschrijvingen bij onze producten maken het verhaal van het laadstation duidelijk, herkenbaar en compleet.


Dus óók voor een verouderd type laadstation: Acculaders.nl!


En natuurlijk eveneens voor een geheel nieuw type, van zo goed als elk merk!

Onze services | Een laadstation vervangen (omdat deze kapot is, verouderd, te traag of buiten de garantieperiode is komen te vervallen)? Destijds een lader gekocht via een leasemaatschappij of autobedrijf en op zoek naar weer exact dezelfde óf een nieuwer exemplaar?

Wij kunnen voor zowel particulier als bedrijf het gewenste laadstation leveren. En waar gewenst u tevens geheel ontzorgen bij het plaatsen, installeren of aanpassen van de meterkast en aansluiting.

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op.

Wij adviseren u over de juiste vervanging van uw originele laadstation!

Laadstation vervangen van:

 

Laadstation vervangen