AC adapter plugs | soorten en formaten connectoren | Welke adapter plugs zijn er?

Stel u heeft een nieuwe AC adapter nodig, bijvoorbeeld voor uw laptop. Welke plug moet die adapter dan hebben? Welke plug is de juiste om in uw laptop, desktop, notebook of bijvoorbeeld netbook te passen? In dit artikel vertellen we welke plugs er allemaal zijn, zoals voor de laptop.

Allereerst: bij het kopen van een nieuwe laptop AC adapter moet u eerst kijken voor welk voltage de adapter geschikt is. Dat is voor een laptop meestal 19 volt, maar het kan ook een ander voltage zijn. Daarnaast spelen het laadvermogen en de laadsnelheid een rol bij uw keuze. Zo kunt u met een krachtiger lader van 4A sneller uw laptop of andere device opladen dan met bijvoorbeeld een 2A lader. Verder kijkt u natuurlijk ook naar merk, kwaliteit en prijs, en of de voedingskabel bij de AC adapter inbegrepen is. Let bij het online vergelijken van de prijzen óók op dit laatste aspect.

Veel soorten en maten adapter plugs

Terug naar de plugs voor een oplader / AC adapter. In dit overzicht leert u er meer over. Om met het belangrijkste te beginnen: er zijn behoorlijk veel verschillende soorten en maten. En het onderscheid is lang niet altijd met het blote oog te zien. Extra lastig is dat de afmetingen van de plug normaliter niet op de adapter zelf of op het betreffende elektrische apparaat te vinden zijn. U zou nog wel met behulp van een schuifmaat de afmetingen van de originele plug kunnen meten (mocht u die originele adapter nog hebben). Alleen is dat millimeterwerk soms nóg niet voldoende, aangezien sommige plugs onderling ook slechts maar één of twee millimeter kunnen afwijken...


>>> Kijk onderaan de pagina voor het overzicht met ALLE soorten plugs, met hun afmetingen.

AC adapter plug 4.0 - 1.7 mm

Adapter plug 4.0-1.7 mm

AC adapter plug 4.5 - 2.8 mm

Adapter plug 4.5-2.8 mm

AC adapter plug 4.5 - 3.0 mm

Adapter plug 4.5-3.0 mm

AC adapter plug 5.5 - 1.7 mm

Adapter plug 5.5-1.7 mm

       

AC adapter plug 5.5 - 2.5 mm

Adapter plug 5.5-2.5 mm

AC adapter plug 7.4 - 5.0 mm

Adapter plug 7.4-5.0 mm

Lenovo plug square - slim tip

Lenovo adapter plug

AC adapter USB-C - USB Type C

AC adapter USB Type C

 

Bovendien is het ook zeker niet zo dat één merk of fabrikant, bijvoorbeeld van laptops, slechts één type adapter plug gebruikt. Sterker nog, soms worden zelfs per modelserie van dat merk uiteenlopende plugs gebruikt. En om het nóg complexer te maken: het is zelfs niet per definitie zo dat gelijk ogende AC adapters van twee verschillende merken onderling uitwisselbaar zijn, ook al hebben ze identiek(e) (lijkende) plugs. Zo zou het zelfs kunnen zijn dat de polariteit – van deze verder sterk op elkaar lijkende adapters – tegenovergesteld is. Ook de kleur van de plug zegt vaak (te) weinig; twee plugs met dezelfde kleur hoeven helaas niet exact hetzelfde te zijn...

Dus, wat te doen, om er zeker van te zijn dat u de juiste AC adapter koopt – met de juiste plug – voor uw laptop, netbook, desktop of andere device?

1. Als u de oude / originele adapter nog hebt, koop dan een exact hetzelfde exemplaar. Kijk daarvoor op het modelnummer op de achterkant van de adapter.
2. Heeft u de originele oplader niet meer? Zoek dan aan de hand van het modelnummer van de laptop. Bijvoorbeeld op Acculaders.nl. Daar staan bij elke (laptop) oplader de bijhorende modellen (laptops) genoemd waarvoor deze lader te gebruiken is. Gebruik het algemene zoekvenster op de homepage van deze webshop. Zomaar een voorbeeld: tik daar in het zoekvenster dit in: Acer Aspire 5684WLMi. En u vindt automatisch een juiste lader/adapter.

En/of bekijk onderstaand de diverse soorten adapter plugs die er zijn.

Aanduiding plug formaten

De formaten van de plugs staan altijd weergegeven in aantal millimeters. Meestal is dit een aanduiding met twee getallen. Bijvoorbeeld 5,5 x 2,1 mm (dit betreft één van de formaten ronde pinnen). Het eerste getal is dan de volledige diameter van de pin, inclusief de mantel. Het tweede getal betreft de binnendiameter, feitelijk van het daadwerkelijke connectorgedeelte. Ziet u een aanduiding bestaande uit drie getallen? Zoals bijvoorbeeld 5,5 x 2,1 x 11 mm? Dan geeft het grootste getal aan hoe lang de pin is. In dit geval dus 11 millimeter, ofwel net iets meer dan een centimeter.

Welke AC adapter plugs zijn er?

Naast ronde plugs in de vorm van een pin – van dun tot wat dikker – zijn er ook rechthoekige, vierkantige plugs. Denk bijvoorbeeld aan de Slim Tip van Lenovo, die qua uiterlijk iets wegheeft van een USB-aansluiting. Maar ook bij de ronde plugs zijn er sterk afwijkende varianten. Denk bijvoorbeeld aan de 3-polige en 5-polige XLR-pinnen, een wat grotere plug met duidelijk zichtbare pinnen erin. Andere verschillen kunnen subtieler zijn: zo zijn er dunne pins met en zonder centerpin. Dat betekent dat respectievelijk de plug de centerpin heeft, respectievelijk het apparaat zoals de laptop: in de DC opening. In dat laatste geval is de plug van de AC adapter een zogeheten female.

2,35 x 0,7 mm |
2,5 x 0,7 mm | tablets Microsoft, MSI, Lenovo
3,0 x 1,0 x 10 mm | veelal Acer (ultrabook)
3,0 x 1,1 mm |
4,8 x 1,7 mm |
3,5 x 1,35 mm |
4,0 x 1,7 mm | veelal Acer, Benq
4,75 x 1,7 mm | veelal HP, NEC, Compaq, Asus
4,8 x 1,7 mm |
5,0 x 1,0 mm | veelal Toshiba
5,0 x 3,25 mm | veelal Samsung
5,5 x 1,7 mm | veelal Acer, Toshiba
5,5 x 1,9 mm | veelal HP, Packard Bell, Toshiba
5,5 x 2,1 mm | veelal HP, Packard Bell, Toshiba, IBM, Acer
5,5 x 2,5 mm | Veelvoorkomend | Asus, HP, Medion, Packard Bell, Toshiba
5,5 x 1,5 mm | veelal HP, Packard Bell, Toshiba
6,0 x 1,4 mm |
6,0 x 4,25 x 12 mm | veelal Sony
4,5 x 3,0 mm | Dell (nieuwere, lichtere modellen)
6,5 mm | Sony
7,9 x 0,9 mm | Lenovo (IBM modellen, Thinkpad)
7,4 x 0,6 mm | Dell (oudere of zwaardere modellen)
7,9 x 5,4 mm | veelal Lenovo, Sony
HP plug | 7,4 mm x 5,0 mm (wijkt af van onderstaande de Dell plug)
Dell plug | 7,4 mm x 5,0 mm (wijkt af van bovenstaande HP plug)
Toshiba plug | Toshiba
Lenovo square – plug met geel randje, rechthoekig, lijkt op USB maar dan iets breder: 4,5 x 11 mm square | Lenovo (nieuwere modellen)
3-polig XLR |
3-polig GX 16 |
4-polig |
5-polig XLR |

TIP: er bestaan ook plug adapters. Vaak verkrijgbaar in de vorm van een setje met meerdere plug opzetstukken. In dat geval dient u uiteraard nog wel het voltage en het laadvermogen juist te kiezen, maar bent u flexibeler voor wat betreft de soort plug die in uw laptop of ander apparaat moet passen.

Dit artikel wordt aangevuld!

 

 

Lees meer
Filter uw producten

Aanbieding Blu-Basic Laptop lader AC Adapter 125W voor Panasonic
Blu-Basic Laptop lader AC Adapter 125W voor Panasonic
Compatibel oplader voor voeding van een Panasonic laptop. Het vermogen van deze krachtige Blu-Basic AC Adapter is 125W. Uitgangsspanning voor laptop: 15,6V. Voedingskabel inbegrepen! Met ronde plug van 5,5 bij 2,5 millimeter.

€39,95 €19,95

Informatie
Blu-Basic Laptop lader AC Adapter 65W voor HP
Compatibel oplader voor voeding van een HP laptop. Het vermogen van deze Blu-Basic AC Adapter is 65W. Uitgangsspanning voor laptop: 19V. Voedingskabel inbegrepen! Met ronde plug van 4,8 bij 1,7 millimeter.
Samsung Reislader Micro USB 2.0A Zwart
Simpele, kleine, handige Samsung reislader voor meerdere smartphones, GSM's, eReaders, PDA's en tablets van dit merk. Met USB-A uitgang en USB-kabel van 1 meter plus Micro USB connector voor in het (op te laden) Samsung apparaat.
Blu-Basic Laptop lader AC Adapter 65W voor Compaq / HP
Compatibel oplader voor voeding van een Compaq / HP laptop. Het vermogen van deze Blu-Basic AC Adapter is 65W. Uitgangsspanning voor laptop: 19V. Voedingskabel inbegrepen! Lengte: 1,10 meter.
Blu-Basic Laptop lader AC Adapter 45W voor HP 4,5 x 3,0 mm
Compatibel oplader voor voeding van een HP laptop. Het vermogen van deze AC Adapter is 45W. Uitgangsspanning voor laptop: 19V. Voedingskabel inbegrepen! Met ronde plug van 4,5 bij 3,0 millimeter.
Blu-Basic Laptop / netbook lader AC Adapter 40W HP
Compatibel oplader voor de voeding van een HP laptop of netbook. Het vermogen van deze Blu-Basic AC Adapter is 40W. De uitgangsspanning voor de laptop is 19V. Inclusief kabel! Acculaders.nl.
Aanbieding Laptop lader USB-C AC Adapter 65W
Laptop lader USB-C AC Adapter 65W
Universele oplader met USB Type C voor laptops, chromebooks, tablets en smartphones met dit type USB aansluiting. Laadvermogen: max. 65W. Met uitgangsvoltages DC van 5V, 9V, 12V, 15V, 18V, 20V en 20,2V.

€34,95 €21,95

Informatie
Laptop lader AC Adapter 65W 3,0 x 1,1mm
Compatibel oplader voor de stroom van een Acer laptop. Het vermogen van deze Acer AC Adapter is 65W. De uitgangsspanning voor de Acer laptop is 19V. Met netsnoer! Met 3,0 x 1,1mm plug voor in de laptop / notebook.
Laptop lader AC Adapter 65W voor HP 4,5 x 3,0 mm
Compatibel oplader voor voeding van een HP laptop. Het vermogen van deze AC Adapter is 65W. Uitgangsspanning voor laptop: 19V. Voedingskabel inbegrepen! Met ronde plug van 4,5 bij 3,0 millimeter.
Blu-Basic Laptop lader AC Adapter 90W voor Asus, Compaq / HP
Compatibel oplader voor voeding van o.a. een Asus of Compaq / HP laptop. Het vermogen van deze Blu-Basic AC Adapter is 90W. Uitgangsspanning voor laptop: 19V. Voedingskabel inbegrepen! Lengte: 1,10 meter.
HTC USB-C snellader 2,5A - Zwart
Lichtgewicht HTC snellader voor (in elk geval) HTC U Play, HTC U Ultra en HTC 10 apparaten. Adapter met USB-A uitgang plus USB-kabel van 1 meter met USB-C plug voor in het betreffende HTC apparaat. Max. laadvermogen: 12,5W.
Blu-Basic Laptop lader AC Adapter 80W voor Sony
Compatibel oplader voor de voeding van een Sony (VAIO) laptop. Het vermogen van deze Blu-Basic AC Adapter is 80W. De uitgangsspanning voor de laptop is 19V. Inclusief voedingskabel!
*Incl. btw
Pagina 1 van 8