Off-grid systeem voor camper / bestelbus 3000VA | Welke producten nodig?

Een compleet off-grid systeem aanleggen voor een camper of bestelbus, met een capaciteit van 3000VA? Dit is wat u ervoor nodig hebt aan MultiPlus omvormer, accu, accubewaking, monitoring, groepenkast, zekeringen, aansluitingen / kabels, verdeelpunten en bijhorende overige accessoires. Volg ons advies inclusief toelichting.

Let op, bereken éérst voor welk vermogen uw off-grid systeem (ongeveer) geschikt moet zijn!

Bekijk aan de hand daarvan of de beschrijving op basis van 3000VA (Voltampère) daar het dichtst bij in de buurt komt. Of is dat mogelijk één van de volgende capaciteiten waarvoor we eveneens een productadvies hebben samengesteld:

Noot: wilt u in de bestelbus of camper een Senseo of Nespresso koffiemachine gebruiken? Daarvoor is minimaal een systeem nodig met een 1600VA omvormer of MultiPlus.

Tip: lees hier alle informatie over hoe een off-grid systeem te maken en te berekenen

Lees ook eerst deze uitgangspunten voor een zorgvuldig advies (!). Welke omvormer(s), accu, accubewaker en alle overige, bijbehorende producten wij adviseren, hangt nauw samen met meerdere factoren. Elk afzonderlijk systeem is immers per definitie op maat gemaakt. Daarom is het goed te weten dat de berekening op deze pagina en het daarmee samenhangende advies over welke producten nodig zijn, gebaseerd is op de volgende situatie en uitgangspunten.

  • Het systeem bevat een MultiPlus / omvormer met 3000VA (2400 watt) aan continu vermogen.
  • Het betreft een systeem vanaf de accu tot de verbruikers; ofwel tot en met de groepenkast.
  • Er zijn twee laadmogelijkheden: 1) via de grid / vaste stroomaansluiting en 2) laden onderweg.
  • Betreffende camper / bus heeft een moderne euro 5/6 motor.
  • Het is een 24V systeem voor de accessoire-accu / huishoudaccu en een 12V systeem voor de startaccu.
  • De accu is van het type AGM of Gel. Bij een systeem met lithium accu zijn mogelijk aanvullende producten nodig.

Uw systeem laden of extra laden met zonne-energie?
Bekijk daarvoor de complete systemen voor solar die we hier beschreven hebben.

Let op: voor het laden van een 24V accu met zonne-energie is minimaal een zonnepaneel (of een samenstelling van zonnepanelen) nodig met zo'n 40V of meer open klemspanning.

Omvormer off-grid systeem

Off-grid systeem 3000VA: welke MultiPlus / omvormer?

Als eerste bekijken we welke MultiPlus / omvormer geschikt is om te kopen voor het aanleggen van een off-grid systeem voor 3000VA. Dat bepalen we als volgt.

Het systeem wordt gevoed door een 3000VA MultiPlus II. De Multiplus is een pure sinusomvormer, acculader en doorschakelapparaat inéén. Is deze aangesloten aan de grid (vaste netaansluiting)? Dan kan de MultiPlus het systeem in de camper of bus rechtstreeks voeden vanuit het net én tegelijkertijd de accu laden. Bij een eventuele afsluiting van de vaste stroom schakelt de MultiPlus instant over op de accu.

Welke MultiPlus II past hierbij:

Lees hier alle details en uitleg over de Victron MultiPlus-II 24/3000/70-32 die voor dit systeem geschikt is.

Merk op: deze Multiplus II kan ook gebruikt worden in een ESS (Energy Storage System) systeem.

Attentie: deze Victron MultiPlus-II 24/3000/70-32 levert, indien off-grid werkend, een maximaal continu vermogen van 2400 watt en een piekvermogen van 5500 watt. Daarom is het belangrijk te weten dat de daarop aangesloten apparatuur niet méér vermogen vraagt, anders zal het systeem uitvallen. Is het systeem aangesloten aan vaste stroom? Dan ondersteunt het 32A bij 230V = zo'n 7360 watt.

Alle 24V-230V omvormers bekijken? Die kunt u hier vinden.

Off-grid voor camper / bestelbus 3000VA: welke accu?

De accu vormt het hart van het systeem. De capaciteit ervan bepaalt hoe lang het systeem blijft werken als het niet is aangesloten op een andere stroombron, zoals bijvoorbeeld laden onderweg met een DC-DC lader of zonnepanelen. De aanbevolen accucapaciteit bij de hiervoor gesuggereerde MultiPlus-II 24/3000/70-32 is 200 tot 700Ah. 

Welke accu's passen hierbij:

In de productlijst verderop deze pagina bieden we deze 220Ah AGM accu van Victron aan waarmee dit systeem prima kan werken. Om 24V te maken zijn twee van deze accu's.

Alle accu's bekijken? Deze zijn hier te vinden.

Accu off-grid systeem

Accubewaking

Optioneel, maar tevens raadzaam met het oog op het bereiken van een lange levensduur van de accu, is het plaatsen van ingebouwde accubewaking. Deze beschermt tegen te diepe ontlading. U kunt dit doen met een BatteryProtect zoals deze Victron Smart BatteryProtect 12/24V 220A.

Alle BatteryProtects kunt u hier vinden.

Onderweg laden

Onderweg laden? Voor een systeem met daarin een Euro 5/6 motor kunt u gebruikmaken van een DC-DC lader zoals de Buck-Boost TS 800 of de Victron Orion-Tr Smart 12-24 15A.

Alle DC-DC laders (voor Euro 5/6 motoren) kunt u hier vinden.

Monitoring

Voor het goed kunnen monitoren van uw accu is een zogeheten BMV te gebruiken. De meest complete is deze BMV 712 Smart. Deze maakt bovendien contact met de Victron app. Daarmee verkrijgt u, via Bluetooth op uw smartphone, een goed beeld van de laadstatus van de accu.

Alle accumonitoren van Victron kunt u hier vinden.

 

Monitoring off-grid systeem

 

Groepenkast

Welke groepenkast is geschikt om het 230V net in de camper of bus te beveiligen? Wij adviseren daarvoor deze 16A groepenkast.

Alle groepskasten en onderdelen voor groepenkasten zijn hier te vinden.

Off-grid systeem 3000VA: welke zekeringen?

Een veilige aansluiting maken van de MultiPlus met de accu: daarvoor kunt u gebruikmaken van deze 300A MEGA zekering.

De eerder op deze pagina genoemde Orion-Tr Smart 12-24V 15A veilig aansluiten? Plaats daarvoor aan de 12V zijde van de DC-DC lader een 40A zekering. Een 40A MEGA zekering is hiervoor prima geschikt, zoals deze. Aan de 24V zijde van deze Orion-Tr Smart is een 30A Midi zekering geschikt, zoals deze.

De eerder op deze pagina genoemde Buck-Boost 800-50 veilig aansluiten? Plaats daarvoor aan de 12V zijde van de DC-DC lader een 80A zekering. Een 80A MEGA zekering is hiervoor prima geschikt, zoals deze. Aan de 24V zijde van deze Buck-Boost is een 40A MEGA zekering geschikt, zoals deze.

Zekeringhouders

De Midi zekeringen kunt u plaatsen in deze zekeringhouder.

De MEGA zekeringen kunt u plaatsen in deze zekeringhouder.

Alle MEGA zekeringen zijn hier te vinden.

Alle zekeringhouders zien? Klik dan hier.

Off-grid systeem zekeringen

Benodigde aansluitingen en kabels

Om een correct, goed werkend en netjes aangelegd systeem te voltooien, zijn diverse soorten aansluitingen nodig, voor de diverse connecties. Deze zetten we hier op een rij.

Voor het aansluiten van de MultiPlus zijn de volgende kabels nodig:

  • Voor de wal- of netaansluiting is er deze drie-aderige kabel met een soepele kern en doorsnede van tenminste 6mm2. Deze kabel is óók te gebruiken voor het aansluiten van de groepenkast op de MultiPlus.
  • Voor de aansluiting op de accu (tot een afstand van zo'n 5 meter) maakt u gebruik van DC kabels van 50mm2: zie hier de rode en de zwarte. Deze kabels kunt u op de accupolen aansluiten via M8 perskabelogen voor dezelfde diameter.

Voor de aansluiting van de 50mm2 accukabels op de BatteryProtect zijn eveneens de hiervoor genoemde M8 perskabelogen te gebruiken.

Om beide 12V accu's te koppelen als een 24V accu kunt u ook gebruikmaken van 50mm2 accukabels met daarbij ook weer de genoemde M8 perskabelogen.

Voor de aansluiting van de 50mm2 accukabels op de Shunt van de BMV accumonitor zijn deze M10 perskabelogen te gebruiken.

Een nette aansluiting maken van de 50mm2 kabels met de MultiPlus? Gebruik (ook) daarvoor deze M8 perskabelogen.

Een nette aansluiting maken van de 6mm2 kabels van de MultiPlus naar de groepenkast / en in de aansluitingen van de Multiplus zelf? Gebruik daarvoor deze adereindhulzen.

Kabels voor off-grid systeem

Aansluitingen op de startaccu en accessoire-accu

Voor het aansluiten van de Orion-Tr Smart op de startaccu gebruikt u 16mm2 DC kabels. Zie hier de rode en de zwarte. We kiezen hier 16mm2 kabels omdat de afstanden hier meestal wat langer zijn; om het vermogensverlies dat hierdoor optreedt te minimaliseren kiezen we graag een diameter hoger.

Voor het aansluiten van de Orion-Tr Smart op de accessoire-accu gebruikt u 10mm2 DC kabels. Zie hier de rode en de zwarte.

Voor het aansluiten van de Buck-Boost 800-50 op de startaccu gebruikt u (net als bij de Orion-Tr) 16mm2 DC kabels. Zie hier nogmaals de rode en de zwarte.

Voor het aansluiten van de Buck-Boost op de accessoire-accu gebruikt u (net als bij de Orion-Tr) 10mm2 DC kabels. Zie hier de rode en de zwarte.

Perskabelogen en adereindhulzen

De aansluitingen op de Buck-Boost zijn te maken met deze M8 perskabelogen (16mm2) en voor de 10mm2 kabels deze M8 perskabelogen (10mm2).

Verder zijn de aansluitingen op de Orion-Tr Smart af te ronden door middel van schroefcontacten. U kunt de 16mm2 kabels strippen en netjes afwerken met deze adereindhulzen. Voor de 10mm2 kabels zijn deze adereindhulzen te gebruiken.

De aansluitingen op de startaccu? Die kunnen verschillen per accu en per accupool. De kans is groot dat u hiervoor ook deze M8 perskabelogen kunt gebruiken.

Voor het monteren van de 16mm2 kabels op de MEGA zekeringhouders zijn eveneens deze 16mm2 M8 perskabelogen geschikt.

Voor het monteren van de 10mm2 kabels op de Midi zekeringhouders zijn deze 10mm2 M6 perskabelogen geschikt.

Isoleren / krimpkousen

De 10mm2 aansluitingen isoleren gebeurt met de volgende 10mm2 krimpkousen: deze rode en deze zwarte.

De 16mm2 aansluitingen isoleren gebeurt met de volgende 16/25mm2 krimpkousen: deze rode en deze zwarte.

De 50mm2 aansluitingen isoleren gebeurt met de volgende 35/50/70mm2 krimpkousen: deze rode en deze zwarte.

Verdeelpunten en/of verdeelrail

Tot slot de verdeelpunten. Een verdeelpunt of verdeelrail is van nut indien er te weinig ruimte overblijft op de accupolen voor het gewenste aantal aansluitingen. We noemen hier alleen de verdeelpunten met de M8 aansluitingen, immers het meest toegepast binnen het systeem zoals omschreven op deze pagina. Denk aan de volgende varianten:

Uiteraard zijn er nog vele andere mogelijkheden: vind hier alle DC verdeelpunten.

Tips en overwegingen tot slot

Met de suggesties op deze pagina hebt u snel het overzicht van de benodigdheden voor een compleet off-grid systeem gerelateerd aan een capaciteit van 3000VA, voor een bestelbus of camper. Aan de hand hiervan kunt u ook voor grotere en kleinere systemen, en met deels andere uitgangspunten, zelf bepalen welke producten u daarvoor nodig zou hebben.

Behalve een leidraad met productadvies op basis van 3000VA, hebben we ook een leidraad gemaakt met productadvies voor op basis van andere vermogensbehoeften. Zie daarvoor de links helemaal bovenaan deze pagina. Daarnaast bieden we uitleg en productadvies voor het aanleggen van complete solar systemen. Ook daar geldt dat u op basis daarvan en gerelateerd aan uw eigen situatie en uitgangspunten, zelf kunt bekijken welke producten erbij passen.

Onderdelen op deze pagina kopen?

We hebben voor het aanleggen van een off-grid systeem voor 3000VA - en conform de uitgangspunten zoals bovenaan op deze pagina genoemd (!) - alle productsuggesties verzameld. Die producten vindt u hieronder. Normaal gesproken hebben we al deze producten op voorraad. Een eventuele uitzondering staat vermeld bij het product. Na plaatsing in de winkelmand en uw bestelling vóór 22.00 uur, verzenden we de producten dezelfde dag.

Onderdelen voor off-grid systeem

Disclaimer:

Deze uitleg en berekeningen helpen om een begin te maken met het aanleggen van uw off-grid systeem. Dit hebben we zo volledig en zorgvuldig mogelijk gedaan. Legt u een systeem aan dan bent u echter zelf verantwoordelijk voor de gekozen producten en de juistheid ervan. Het is bovendien altijd van groot belang de gebruiksaanwijzingen goed te lezen én de producten aan te sluiten conform die gebruiksaanwijzing. Er zijn verder altijd meerdere mogelijkheden en/of uitbreidingen mogelijk op het genoemde systeem. De basis en de belangrijkste zaken hebben we hier besproken. Optionele uitbreidingen hebben we niet in alle gevallen in detail uitgewerkt. Aan onze uitleg op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Lees meer
Filter uw producten


Newlec Adereindhuls 6mm2 Groen
Met deze adereindhuls van Newlec maakt u een nette en veilige aansluiting van uw installatie mogelijk. Deze adereindhuls is bedoeld voor 6mm2 kabels. Kleur: Groen
BizLine Adereindhuls 6mm2 Groen
Met deze adereindhuls van BizLine maakt u een nette en veilige aansluiting van uw installatie mogelijk. Deze adereindhuls is bedoeld voor 6mm2 kabels. Kleur: Groen
BizLine Adereindhuls 10mm2 Bruin
Met deze adereindhuls van BizLine maakt u een nette en veilige aansluiting van uw installatie mogelijk. Deze adereindhuls is bedoeld voor 10mm2 kabels. Kleur: Bruin
BizLine Adereindhuls 16mm2 Wit
Met deze adereindhuls van BizLine maakt u een nette en veilige aansluiting van uw installatie mogelijk. Deze adereindhuls is bedoeld voor 16mm2 kabels. Kleur: Wit
Perskabeloog 10mm² - M8
Dit perskabeloog heeft een kabeldiameter van 10mm² en een aansluitoog M8.
Perskabeloog 10mm² - M6
Dit perskabeloog heeft een kabeldiameter van 10mm² en een aansluitoog M6.
Perskabeloog 16mm² - M8
Dit perskabeloog heeft een kabeldiameter van 16mm² en een aansluitoog M8.
Krimpkous zwart voor 10mm² accukabel (per 10cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous rood voor 10mm² accukabel (per 10cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous zwart voor 16/25mm² accukabel (per 10cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous rood voor 16/25mm² accukabel (per 10cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous rood voor 35 en 50mm² accukabel (per 10cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
*Incl. btw
Pagina 1 van 5