Acculaders voor een rib boot (RIB)

Weten welke acculader je moet hebben voor de rib boot, vaak simpelweg RIB genoemd? Op deze pagina staan laders voor de startaccu van de rib boot. Daarnaast helpen we je de minimum capaciteit van de lader te bepalen, voor een accu van gemiddeld zo’n 30-150Ah.

De afkorting RIB komt van Rigid Inflatable Boat. Vrij vertaald naar het Nederlands: een RIB is een hard opblaasbare boot en dat gaat dus een stap verder dan een ‘gewone’ opblaasbare boot. De delen waarin lucht wordt gepompt zijn de tubes. Deze zijn van behoorlijke omvang en bevinden zich rondom de vaste romp. De ondergrond is ook veel sterker: de bodem is gemaakt van hard polyester of aluminium. Al met al is het gewicht van een RIB niet heel hoog, mede doordat de boot voor een groot deel bestaat uit ‘lucht’, namelijk in de tubes. De krachtige RIB heeft verder, samengevat, een vaste console en een buitenboordmotor.

Vaareigenschappen van de rib boot

Een rib boot vaart stabiel, mede dankzij een laag zwaartepunt, en is bovengemiddeld wendbaar. Voor hoge snelheden, waaronder voor professioneel gebruik door bijvoorbeeld reddingsbrigades en douane, is de RIB vaak de juiste oplossing. Hoe ruiger het water en de omstandigheden, hoe beter dit type boot tot zijn recht komt, indien tevens flexibiliteit gevraagd wordt. Ook veel maritiem-enthousiaste particulieren schatten de typische eigenschappen van de RIB op waarde. Zij prefereren dan de dynamische vaareigenschappen van de RIB, met de bufferfunctie van de tubes tegen soms woeste omstandigheden, boven varen met enigszins vergelijkbare type boten zoals een stevige opblaasboot of rubberboot.

Acculaders en onderhoudsladers voor de RIB

Welke acculaders zijn geschikt voor een rib boot? Dat gaat bij dit type boot om laders voor een startaccu. Normaal heeft de RIB een startaccu met een gemiddelde capaciteit van ongeveer 30-150Ah. Bij het kiezen van de lader telt onder andere de gewenste laadsnelheid. Daarnaast is de kwaliteit van de rib boot lader natuurlijk niet onbelangrijk. Want liever één keer goed gekocht en haast een leven lang kunnen vertrouwen op de diensten ervan, dan binnen een paar jaar weer uitzoekwerk te moeten verrichten en opnieuw kosten te maken.

Het benodigde vermogen van de acculader voor de rib boot berekenen? De berekening om te weten hoe lang het laden ongeveer zal duren is als volgt: accuvermogen in Ah / laadvermogen van de acculader in A. Tel nog ongeveer 10% bij deze uitkomst / laadtijd op, en de keuze is redelijk safe. Deze extra marge van ongeveer 10% is nodig aangezien de acculader, naarmate de accu vol begint te raken, zal overschakelen naar een lager vermogen. Dat verhoogt dan ook de laadtijd – ongeveer met 10%.

Rekenvoorbeeld
Stel, de accu van de rib boot heeft een vermogen van 90Ah en stel, deze is helemaal leeg. (Overigens is dit laatste niet aan te bevelen, onder andere met het oog op de levensduur van de accu). Dan is de volledige oplaadtijd bij die 90Ah accu en een lader met snelheid van 10A afgerond 10 uur. Namelijk, 90 / 10 = 9, keer 1,10 (10% erbij) = 9,90 uur, bijna 10 uur.

Lader voor de rib boot kopen

Acculaders.nl biedt een grote reeks aan laders voor de rib boot. Naast alle gerenommeerde merken hebben we ook goede budgetmerken acculaders. Omdat we al jarenlang gespecialiseerd zijn in acculaders voor alle soorten toepassingen, kunnen we u er ook bij elk product goed over informeren. Bovendien hebben we (zo goed als) alle laders op voorraad. Daarmee kunnen we ook direct vanuit ons magazijn uw nieuwe acculader voor de RIB versturen, zodat u en de boot onafgebroken in actie kunnen blijven komen.

 

Lees meer
Geen producten gevonden...
*Incl. btw
Pagina 1 van 1