Acculaders voor elektrische mountainbike

Toe aan een nieuwe acculader voor de elektrische mountainbike? Let dan allereerst op het voltage, evenals op het type stekker, de capaciteit en het soort accu ervan. Die specificaties zijn te vinden op de originele lader en op de accu zelf. Kies aan de hand daarvan de juiste nieuwe mountainbike oplader.

Relevante kenmerken zijn vooral het voltage, naast de accu-capaciteit, het type accu en de soort aansluiting. Er kan sprake zijn van overspanning als het voltage van de lader te hoog is voor de accu. Het juiste voltage, dat mede is gebaseerd op het type accu en het aantal cellen, komt erg nauw. Is het voltage van de lader niet te hoog maar (ook maar iets) te laag? Weliswaar leidt dat niet tot brandgevaar en mogelijk een kapotte accu, maar óók een te laag voltage is nadelig, want inefficiënt. Biedt de lader, zoals voor de mountainbike, een iets te lage spanning dan blijft de capaciteit van de accu namelijk al gauw voor een belangrijk deel onbenut.

In het verlengde van het bovenstaande hebben we dan ook het volgende belangrijke advies. Gebruik niet klakkeloos een oplader van iemand anders, ook al heeft die lader dezelfde aansluiting. Heb zeker ook aandacht voor de andere kenmerken ervan, zoals met name het voltage. Immers, als de overige kenmerken afwijken van uw originele lader, kan de lader en/of de accu daardoor kapotgaan.

Let er dus op dat de vervangende, nieuwe lader hetzelfde laadvoltage heeft als de oude lader!

Naast vooral het voltage zijn de relevante kenmerken ook het type connector, de accu-capaciteit en het type accu. Kortom, let bij het kopen van een nieuwe mountainbike acculader op deze eigenschappen:

  1. Het voltage van de accu (waaronder 36V, 43V, 48V, 52V)
  2. De capaciteit van de oplader (ampèrage 1A, 2A, 3A, 4A, 5A, 6A, 7A)
  3. Het type aansluiting van de accu (zoals 1-pins, 3-pins, 4-pins, 5-pins, Tulip, C13, XLR)
  4. Het type mountainbike accu (normaal gesproken lithium)


Type stekker van een mountainbike oplader

Het type aansluiting, ofwel de connector, kan bijvoorbeeld een 1-pins, 3-pins, 4-pins, 5-pins, Tulip, C13 of XLR zijn. Denk aan een stekker zoals één van deze voorbeelden:

 

  1-pins   3-pins   5-pins   C13   XLR
         

 

Acculader voor de mountainbike kiezen

Filter dus op het type accu, het merk accu en lader, het voltage en de juiste stekker / connector voor de batterij van de mountainbike waarvoor u een goede lader zoekt.

Wat betreft het voltage: veel accu's voor mountainbike vragen al gauw 36V of 48V.

Wat betreft het type accu geldt duidelijk dat de lader specifiek hiervoor geschikt moet zijn. Het type mountainbike accu is meestal lithium (vooral oudere e-bike accu's kunnen nog van AGM of Calcium zijn). Let bij lithium laders ook op het onderscheid tussen de 'traditionele' lithium accu en de LiFePO4 accu.

Er zijn verschillende laadsnelheden (ampère). De laadcapaciteit ligt meestal rond de 2A. Bij een amperage vanaf daarboven spreken we van een snellader.

Qua aansluitingen; er is sprake van een specifiek aantal pinnen, maar ook van verschillende vormen van de stekker.

Het belang van een goede mountainbike acculader

Een acculader voor de mountainbike is belangrijk voor de staat van de accu. En ook voor het duurzaam, lang goed houden van deze batterij. Een goede lader doet tevens dienst als onderhoudslader. Het goed onderhouden van de mountainbike dient twee doelen: 

  1. Het maximaliseren van de levensduur van de mountainbike accu
  2. Het zo lang mogelijk optimaal houden van de capaciteit ervan.

Het juist onderhouden van de mountainbike batterij leidt tot uitstel van het kopen van een nieuwe. Bij een langdurig goede werking met optimale capaciteit, is de noodzaak van reparatie, reviseren of het kopen van een nieuwe pas veel later aanwezig. Dat scheelt in kosten en daarmee is het kopen én goed gebruiken van een passende lader uiteindelijk ook goedkoper.

Houd er rekening mee dat bij elke mountainbike accu geleidelijk capaciteitsverlies optreedt. Ook bij de duurdere van topmerken. Hoe ouder de accu en hoe meer oplaadbeurten, hoe meer afname van de capaciteit. Een goede lader vertraagt echter dat proces.

Goed onderhouden van een mountainbike batterij

Vermeldenswaardig is ook het voorkomen van te diep ontladen. Van een accu die veelvuldig te leeg raakt, kunnen de cellen onherstelbaar beschadigen. Moderne e-bikes zoals e-mountainbikes hebben vaak een bescherming tegen volledige ontlading. Toch kan 'diepontlading' optreden. Is de accu toch geheel ontladen? Laad deze met de passende lader dan zo snel mogelijk weer op. Nog beter: behoud standaard minimaal 40 procent van de restcapaciteit.

Gebruikt u de e-mountainbike een tijdje niet? Laad de accu dan toch regelmatig bij. Het liefst minstens een keer per twee weken of anders maandelijks. U hoeft de batterij overigens niet helemáál vol te laden. Tot zo'n 90, 95 procent is voldoende, ook met het oog op eventuele kortsluiting, hoewel moderne mountainbike acculaders hiertegen automatische bescherming bieden.

Zie hier de mogelijkheden voor het kopen van een nieuwe mountainbike acculader.

Lees meer
Filter uw producten
Phylion fiets acculader 24V 2A | Tulp 1-polig
Oplader voor 24V fietsbatterij. Voor accu's van deze elektrische fietsen: Avancer Support, Cortina S4, Altra E-liner, Cortina S3, Sachs Kobolt en Grandeur Souplesse. Laadcapaciteit: 2A. Met 1-polige stekker (Tulp/ COAX).
Fiets acculader lithium 24V 2A | 5,5 x 2,1 mm pin
Oplader voor 24V fietsaccu. Laadcapaciteit: 2A. Connector: ronde pin 5,5 x 2,1 mm. Compatibel met diverse merken en modellen e-bikes accu's.
fiets acculader 42V 2,2A XLR 3-polig
Voordelige oplader voor 42V fietsaccu. Compatibel met diverse e-bikes accu's van Silent Force en Aldi City Star. Laadcapaciteit: 2,2A. Met 3-polige pin.
Fiets acculader Tulp Coax 36V 2A
Hoge kwaliteit fiets acculader geschikt voor een 36V fietsaccu voor o.a RIH 36V Li-Ion batterijen met een Tulp Coax stekker. Deze lader geeft een laadvermogen van 2A bij 36V.
fiets acculader 24V 2,35A | 5,5 x 2,5 mm pin
Oplader voor 24V fietsaccu. Laadcapaciteit: 2,35A. Connector: ronde pin 5,5 x 2,5 mm. Compatibel met diverse merken en modellen e-bikes accu's.
fiets acculader 42V 2A | 5,5 x 2,1 mm pin
Voordelige oplader voor 42V fietsaccu. Compatibel met meerdere merken en modellen e-bikes en speed pedelecs. Laadcapaciteit: 2A. Plug: 5,5 x 2,1 mm pin aansluiting.
fiets acculader 29,4V 2A XLR 3-polig
Voordelige oplader voor 29,4V fietsaccu. Compatibel met o.a. e-bikes en pedelec accu's van Prophete, Alu-Rex, City-Star, Aldi, Praktiker, Hagebaumarkt, Netto, Marktkauf, Real, Otto, Ruhrwerk en Samsung. Laadcapaciteit: 2A. Met 3-polige pin.
Bafang fiets acculader voor Cortina Bafang 43V
Deze Bafang fiets acculader is speciaal geschikt voor de Bafang accu’s. De Bafang accu’s zijn gemonteerd op Cortina e-bikes met een Bafang motor.
Phylion fiets acculader 36V 2A voor SportDrive accu
Hoge kwaliteit fiets acculader o.a. geschikt voor uw Cortina elektrische fiets met SportDrive accu. Deze lader geeft een laadvermogen van 2A bij 36V. Let op: NIET geschikt voor Stella fietsen!
Fiets acculader iBee 5.5x2.1mm 36V 3A - Bikkel Stenza, Tuba en Leva
Hoge kwaliteit fietsacculader geschikt voor een 36V fietsaccu van een Bikkel Stenza, Bikkel Tuba of Bikkel Leva. De lader heeft een DC pin 5.5x2.1mm stekker. Deze lader geeft een laadvermogen van 3A bij 36V.
Fiets acculader 5.5x2.1mm 36V 2A - o.a. Amslod
Hoge kwaliteit fiets acculader geschikt voor een 36V fietsaccu voor o.a Amslod 36V Li-Ion batterijen met een 5.5x2.1mm stekker. Deze lader geeft een laadvermogen van 2A bij 36V.
Fiets acculader Tulp Coax 36V 2A
Hoge kwaliteit fiets acculader geschikt voor een 36V fietsaccu voor o.a RIH 36V Li-Ion batterijen met een Tulp Coax stekker. Deze lader geeft een laadvermogen van 2A bij 36V.
*Incl. btw
Pagina 1 van 5