Accu van een elektrische fiets pairen, zo werkt het

Hoe werkt het pairen van een fietsaccu?
We geven in dit artikel antwoord op deze vraag.

Help, ik heb een nieuwe accu en die werkt niet! Als u een nieuwe fietsaccu koopt dan kan het zijn dat die accu gepaired moet worden op uw fiets alvorens deze accu werkend te krijgen. U kunt dit laten doen door de fietsenmaker die het merk fiets verkoopt en onderhoudt dat u heeft.

Voorbeelden van fietsmerken waarbij vaak pairen van accu’s noodzakelijk is:
Gazelle (modellen: Gazelle Innergy Pure, Gazelle Innergy XT, Gazelle Innergy Orange)

FIETSACCU KOPEN? NAAR DE SHOP

FIETSACCULADER KOPEN? NAAR DE SHOP

Pairen van een accu, hoe werkt dat?
Als een accu niet direct werkt dan kunt u dat vaak zien op uw display op uw stuur. Bij Gazelle ziet u dan een A1 code knipperend op het scherm getoond worden (zie de afbeelding hieronder). Dat geeft aan dat de accu niet herkend wordt. De fietsenmaker moet nu de accu pairen op uw fiets. Dat pairen is eigenlijk niets meer of minder dan het inleren/ inlezen van de accu op het systeem van de elektrische fiets, via de computer van de fietsenmaker. Het is snel gebeurd en daarna kunt u probleemloos gebruikmaken van uw nieuwe accu.

Gazelle accu niet gepaired op een fiets

Een accu kan slechts op 1 fiets ingeleerd worden. Zou u bijvoorbeeld de accu van een andere gelijke elektrische fiets willen gebruiken dan zal dat helaas niet werken. Die accu is gepaired op die andere elektrische fiets en zal dus alleen op die fiets werken. Een fietsaccu kan slechts gekoppeld worden aan 1 fiets. Dit geldt alleen voor de e-bike systemen waarbij pairing noodzakelijk is. Is dit niet noodzakelijk dan zijn de accu’s prima uitwisselbaar.

Kosten
Wat zijn de kosten voor het pairen van mijn accu? De kosten voor het laten pairen van een accu op een elektrische fiets verschillen per fietsenmaker. Wij hebben een aantal fietsenmakers gesproken en zijn geven aan dat de kosten hiervoor tussen de 20 en 25 euro bedragen. Vrijwel altijd kunt u erop wachten.

Let op: sommige fietsaccu’s hoeven niet gepaired te worden, maar lijken bij ontvangst niet direct te werken. U klikt op het knopje om de laadstatus van de accu te bekijken en er gebeurt niets. Dat kan bij sommige accu’s voorkomen. Sommige accu’s zullen pas werken als ze in ieder geval 1 keer aan een acculader zijn gekoppeld geweest. U sluit dan dus de acculader aan op de accu en na enige tijd laden zult u zien dat de leds die de laadstatus aangeven wel werken.

Acculader noodzakelijk om te pairen?
In uitzonderlijke situaties dient ook een acculader voor een elektrische fiets gepaired te worden op de accu. Als u een acculader heeft gekocht en die werkt niet, informeer dan bij de leverancier van het merk van uw fiets of het pairen van de lader op de accu noodzakelijk is. Als dat het geval is dan zult u dat moeten laten doen door de fietsenmaker of de leverancier van uw e-bike. 

 

FIETSACCU KOPEN? NAAR DE SHOP

FIETSACCULADER KOPEN? NAAR DE SHOP