Campingstekkers en campingsnoeren

Onmisbaar voor op vakantie: de campingstekker. Welke soorten zijn er, welke moet je hebben? En welke andere campingstroom accessoires, van campingsnoer en verloopstekker tot CEE haspel, heb je wellicht nog meer nodig? We vertellen je alles over de blauwe CEE campingstekkers.

Wat maakt een campingstekker… een campingstekker? Voor het regelen van stroom op de camping voor naar de camper, tent of caravan, is in Europa meestal de blauwe CEE stekker nodig. Dit type past op de stroompalen of stroomkasten van de meeste Europese campings. Met deze stekker, uiteraard in combinatie met de juiste kabel en eventueel aanvullende accessoires (waarover later méér) zoals het campingsnoer, trek je de benodigde elektriciteit vanuit de stroomkast door naar je camper, caravan, vouwwagen of andere tent, voor allerhande toepassingen.

Zo ziet een campingstekker eruit

Allereerst, hoe herken je de campingstekker? Wat zijn de uiterlijke kenmerken? Direct zichtbaar is de (tamelijk heldere) kleur blauw van deze camping stroomaccessoire die ook bij ons veel verkocht wordt – het is immers onmisbaar voor kampeerders die elektriciteit willen. Het is een CEE stekker, hetgeen ook vermeld staat op de stekker zelf.

3-polig
Direct zichtbaar is vooral ook het type aansluiting: de CEE campingstekker heeft drie gaten / uitsparingen (aan ‘vrouwtjeszijde’) en drie pinnen (aan ‘mannetjeszijde’). Een van de polen is dikker: dat is de aardepin. In de meeste Europese landen is sprake van deze 3-polige connectie. Een 5-polige campingstekker is er namelijk voor krachtstroom.

Industriële stekker
De blauwe, 3-polige campingstekker is er voor 230V AC, en is een industriële stekker, conform de NEN norm IEC 60309. Ook dat staat vermeld op het product. Daarmee is deze niet alleen aan de kleur, polen en vorm te herkennen, maar óók aan de codering daarop.

 

 

Campingstekkers en specificaties

Campingstekkers zijn speciaal gemaakt voor buitengebruik. Behalve op de camping, is dit type industriële stekker ook benodigd voor op buitenwerkplaatsen zoals bouwplaatsen. Hetzelfde geldt voor bij havens als het gaat om walstroom en het leggen van de verbinding naar de boot. Dit type stekker is spatwaterdichtheid conform bijvoorbeeld de IP44, IP56 of IP63 norm. Zie daarvoor ook altijd de specificaties bij onze producten die op deze pagina te vinden zijn. De internationale NEN norm van de blauwe campingstekker is IEC 60309. Het voltage waarvoor de stekker bedoeld is, is 220-230 volt, met een frequentie van 50-60Hz.

Gebruik en aansluiting van de campingstekker

Hét doel van de campingstekker / campingsnoer is om de stroom uit de campingstroomkast te kunnen gebruiken voor al je elektrische toepassingen. Daarvoor zijn in de kern twee zaken belangrijk. Namelijk 1) het overbruggen van de afstand van de stroompaal naar de (vouw)tent, camper of caravan en de apparaten aldaar. En 2) het maken van de overgang van de blauwe CEE campingaansluiting naar een inplugmogelijkheid voor de apparaten en bijbehorende stekkers die wij gewend zijn.

In onder andere Nederland is gebruiken we voor onze apparaten het bekende Schuko-stopcontact: met twee pinnen, en aan de zijkant twee metalen plaatjes voor de aarding. Ook gebruiken we, voor lichtere apparaten, de platte eurostekker. Deze is niet geaard en heeft alleen de twee metalen pennen. Wereldwijd zijn er echter, als bekend, vele soorten standaard stopcontacten. Zomaar één voorbeeld: de NEMA stekker in de Verenigde Staten.

Oplossingen voor verlengen en verbinden
De oplossing voor het eerste – het fysiek leggen van de verbinding op enige afstand – is evident: je gebruikt een kabelhaspel of andere verlengkabel. Deze zijn er in vele lengtes, en ze zijn bij een webshop zoals Acculaders.nl ook op maat te bestellen. De oplossing voor het tweede – de omschakeling van CEE naar bijvoorbeeld Schuko of NEMA – zit ‘m in de adapter of het verloop. Zo bestaan er simpele, korte verloopstekkers, met aan de ene zijde de mannelijke CEE-pinnen om in de campingstroompaal te steken, en aan de andere zijde het Schuko ‘vrouwtje’. In de laatste passen de stekkers van onze elektrische apparaten.

Campingsnoer

Meestal echter is het twee vliegen in één klap: de grote CEE kabelhaspel of verlengkabel - ofwel het campingsnoer - voor op de camping is gecombineerd met een verloop aan de zijde waar de stroom nodig is. Aldaar, nabij de opladers, koelkast, waterkoker en tv, verkrijg je dan de Schuko ingang. Vanuit dat mobiele stopcontact kun je dan natuurlijk weer een stekkerdoos met meerdere uitgangen plaatsen, voor het gelijktijdige gebruik van meerdere van je dagelijkse apparaten.

 

 

Stroom in de camper?

Heb je een tent of vouwwagen? Dan geef je de verlengde en verlegde aansluiting een goede plek in of nabij die (vouw)tent, in de buitenlucht, meestal wel overdekt. Heb je een kampeerbus of caravan? Dan wil je die stroom echter natuurlijk binnen in je ‘kampeerhuisje’. Daarvoor zijn er dan nog meer campingstroom accessoires nodig.

Stopcontact
Denk daarbij, behalve het campingsnoer, met name aan een stopcontact voor binnenin, zoals je dat thuis ook hebt. Normaal gesproken zit deze ingebouwd in de camper of caravan, maar het kan in uitzonderlijke gevallen ook zijn dat je deze zelf nog moet of wilt aanleggen. Hoe dan ook, het grotere kampeermiddel heeft daarvoor ergens aan de buitenzijde een CEE inletstekker. Deze heeft de drie pinnen en daarin steek je de vrouwelijke zijde van de CEE stroomkabel.

Schuko / NEMA
Deze laatste, het campingsnoer, moet dan een variant zijn zonder verloop, dus met aan beide zijden de blauwe 3-polige CEE stekker (een mannetje en een vrouwtje). Vervolgens is er de (doorgaans al aangelegde) verbinding naar de binnenzijde van de camper of caravan, alwaar zich het stopcontact zal bevinden dat we gewend zijn (Schuko in Nederland, of bijvoorbeeld NEMA voor Amerikaanse gebruikers). Tussen de inlet en de outlet, ofwel van de buitenzijde naar de binnenzijde van bijvoorbeeld de camper, is dan de verbinding gelegd van CEE naar Schuko (of NEMA), onder andere met daarvoor bestemde interne stroomkabels.

Stroom op de camping: welke accessoires naast de campingstekker?

Wat een campingstekker is, hoe deze eruitziet en hoe deze werkt, hebben we hiervoor beschreven. Maar welke stroomaccessoires kun je nog meer nodig hebben om op de camping stroom te verkrijgen?

Losse campingstekker monteren

De typische campingstekker is veelal te koop in combinatie met een haspel of langere verloopkabel / verlengkabel; het campingsnoer. Je kunt ook zelf een kabel kopen, in de gewenste lengte, en daarop een CEE verloopstekker monteren, met CEE vrouwtje die in de inlet van de camper past. Meestal is dit echter van toepassing bij walstroom. De losse kabel waarop je deze stekker monteert, is dan (veelal) van stevig en slijtvast PUR, bestendig tegen olie, andere chemicaliën, UV en extreme weers- en overige omstandigheden.

 

CEE adapter / verloopstekker

Er zijn meerdere, kortere CEE verloopstukken te koop, zoals van CEE naar Schuko. Soms heb je namelijk alleen nog zo’n kleinere adapter nodig. Bijvoorbeeld als je al een lang CEE verlengsnoer hebt, maar alleen op de juiste plek het verloop moet tussenvoegen. Zo’n adapter heeft dan een CEE stekker (mannetje) die overgaat in een reguliere Schuko (mobiel) stopcontact. Zo’n adapter kun je ook kopen in de vorm van een CEE hoekkoppeling, met zowel een CEE (vrouwtje) als eveneens, aan de voorzijde, het stopcontact zoals we gewend zijn. Anders gezegd, zo’n haakse CEE koppeling bevat zowel een CEE contrastekker en Schuko stopcontact: beide inéén.

CEE (verleng)kabels en campingsnoeren

We hebben het al beschreven: een CEE verlengkabel overbrugt de afstand tussen de stroompaal en de camper of tent. Het CEE verlengsnoer heeft zowel een CEE stekker als een CEE contrastekker, en is speciaal gemaakt voor gebruik in buitenomstandigheden (H07RNF, 07RN of RN). De mannelijke CEE stekker past in de stroompaal, de zijde met vrouwelijke CEE stekker plaats je in de inlet van de camper dan wel caravan, van waaruit intern de connectie naar het Schuko stopcontact aan de binnenzijde van het voertuig of vaartuig wordt gemaakt. Of, in het geval van een tent: aan de zijde met de vrouwelijke CEE stekker maak je met één van de verloopmogelijkheden de transitie naar een Schuko aansluitpunt. Daaraan kun je dan weer een Schuko stekkerdoos koppelen, voor het hebben van meerdere aansluitingen.

CEE haspel

Een CEE haspel combineert feitelijk een CEE verlengkabel met een verloopstekker, en is – zoals het haspels betaamt – extra praktisch in gebruik. Zeker bij langere verlengkabels zorgt de haspel voor het handig kunnen oprollen en vervoeren van de lange (CEE camping-)kabel, op bovendien een nette manier, zodat de kabel ook beduidend minder slijt.

CEE stekkerdoos

Met CEE stekkerdozen wordt doorgaans een meervoudige stekkerdoos bedoeld met aan de ene zijde de campingstekker, en aan de andere kant een aantal Schuko uitgangen. Het is daarbij niets meer dan de bekende stekkerdoos, maar dan voor op de camping, om de aansluiting én het verloop te kunnen maken vanuit de CEE campingstroom (via de mannelijke CEE stekker) naar de stopcontactuitgangen. Daarin kunnen tegelijkertijd meerdere Schuko stekkers, behorende bij onze apparaten passen.

Er is wel nog een belangrijk verschil met de standaard stekkerdozen voor in huis. De CEE stekkerdoos is goed geïsoleerd en waterdicht, met een extra stevige behuizing en extra stevige, beschermde kabels, aangezien deze voornamelijk gebruikt wordt in de buitenlucht .

Lengte van de campingstekker (campingsnoer)

Hoe lang moet het campingsnoer overigens zijn? Voor op de meeste campingplaatsen is 20 of 25 meter ruim voldoende, maar om zeker te zijn is een grotere lengte aan te raden, om standaard in je kampeermiddel te hebben liggen. Immers, zeker als echte campingreiziger kun je terechtkomen op eenvoudigere campings, met weliswaar bijvoorbeeld grotere plaatsen, maar soms ook stroomkasten op een grotere afstand. Kies je voor twee campingsnoeren van zo’n 20 meter (voor meer flexibiliteit)? Of voor één grotere van 30 tot misschien wel 50 meter? In beide gevallen zit je dan, op de camping, qua stroom zeker goed.

Campingstekkers, campingsnoeren en onze merken

Een campingstekker of campingsnoer kopen van Marinco, Ratio of Mastervolt? Deze en andere merken campingstekkers en campingsnoeren zijn te koop op Acculaders.nl. Wij verkopen alle stroomaccessoires voor op de camping van deze en andere merken. Op zoek naar een specifiek(e) product of aansluittoepassing? Bekijk de online info. Voor vragen zijn we ook telefonisch bereikbaar.

 

Noot: behalve op campings zijn ook nabij havenplaatsen en bijvoorbeeld bij bouwplaatsen CEE stopcontacten aanwezig. De producten en accessoires zoals beschreven op deze pagina, zullen daarom ook dienst doen voor in die situaties en (buiten)plaatsen waar stroom nodig is. Meer weten? Zie de productinfo bij de diverse producten op deze pagina. Deze producten voor stroom op de camping, waaronder campingstekkers, hebben we (uitzonderingen daargelaten) op voorraad, en zijn daarom ook direct leverbaar.

 

Lees meer
Filter uw producten


ABL CEE Stekker 3-polig 16A - Mannelijk - 230V Blauw
Met deze ABL CEE stekker/ contactstop (Mannelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 3 polige (2P+A) 230V 16A blauwe aansluiting/ stekker.
ABL CEE Stekker/ Contactstop 5-polig 16A - Mannelijk
Met deze ABL CEE stekker/ contactstop (Mannelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 5 polige (3P+A+N) 380V 16A aansluiting/ stekker.
CEE Stekker 4-polig 16A - Mannelijk
Met deze CEE stekker (Mannelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 4 polige (3P+A) 380V 16A aansluiting/ stekker.
ILME CEE Stekker 5-polig 16A - Mannelijk
Met deze ILME CEE stekker (Mannelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 5 polige (3P+A+N) 380V 16A aansluiting/ stekker.
ILME CEE Stekker 5-polig 16A - Vrouwelijk
Met deze ILME CEE stekker (Vrouwelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 5 polige (3P+A+N) 380V 16A aansluiting/ stekker.
Mennekes Wandcontactdoos CEE 5-polig 16A - Vrouwelijk - 400V IP44 Opbouw
Met deze Mennekes Wandcontactdoos (vrouwelijk) kunt u een robuust CEE stopcontact maken voor een 5 polige (3P+N+A) 400V 16A CEE aansluiting/ stekker.
ILME Wandcontactdoos CEE 5-polig 16A - Mannelijk
Met deze ILME Wandcontactdoos (mannelijk) kunt u een robuust CEE stopcontact maken voor een 5 polige (3P+A+N) 380V 16A aansluiting/ stekker.
Mennekes Wandcontactdoos CEE 4-polig 16A - Vrouwelijk
Met deze Mennekes Wandcontactdoos Type 27002 (vrouwelijk) kunt u een robuust CEE stopcontact maken voor een 4 polige (3P+A) 380V 16A aansluiting/ stekker.
ILME CEE Stekker 5-polig 32A - Mannelijk
Met deze ILME CEE stekker (Mannelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 5 polige (3P+A+N) 380V 32A aansluiting/ stekker.
ILME Wandcontactdoos CEE 4-polig 16A - Vrouwelijk
Met deze ILME Wandcontactdoos (vrouwelijk) kunt u een robuust CEE stopcontact maken voor een 4 polige (3P+A) 380V 16A aansluiting/ stekker.
ILME Wandcontactdoos CEE 5-polig 16A - Vrouwelijk
Met deze ILME Wandcontactdoos (vrouwelijk) kunt u een robuust CEE stopcontact maken voor een 5 polige (3P+N+A) 380V aansluiting/ stekker.
ILME Wandcontactdoos CEE 4-polig 16A - Mannelijk
Met deze ILME Wandcontactdoos (mannelijk) kunt u een robuust CEE stopcontact maken voor een 4 polige (3P+A) 380V 16A aansluiting/ stekker.
*Incl. btw
Pagina 1 van 6