Walstroom, walstroomstekkers, boot inlets en andere CEE accessoires

Stroom aanleggen op de boot? Een verbinding maken van walstroom naar (een) Schuko stopcontact(en)? Lees hier hoe walstroom werkt, welke CEE stroomaccessoires je nodig hebt en wat precies de rol is van een boot inlet. Alles over: stroom voor op de boot.

Aan boord, waar je ook bent, stroom hebben vanuit walstroom. Het kan op vele maritieme plaatsen in Nederland en ver daarbuiten. Maar zomaar even de stekker erin steken… Zo werkt dat niet. Om gebruik te maken van walstroom heb je op zijn minst een CEE stekker / (verloop)kabel nodig voor naar Schuko (of NEMA als standaard stekker in bijvoorbeeld Noord-Amerika). En aan de bootzijde een inlet, naast aan de binnenzijde een outlet.

 

 

De walstroom die voorhanden is, biedt 230V 50-60Hz, maar je hebt er wel een CEE stekker voor nodig – om te beginnen. Voor het regelen van stroom in de boot vanuit walstroom aan de haven, is in Europa meestal dit blauwe, industriële stekkertype nodig.

Walstroomstekker specificaties

De CEE walstroomstekker is blauw, toont de notitie ‘CEE’ en NEN norm IEC 60309. De walstroom CEE stekker heeft drie gaten / uitsparingen (aan ‘vrouwtjeszijde’) en drie pinnen (aan ‘mannetjeszijde’). Een van de polen is dikker: de aardepool. In de meeste Europese landen is sprake van deze 3-polige connectie. Een 5-polige CEE stekker is er namelijk voor krachtstroom. Walstroomstekkers zijn gemaakt voor gure weersomstandigheden. Deze industriële stekkers zijn dan ook spatwaterdichtheid conform bijvoorbeeld de IP44, IP56 of IP63 norm. Zie daarvoor ook altijd de specificaties bij onze producten op deze pagina.

 

Gebruik en aansluiting van de walstroomstekkerstekker

Hét doel van de walstroomstekker is om de elektriciteit uit de walstroombron te kunnen gebruiken voor al je apparaten in en nabij de boot. Daarvoor zijn in de kern twee zaken belangrijk. Namelijk 1) het overbruggen van de afstand tussen het walstroom aftappunt naar de boot. En 2) het maken van de overgang van de walstroomaansluiting naar een inplugmogelijkheid voor de apparaten en hun stekkers die wij gewend zijn.

Schuko
In onder andere Nederland is dit laatste het bekende Schuko-stopcontact: met twee pinnen, en aan de zijkant twee metalen plaatjes voor de aarding. Ook gebruiken we, voor lichtere apparaten, de platte eurostekker. Deze is niet geaard en heeft alleen de twee metalen pennen. Wereldwijd zijn er echter als bekend vele soorten standaard stopcontacten. Zomaar één van de andere, bekende voorbeelden is de NEMA stekker in de Verenigde Staten.

Walstroom oplossingen
De oplossing voor het eerste – het fysiek leggen van de verbinding – is evident: je gebruikt een kabelhaspel of andere verlengkabel. Deze zijn er in vele lengtes en ze zijn bij een shop zoals Acculaders.nl ook op maat te bestellen. De oplossing voor het tweede – de omschakeling van de CEE walstroomaansluiting naar bijvoorbeeld Schuko of NEMA – zit ‘m in de adapter of het verloop. Zo zijn er simpele, korte verloopstekkers, met aan de ene zijde de mannelijke CEE-pinnen om in de walstroomkast of walstroompaal te steken, en aan de andere zijde het Schuko ‘vrouwtje’. Daarin passen de stekkers van onze elektrische apparaten.

Walstroom elektriciteitssysteem
Meestal echter is het twee vliegen in één klap: de grote CEE kabelhaspel of verlengkabel voor walstroom is gecombineerd met een verloop aan de zijde waar de stroom nodig is. Aldaar, nabij de boot heb je dan de Schuko ingang. Vanuit dat mobiele stopcontact kun je dan natuurlijk weer een stekkerdoos met meerdere uitgangen plaatsen, voor het gelijktijdige gebruik van meerdere van de apparaten. Die optie kan voor bijvoorbeeld een sloep zonder ingebouwde elektriciteitssysteem een oplossing bieden – zoals voor het bijladen van apparaten. Maar een beetje boot heeft natuurlijk wél een elektriciteitsnet, of tenminste een boot inlet. Lees verder voor verdere toelichting.


De rol van de boot inlet

Heb je een wat grotere boot dan is het handig – zo niet noodzakelijk – om één of meerdere vaste stopcontacten te hebben, binnen in het vaartuig.

Dat zullen dan ‘gewone’ Schuko stopcontacten moeten zijn. Of op bijvoorbeeld Amerikaanse boten: NEMA stopcontacten. Mogelijk is deze al ingebouwd in de boot die je koopt. Maar het kan ook zijn dat je deze boot stopcontacten zelf nog moet of wilt aanleggen.

Boot inlet aan de buitenzijde

Voor het netjes, efficiënt en volledig aanleggen van een walstroomverbinding aan boord – van CEE walstroom naar een Schuko stopcontact – heeft de boot aan de buitenzijde een ingemonteerde CEE inlet nodig: de boot inlet. Deze heeft de drie pinnen en daarin steek je de vrouwelijke zijde van de walstroomkabel. Deze laatste is dan een variant zonder verloop, dus met aan beide zijden de 3-polige CEE stekker (een mannetje en een vrouwtje).

Van boot inlet naar walstroom outlet
Vervolgens moet er de verbinding komen naar de binnenzijde van de boot, alwaar zich het stopcontact moet bevinden dat we gewend zijn (veelal Schuko in ons geval). Dat stopcontact noemen we een Schuko of walstroom outlet. Tussen de inlet en de outlet, ofwel van de buitenzijde naar de binnenzijde van de boot, moet dan de verbinding komen van CEE naar Schuko. Ook hiervoor zijn er de benodigde walstroomaccessoires op de markt, zoals interne stroomkabels.

Stroom van wal naar de boot: van boot inlet tot andere walstroomaccessoires

Wat een walstroomstekker is, hoe deze eruitziet en hoe deze werkt, hebben we hiervoor beschreven. Maar welke walstroomaccessoires kun je nog meer nodig hebben om op de boot stroom te verkrijgen?

Losse walstroomstekker monteren

De typische CEE stekker is veelal te koop in combinatie met een haspel of langere verloopkabel / verlengkabel. Je kunt ook zelf een kabel kopen, in de gewenste lengte, en daarop een CEE verloopstekker / walstroomstekker monteren, met CEE vrouwtje die in de inlet van de boot past. De losse kabel waarop je deze stekker monteert, is dan (veelal) van stevig en slijtvast PUR, bestendig tegen olie, andere chemicaliën, UV en extreme weers- en overige omstandigheden.

 

 

Walstroom adapter / verloopstekker

Er zijn meerdere, kortere CEE verloopstukken te koop, zoals van CEE walstroom naar Schuko. Soms heb je alleen nog een kleinere walstroom adapter nodig. Bijvoorbeeld als je al wel een lang verlengsnoer hebt, maar alleen nog op de juiste plek het verloop moet tussenvoegen. Zo’n adapter heeft dan een CEE stekker (mannetje) die overgaat in een reguliere Schuko (mobiel) stopcontact. Zo’n adapter kun je ook kopen in de vorm van een CEE hoekkoppeling, met zowel een CEE (vrouwtje) als eveneens, aan de voorzijde, het stopcontact zoals we gewend zijn. Anders gezegd, zo’n haakse CEE koppeling is een CEE contrastekker en Schuko stopcontact inéén.

Walstroom (verleng)kabels en snoeren

We hebben het al beschreven: een walstroom verlengkabel overbrugt de afstand tussen de walstroomaansluiting en de boot. Het walstroom verlengsnoer heeft zowel een CEE stekker als een CEE contrastekker, en is speciaal gemaakt voor gebruik in buitenomstandigheden (H07RNF, 07RN of RN). De mannelijke CEE stekker past in de walstroomvoorziening, de zijde met vrouwelijke CEE stekker plaats je in de boot inlet. Van daaruit komt er intern de connectie naar het Schuko stopcontact, aan de binnenzijde van het vaartuig.

 

 

Walstroom haspel

Een CEE haspel combineert feitelijk een CEE walstroom(verleng)kabel met een verloopstekker. Zeker bij langere verlengkabels zorgt de haspel voor het handig kunnen oprollen en vervoeren van de lange walstroomkabel, op bovendien een nette manier, zodat de kabel beduidend minder slijt.

Boot inlets

Over boot inlets nog het volgende: dat zijn in feite inbouwcontactdozen voor walstroom, aan de buitenzijde van het vaartuig, met polen. Daarin steek je de vrouwelijke zijde van de CEE walstroomstekker. Aan de achterkant van de boot inlet wordt de link maar de Schuko wandcontactdoos voor binnen gemaakt (de walstroom outlet, zie hierna). De boot inlet heeft bijna altijd een waterdichte bajonet sluiting en een afsluitbaar deksel.

Walstroom outlets

Wat betreft boot outlets ofwel walstroom outlets: dat zijn in feite de stopcontacten voor binnen in de boot. Tussen de inlet aan de buitenzijde en de outlet aan de binnenkant ligt een kabelverbinding, vaak ook met een aardlekschakelaar ertussen (zie hierna). De walstroomoutlet is dus te gebruiken voor de boot als 230V invoer. De outlet is alleen te gebruiken met de daarvoor bestemde schuko walstroomkabels.

 

 

Walstroom aardlekbeveiliging

De CEE walstroom aardlekbeveiliging is een kleine elektrische kast met Schuko stopcontact en stroomonderbreker, bestemd voor het walstroomsysteem. Dit 'electrical cabinet' heeft behalve de aardlekbeveiliging ook, onder andere, een isolerende, waterdichte behuizing en is veelal standaard voorzien van een elektriciteitskabel. We verkopen ze ook met het Ratio Walstroomsysteem AC16 plug & play systeem.

 

 

Walstroomstekkers, boot inlets en onze merken

Een walstroomstekker, boot inlet of andere walstroomaccessoires kopen? Acculaders.nl heeft deze attributen voor walstroom van gerenommeerde merken zoals Marinco, Ratio en Mastervolt. Wij verkopen alle walstroomaccessoires voor de boot, maar ook stroomaccessoires voor op de camping of buitenwerkplaatsen, van Marinco, Ratio, Mastervolt en andere merken. Op zoek naar een specifiek(e) product of aansluittoepassing? Bekijk de online info. Voor vragen zijn we ook telefonisch bereikbaar.

Ratio AC16 plug & play walstroomsysteem

Een groot gedeelte van de walstroom accessoires zijn verkrijgbaar voor het AC16 Power System van Ratio. Het Ratio Electric AC16 Power System is een compleet plug & play walstroomsysteem voor boten, flexibel en eenvoudig uit te breiden of aan te passen. Alle componenten gebruiken daarvoor snap-in verbindingen; voor installatie zonder gereedschap. Acculaders.nl heeft de onderdelen die bij het AC16-systeem horen, op voorraad.

 

Lees meer
Filter uw producten


ABL CEE Stekker 3-polig 16A - Mannelijk - 230V Blauw
Met deze ABL CEE stekker/ contactstop (Mannelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 3 polige (2P+A) 230V 16A blauwe aansluiting/ stekker.
ABL CEE Stekker/ Contactstop 5-polig 16A - Mannelijk
Met deze ABL CEE stekker/ contactstop (Mannelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 5 polige (3P+A+N) 380V 16A aansluiting/ stekker.
CEE Stekker 4-polig 16A - Mannelijk
Met deze CEE stekker (Mannelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 4 polige (3P+A) 380V 16A aansluiting/ stekker.
ILME CEE Stekker 5-polig 16A - Mannelijk
Met deze ILME CEE stekker (Mannelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 5 polige (3P+A+N) 380V 16A aansluiting/ stekker.
ILME CEE Stekker 5-polig 16A - Vrouwelijk
Met deze ILME CEE stekker (Vrouwelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 5 polige (3P+A+N) 380V 16A aansluiting/ stekker.
Mennekes Wandcontactdoos CEE 5-polig 16A - Vrouwelijk - 400V IP44 Opbouw
Met deze Mennekes Wandcontactdoos (vrouwelijk) kunt u een robuust CEE stopcontact maken voor een 5 polige (3P+N+A) 400V 16A CEE aansluiting/ stekker.
ILME Wandcontactdoos CEE 5-polig 16A - Mannelijk
Met deze ILME Wandcontactdoos (mannelijk) kunt u een robuust CEE stopcontact maken voor een 5 polige (3P+A+N) 380V 16A aansluiting/ stekker.
Mennekes Wandcontactdoos CEE 4-polig 16A - Vrouwelijk
Met deze Mennekes Wandcontactdoos Type 27002 (vrouwelijk) kunt u een robuust CEE stopcontact maken voor een 4 polige (3P+A) 380V 16A aansluiting/ stekker.
ILME CEE Stekker 5-polig 32A - Mannelijk
Met deze ILME CEE stekker (Mannelijk) kunt u een robuuste CEE aansluiting maken voor een 5 polige (3P+A+N) 380V 32A aansluiting/ stekker.
ILME Wandcontactdoos CEE 4-polig 16A - Vrouwelijk
Met deze ILME Wandcontactdoos (vrouwelijk) kunt u een robuust CEE stopcontact maken voor een 4 polige (3P+A) 380V 16A aansluiting/ stekker.
ILME Wandcontactdoos CEE 5-polig 16A - Vrouwelijk
Met deze ILME Wandcontactdoos (vrouwelijk) kunt u een robuust CEE stopcontact maken voor een 5 polige (3P+N+A) 380V aansluiting/ stekker.
ILME Wandcontactdoos CEE 4-polig 16A - Mannelijk
Met deze ILME Wandcontactdoos (mannelijk) kunt u een robuust CEE stopcontact maken voor een 4 polige (3P+A) 380V 16A aansluiting/ stekker.
*Incl. btw
Pagina 1 van 9