Groepenkast

Zoekt u een goede groepenkast voor uw boot, camper, caravan of andere autonome toepassing? Voor off grid systemen kunt u veelal een kleine groepenkast gebruiken om het systeem goed mee te beveiligen tegen kortsluiting.

De groepenkasten bevatten vaak een aardlekschakelaar en een groep waaronder u uw apparatuur kunt aansluiten. De aangeboden groepenkasten hebben vaak een doorzichtig front waardoor u gemakkelijk de status van de groep en de aardlekschakelaar kunt bekijken.

Let op: lees goed de beschrijving van het product of de aangeboden groepenkast past in uw systeem en of het vermogen uw systeem voldoende ondersteunt.

Wat is en doet een groepenkast?

Een groepenkast is er voor een veilige verdeling van elektrische stroom naar de uiteenlopende installaties in een woning of gebouw. De groepenkast bevindt zich doorgaans in de meterkast.

In de meterkast komt de voedingskabel van de stroomleverancier binnen, via de verdeelkast. Via eerst de hoofdzekering(en) en daarna de kWh meter van de netbeheerder, is de groepenkast het volgende element in deze stroomverdelingsreeks. Daartussen bevindt zich (sinds nieuwe installaties vanaf 2005) ook nog een hoofdschakelaar.

Stroomverdeelkast

Vanuit de groepenkast gaat de stroom naar de verschillende elektriciteitsverzamelpunten in de woning of in het gebouw. Al deze verdeelpunten hebben een zekering, ter bescherming tegen overbelasting, kortsluiting en brandgevaar van installatie en kabels. Elke groep in de meterkast / groepenkast kan een maximale stroomsterkte (ampère) aan. Bij overschrijding vliegt de betreffende groep (‘stop’) eruit en stopt die stroomtoevoer. Dat zorgt voor een gedeeltelijke stroomstoring, maar tegelijkertijd juist ook voor veiligheid.

Aardlekschakelaars

Een groepenkast in huis bestaat verder uit ten minste twee aardlekschakelaars, van 30 milliampère. Per aardlekschakelaar geldt in principe een maximum aantal van vier groepen. Een aardlekschakelaar detecteert eventuele lekstroom naar de aarde, zoals de naam al suggereert. In dat geval schakelt deze de stroomtoevoer van de gehele groepenkast automatisch uit. Ook dat is vanzelfsprekend uit oogpunt van veiligheid: het voorkomt eventuele elektrocutie. De ontstane lekstroom zou anders iemand kunnen treffen, in combinatie met het gebruik van niet-geaarde verbindingen en/of wandcontactdozen.

Groepenkast voor 230V of 400V

Een groepenkast voor een reguliere woning of bedrijfspand is gemaakt voor standaard 230V stroom. Het is tot op zekere hoogte mogelijk om de groepenkast aan te passen, bijvoorbeeld naar krachtstroom van 400V.

 

Lees meer
Filter uw producten


Chint Aardlekautomaat B 25A 30mA 1P+N
Met deze Chint Aardlekautomaat B kunt u uw elektrische installatie beveiligen tegen zowel een te hoge lekstroom als tegen overstroom ten gevolge van overbelasting of kortsluiting. Deze Aardlekautomaat is 1 fasig en geschikt voor 25A.
Chint Aardlekautomaat B 32A 30mA 1P+N
Met deze Chint Aardlekautomaat B kunt u uw elektrische installatie beveiligen tegen zowel een te hoge lekstroom als tegen overstroom ten gevolge van overbelasting of kortsluiting. Deze Aardlekautomaat is 1 fasig en geschikt voor 32A.
EMAT Aardlekautomaat B 25A 30mA 1P+N
Met deze EMAT Aardlekautomaat B kunt u uw elektrische installatie beveiligen tegen zowel een te hoge lekstroom als tegen overstroom ten gevolge van overbelasting of kortsluiting. Deze Aardlekautomaat is 1 fasig en geschikt voor 25A.
EMAT Krachtgroep B 16A 3P+N
Met deze EMAT Krachtgroep B kunt u uw elektrische installatie beveiligen tegen zowel een te hoge lekstroom als tegen overstroom ten gevolge van overbelasting of kortsluiting. Deze Krachtgroep is 3 fasig en geschikt voor 16A.
EMAT Krachtgroep B 20A 3P+N
Met deze EMAT Krachtgroep B kunt u uw elektrische installatie beveiligen tegen zowel een te hoge lekstroom als tegen overstroom ten gevolge van overbelasting of kortsluiting. Deze Krachtgroep is 3 fasig en geschikt voor 20A.
EMAT Krachtgroep B 25A 3P+N
Met deze EMAT Krachtgroep B kunt u uw elektrische installatie beveiligen tegen zowel een te hoge lekstroom als tegen overstroom ten gevolge van overbelasting of kortsluiting. Deze Krachtgroep is 3 fasig en geschikt voor 25A.
EMAT Krachtgroep B 32A 3P+N
Met deze EMAT Krachtgroep B kunt u uw elektrische installatie beveiligen tegen zowel een te hoge lekstroom als tegen overstroom ten gevolge van overbelasting of kortsluiting. Deze Krachtgroep is 3 fasig en geschikt voor 32A.
EMAT Aardlekautomaat B 16A 30mA 1P+N
Met deze EMAT Aardlekautomaat B kunt u uw elektrische installatie beveiligen tegen zowel een te hoge lekstroom als tegen overstroom ten gevolge van overbelasting of kortsluiting. Deze Aardlekautomaat is 1 fasig en geschikt voor 16A.
EMAT Aardlekautomaat B 32A 30mA 1P+N
Met deze EMAT Aardlekautomaat B kunt u uw elektrische installatie beveiligen tegen zowel een te hoge lekstroom als tegen overstroom ten gevolge van overbelasting of kortsluiting. Deze Aardlekautomaat is 1 fasig en geschikt voor 32A.
EMAT Aardlekautomaat B 20A 30mA 1P+N
Met deze EMAT Aardlekautomaat B kunt u uw elektrische installatie beveiligen tegen zowel een te hoge lekstroom als tegen overstroom ten gevolge van overbelasting of kortsluiting. Deze Aardlekautomaat is 1 fasig en geschikt voor 20A.
Chint Aardlekautomaat B 16A 3P+N 30mA
Met deze aardlekautomaat 16A 3P+N B-karakteristiek 30mA kunt u uw elektrische installatie beveiligen tegen tegen lekstroom en overstroom door overbelasting of kortsluiting. Deze aardlekautomaat is geschikt voor 3 fase 16A installaties.
Chint Aardlekautomaat B 20A 3P+N 30mA
Met deze aardlekautomaat 20A 3P+N B-karakteristiek 30mA kunt u uw elektrische installatie beveiligen tegen tegen lekstroom en overstroom door overbelasting of kortsluiting. Deze aardlekautomaat is geschikt voor 3 fase 20A installaties.
*Incl. btw
Pagina 1 van 3