Hoe maak je de accupolen goed schoon?

Het kan zijn dat de accu gedurende langere tijd niet goed onderhouden is. Leeg is geraakt, veel capaciteitsverlies heeft of zelfs kapot is geraakt. Logisch dat de auto of motor dan niet meer (goed) start. Maar de oorzaak van een niet goed functionerende accu kan ook tamelijk eenvoudig van aard zijn. En vrij eenvoudig en snel op te lossen: de accupolen moeten schoongemaakt, want ze zijn inmiddels gecorrodeerd waardoor de benodigde (piek)stroom niet goed meer geleidt. Hoe zie je dat dit het geval is? Hoe los je het op? En hoe kun je de accupolen preventief goed schoonhouden? De antwoorden vind je hier.

Om te beginnen is hoe dan ook het volgende artikel raadzaam:

Hoe houd je de accu van een auto of motor gezond?

Daarin lees je hoe je de levensduur en het capaciteitsbehoud van de MF, Gel, Calcium, AGM of natte loodzuur accu maximaliseert.

Is voornamelijk roest op de accupolen het probleem? Lees dan de volgende informatie en de tips voor het schoonmaken ervan.

Accupolen onderhouden

Oorzaken van accupolen die de accu niet meer goed laten werken

Als de accu niet (goed) meer start doordat de accupolen smerig zijn, is dat normaal gesproken vooral het gevolg van roest, ofwel corrosie. In dat geval zal de benodigde stroom niet meer (goed) door het massieve messing van de accupoolklemmen geleiden.

Gaandeweg de tijd zal er altijd enige corrosie kunnen ontstaan, maar er zijn meerdere oorzaken waarom dat, versneld of door ouderdom van de accu, zich kan ophopen.

Corrosie
Gecorrodeerde accupolen zijn goed zicht- en herkenbaar. De polen slaan korrelig uit in groen, bruin en/of wit. Corrosie is altijd een chemische reactie. Dit kan galvanisch zijn (aantasting van het metaal onder invloed van elektrische stroom), elektrolytisch (bijvoorbeeld bij een teveel aan elektrolyt en mede als gevolg daarvan lekkage), en atmosferisch (vrijkomende zwavelzuurdampen in een niet goed geventileerde omgeving).

Wat kun je doen om de accupolen schoon te maken?

Allereerst: zorg dat je veilig te werk gaat.

Bij het schoonmaken van de accupolen en de accupoolklemmen draai je eerst de klemmen los. Natuurlijk mag er géén spanning op de accu staan als je deze schoonmaakt en aanraakt. Zorg daarom altijd dat de auto of motor uitgeschakeld is. Haal zekerheidshalve ook de sleutel uit het slot. Gebruik daarnaast veiligheidshandschoenen. Ook beschermende kleding kan geen kwaad; vanwege de nabijheid van vuil, vet en het gebruik van bijvoorbeeld chemische spray, maar ook omdat, in een onverhoopt geval, enig accuzuur vrij zou kunnen komen.

 

 

Koppel de accupoolklemmen los van de accu

De accupolen en de accuklemmen, gemaakt van massief messing, moeten schoon. Hoe je deze schoon krijgt, vertellen we zo. Eerst moeten daarvoor de klemmen losgekoppeld worden van de accu en de polen. Houd daarvoor een moersleutelset bij de hand. De benodigde millimetermaat hangt af van de betreffende polen; dit kan verschillen per type accu.

-
Draai altijd eerst de negatieve accupoolklem los. Maak eventueel ook de kabel los.

+
Draai pas daarna de positieve accupoolklem los.

Kijk meteen of er eventueel barstjes of gaatjes in de accu zitten; in dat geval is er waarschijnlijk (ook) iets fundamenteler aan de hand. In andere woorden, normaal gesproken moet je in een dergelijk geval tóch de accu vervangen door een nieuwe.

Maak de accupolen en de accupoolklemmen schoon

Hiervoor zijn meerdere soorten middeltjes mogelijk als het gaat om ‘hulpvloeistof’. Bekende middelen die een oplossende werking hebben, en voor dit soort taakjes worden gebruikt, zijn baking soda, zuiveringszout en cola. Verder zijn er verschillende middelen op de markt, van verschillende merken, speciaal voor het ontroesten van onder andere accupolen en -klemmen. Lees vanzelfsprekend altijd vooraf goed de instructies.

Deze middeltjes gebruik je in combinatie met een hulpmiddel voor het borstelen, schuren en poetsen. Houd ook altijd een of twee doeken achter de hand: één voor het vochtige werk en ook één voor het drogende werk.

Accuborstel
Het schoon schrobben en poetsen van de polen en de klemmen kan eventueel met wat schuurpapier. Ook zijn er speciale borstels voor gemaakt, zoals deze accuborstel voor de accu terminal. Die is gemaakt om stevig én wendbaar te kunnen draaien en schrobben op een klein oppervlak. De accuborstel heeft daarvoor ook opzetstukken, zodat de vuil-, vet- en roestafzetting vrij gemakkelijk te verwijderen is.

Dat poetsen, en heen en weer draaien en bewegen, kan eigenlijk al ‘droog’. Maar in veel gevallen, en voor een beter resultaat, ook in combinatie met één van de genoemde hulpmiddelen: zuiveringszout, cola, baking soda of één van de daarvoor geschikte sprays die er op de markt zijn.

Het spreekt voor zich dat half werk niet afdoende is voor de langere termijn. Zorg dus dat alle roest, alle korreltjes, en ook alle restanten van het schoon- en oplosmiddel zorgvuldig verwijderd zijn, alvorens de klemmen weer te bevestigen. Gebruik hiervoor op het eind een schone, licht vochtige doek, gevolgd door het afrondende werk met de droge doek.

 

Accuborsteltje

 

Het afronden van de schoonmaakwerkzaamheden van de accupolen

Je hebt de klemmen losgedraaid in de juiste volgorde, en de beide polen/klemmen schoongeborsteld en geveegd zoals hierboven beschreven. De polen en accupoolklemmen zijn daarmee weer vrij van roest en overige vuilafzetting, en daarmee weer klaar om efficiënt stroom te geleiden.

Vervolgens is het slim om, in een moeite door, preventief de polen licht te behandelen. Door deze heel licht in te vetten, krijgen ze een beschermlaagje om het proces van nieuw optredende corrosie en oxidatie te vertragen. Sommigen gebruiken daarvoor vaseline. Maar er zijn ook hiervoor specifieke sprays en isolatievet op de markt. Lees ook bij die producten altijd eerst de instructies van de fabrikant.

Kabeluiteinden
Bekijk vóór het opnieuw monteren van de accupoolklemmen, eveneens of ook de kabeluiteinden vuil of zelfs licht gecorrodeerd zijn. Indien nodig poets en (voorzicht) borstel dan ook die schoon.

Na schoonmaken: herbevestigen van de accupoolklemmen

Klaar? De accupoolklemmen zijn weer schoon? Belangrijk bij het herbevestigen van deze klemmen is ten eerste dat ze behalve schoon, ook weer helemaal droog zijn.

Volgorde
Daarna kunnen de accupoolklemmen weer terug op de accu. Doe dit in omgekeerde volgorde ten opzichte van het eerdere loskoppelen. Dus: doe nu eerst de positieve accuklem er weer terug op, en daarna de negatieve.

Draai de klemmen goed vast
Overigens kunnen, voorafgaand aan het accu- en startprobleem van de auto of motor, ook de accupoolklemmen los zijn komen te zitten. Hoe dan ook, draai ze nu bij het herbevestigen goed aan om alsnog stroomlekkage, een leeglopende accu en daarmee nieuwe startproblemen te voorkomen.

 

Afdekkapje accupolen

 

Preventief: gebruik een accupoolkap
Om ná het schoonmaken van de accupolen/-klemmen weer zo lang mogelijk met dezelfde accu probleemloos te starten en rijden, is het logisch om óók beschermdoppen te gebruiken voor over de accupolen. Deze zijn goedkoop in aanschaf, het bevestigen kost ook geen moeite en ze beschermen vervolgens automatisch jarenlang, voor een belangrijk deel, tegen nieuwe corrosie en nieuw vuil.

Zie ook onze producten die de accupolen schoon helpen maken én houden:

 

Disclaimer
Ondanks een grote mate van zorgvuldigheid in het vervaardigen van de content op deze pagina, is Acculaders.nl niet aansprakelijk voor onverhoopte fouten, onvolledigheid of andere tekortkomingen van deze uitleg. Noch kan Acculaders.nl, zijnde wederverkoper en géén installateur, aansprakelijk worden gesteld voor enig foutief gebruik van de via ons gekochte producten en eventuele negatieve gevolgen daarvan. Lees altijd de gebruiksaanwijzing, ken de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en win bij twijfel altijd verder informatie in. Zie ook onze disclaimer: 4.b Content en aansprakelijkheid.

 

Hoe maak je de accupolen goed schoon?