Aanleggen van een ESS systeem 5kW + productadvies

Een ESS systeem aanleggen voor thuis, met een capaciteit van 5kWh. Een ESS voor de stroomvoorziening van een klein tot middelgroot gezin van 4 personen. Hoe u dat doet en welke producten ervoor nodig zijn, aanvullend op de zonnepanelen, beschrijven we hier.

Uw huidige solar-/netvoorziening uitbreiden met een thuisaccu? Om daarin de zelf opgewekte energie op te slaan, voor gebruik op een later moment, zodat u deze stroom niet terug hoeft te sturen het vaste net in? Dat kan met het aanleggen van een ESS systeem.

 

Thuisaccu ESS

 

ESS met thuisaccu voor 5kWh

Een 5kWh systeem is toepasbaar voor een klein tot middelgroot gezin van 4 personen. We vertellen er wel meteen bij dat er zeker momenten zullen zijn waarop alsnog het gebruik van stroom uit het vaste 230V net nodig is. Ook zullen er momenten zijn waarop alsnog stroom teruggestuurd wordt het net in. Echter, met een Energy Storage System zoals op deze pagina beschreven, is het merendeel van de zelf opgewekte stroom zelf te gebruiken. Al helemaal wanneer de salderingsregeling komt te vervallen, is dit een gunstige situatie.

 

Uitgangspunten bij deze uitleg voor een 5kWh ESS

Een zorgvuldig advies over welke producten voor een ESS systeem met deze capaciteit nodig zijn? Daarvoor is het van belang om eerst de volgende uitgangspunten duidelijk te hebben.

  • Het thuisnet is aangesloten op het vaste stroomnet
  • De zonnepanelen zijn aangesloten via een grid inverter. Dat is een inverter die omvormt naar 230V, en niet gemaakt is om de accu('s) rechtstreeks te laden

Houd verder rekening met een accu-buffer van ongeveer de helft van de capaciteit daarvan de accu. Bij een 5kWH-accusysteem gaat dat dus om 2,5kW aan buffercapaciteit.

Benodigde producten
De producten die nodig zijn voor het aanleggen van een ESS systeem met genoemde capaciteit, zijn de volgende:

  • (Thuis)accu
  • Omvormer
  • Bekabeling
  • Zekering
  • Monitoring
  • Overig (optionele producten afhankelijk van setting en afwerking)

 

Pylontech US5000 LiPo 48V 100Ah 4,8kWh

ESS systeem 5kW: welke accu?

Voor een systeem met deze capaciteit adviseren wij een van de volgende thuisaccu's: de 5 kWh thuisbatterij van AQ Lith of de Pylontech US5000 LiPo 48V 100Ah 4,8kWh. Deze 5 kWh accu is het hart van het thuis-ESS. Hier slaat u voortaan de zelf opgewekte stroom uit zonnepanelen in op. Deze (zeker bij een beperkte of afgeschafte salderingsregeling) goedkopere stroom is dan beschikbaar voor het voeden van eigen apparaten – direct of op een later moment.

ESS en MultiPlus II

 

De MultiPlus II voor een 5kW ESS

De Multiplus II (van Victron) wordt geplaatst tussen de slimme meter en de meterkast. Alle stroom – in en uit – gaat door de Multiplus II heen.

De Multiplus II in dit systeem is een 48/5000 met 4.000 watt aan continu vermogen en een piekvermogen van 9.000 watt. Het maximale vermogen van deze Multiplus II (aangesloten aan het net) is hoger omdat er vanuit het net (de grid) aanvulling van de energiebehoefte mogelijk is. Deze Multiplus II kan maximaal 50A doorgeven aan stroom uit het net.


Een 3-fase systeem ondersteunen? Dat kan met drie van deze Multiplus II machines. En als u dit dan met de GX variant (zie hieronder voor meer info) wilt doen dan heeft u hiervoor slechts 1 GX variant voor nodig van de 3 Multiplussen (sterker nog: het systeem kan alleen goed werken met slechts 1 GX apparaat in het systeem).


Alternatief voor de MultiPlus II: de variant met GX

Een alternatief voor deze Multiplus II is de variant met een ingebouwd GX apparaat.

Met het GX apparaat is de Multiplus II direct aansluitbaar op het internet, namelijk via een vrije poort op de router. Verder is op deze GX-uitvoering bijvoorbeeld een monitor of andere Victron apparatuur aan te sluiten. Dat verschaft u een compleet overzicht van uw apparatuur in de VRM (Victron Remote Management) online. Aparte monitoring is niet nodig als u gebruik maakt van de Pylontech accu. In de Pylontech accu is monitoring reeds ingebouwd en dit communiceert direct met de Multiplus II.

Let op! In een systeem kan altijd slechts 1 GX apparaat actief zijn. Dus als u gebruik maakt van de GX variant van de Multiplus II dan kunt u geen Cerbo of ander GX apparaat gebruiken in uw systeem. En voor een eventuele 3 fase configuratie kiest u 1 GX versie en vervolgens 2 normale gelijke Multiplus II omvormers.


De bekabeling

Voor de aansluiting van de AQ-Lith accu op de Multiplus II geldt het volgende:
Welke kabels zijn geschikt voor een veilige aansluiting, met een afstand tot 5 meter tussen de accu en de Multiplus II? Daarvoor adviseren we de volgende 70mm2 kabels.

Rode 70mm2 kabels
Zwarte 70mm2 kabels

Gaat het om een afstand van 5 tot 10 meter tussen de accu en de MultiPluss II? In dat geval adviseren we om 2 x de 70mm2 kabels te gebruiken.


ESS bekabeling


Voor de aansluiting van de Pylontech accu op de Multiplus II geldt het volgende:
De aansluiting van de Pylontech accu op de Multiplus II is kan alleen gedaan worden met de speciale Pylontech kabelset. Deze set van 25mm2 kabels is geschikt voor vermogens tot 75A. Is een hoger vermogen benodigd dan kunt u 2 van deze sets aansluiten.

Voor de communicatie tussen de Pylontech accu en de Multiplus II wordt de Victron VE.Can naar CAN-bus BMS kabel type A gebruikt. Deze kabel is beschikbaar in 1,8 meter en in 5 meter lengte.

De zekering

De Multiplus II 48/5000 heeft een 200A zekering nodig voor de verbinding met de accu.

De bijpassende zekeringhouder is bijvoorbeeld deze.

Zekering voor ESS systeem

Monitoring

Let op: afhankelijk van de accu die u gebruikt is monitoring wel of niet nodig. Sommige accu's, zoals de Pylontech accu's hebben een eigen interne monitoring die direct communiceert met de Multiplus II van Victron.

Een monitor op de accu geeft een actueel beeld van de staat ervan. We adviseren hier een Victron BMV 712 Smart. De reden hiervoor is dat deze ook goed aan te sluiten is op een GX apparaat. Zoals eerder op deze pagina aangegeven is dit reeds aanwezig in de GX variant van de Multiplus II. Overigens kunt u hier ook een Cerbo voor gebruiken (zie hieronder).

ESS Systeem monitoring

 

De Cerbo

Kiest u niet voor de GX variant van de Multiplus II? Maar wilt u wel alle apparatuur online kunnen monitoren? Dan adviseren we om een Cerbo aan te sluiten.

De Victron Cerbo GX biedt, vanaf elke locatie, de volledige controle en maximalisatie van de systeemprestaties. Dit regelen en bewaken gebeurt op intuïtieve wijze. De verbinding komt tot stand via Bluetooth met de VictronConnect-app of via Wifi met de VRM portal.


Configuratie

Om de Victron apparaten te configureren kunt u gebruikmaken van de MK3 naar USB interface.


5kW ESS en aansluitingen op de accu, Multiplus II en zekeringhouder

AQ-Lith accu
Voor het maken van de aansluitingen op de AQ-Lith accu, de Multiplus II en de zekeringhouder kunt u deze M8 perskabelogen gebruiken.

Krimpkousen

Krimpkousen

U kunt deze netjes afwerken met krimpkousen. Kies daarvoor deze:
Rode krimpkousen voor 5kW ESS
Zwarte krimpkousen voor 5kW ESS


Pylontech accu
Voor de aansluiting op de Pylontech accu gebruikt u de daarvoor bedoelde kabelset. Deze set bestaat uit 25mm2 dikke kabels (let op: dit is geschikt tot een verbruik van 75A. Is een hoger vermogen benodigd? Gebruik dan 2 keer deze set. Op de Pylontech accu zijn 2 aansluitingen aanwezig hiervoor.). U moet de accu altijd zekeren. U plaatst de zekering bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de accu. Hiervoor moet u dus de rode kabel doorhalen en er een zekering tussen plaatsen. Om de genoemde MEGA zekering(houder) te plaatsen maakt u gebruik van deze M8 perskabelogen en deze rode en zwarte krimpkousen voor 25mm2 kabels.


Nog even kort: wat is het ESS systeem en hoe werkt het?

Een Energy Storage Systeem heeft als afkorting ESS. Feitelijk is de term ‘ESS Systeem’ dus enigszins dubbelop, maar dat terzijde. Een ESS is een intern voedingssysteem, waarin op duurzame wijze stroom wordt opgewekt, namelijk via zon of wind. In de thuissetting zal dat voornamelijk via solar zijn, dus via één of meerdere zonnepanelen. Vervolgens is de duurzaam opgewekte energie inzetbaar voor de voeding van thuis-apparaten en voor het opslaan van reservestroom. Daarnaast is teruggave aan het vaste stroomnet mogelijk.

Meer lezen over het aanleggen van een groter ESS systeem? Zie:
Energy Storage System (ESS) aanleggen: welke producten, welke kosten, stappenplan.

Het systeem maakt de koppeling tussen één of meerdere zonnepanelen en het elektriciteitsnet. Andere onderdelen van een ESS zijn ten minste een omvormer / acculader, een GX-apparaat (zie de uitleg verderop) en een accusysteem.

Een ESS slaat gedurende de zonuren solar-energie op in de accu. Het is een flexibel configureerbaar systeem. Denk aan het regelen van de verhouding tussen zonne- en netstroom, en aan de verdeling van het gebruik tussen apparaat-voeding en thuisopslag.

 

ESS en GX

Verschil tussen ESS en off-grid

Goed om te weten is het verschil tussen een ESS en off-grid. Een ESS kan thuis energie opwekken, opslaan én terugleveren aan het net. Een off-gridsysteem met zonnepanelen levert stroom voor een 12/24V accu, maar niet voor het terugleveren. Dit laatste systeem is er voor kleinere boten, campers en caravans, met relatief weinig benodigd solar vermogen.

 

 

Noot: nog geen zonnepanelen? Dan is het efficiënt om deze nieuw te kopen samen met een MPPT laadregelaar, om rechtstreeks de accu te laden. Hebt u echter al wel zonnepanelen? Dan is het onlogisch om de hele installatie, indeling, aansluiting en dergelijke om te bouwen, maar kiest u voor de oplossing zoals beschreven op deze pagina.

 

Uitbreiding voor opslag in een thuisbatterij
De beschreven installatie laat de bestaande setting van zonnepanelen bij u thuis intact. Het vaste thuisnet, de meterkast en de panelen zijn al aanwezig en vervolgens plaatst u er een MultiPlus II omvormer en een thuisaccu bij. De MultiPlus II fungeert dan als een soort filter voor de zelf verkregen energie, waarbij deze eerst de thuisaccu optimaal gevuld zal houden, alvorens eventueel terug te leveren aan het vaste elektriciteitsnet.

Kortom
Deze beschrijving heeft dus betrekking op uitbreiding van een bestaand solar thuissysteem. U hebt al zonnepanelen en via een grid omvormer levert u de zelf opgewekte stroom terug aan het vaste net. Alleen, nu wilt u deze solar energie ook kunnen opslaan in een thuisaccu. De benodigde producten hiervoor, staan vermeld op deze pagina.


Onderdelen op deze pagina kopen?

We hebben voor het aanleggen van een ESS systeem voor 5kWh – en conform de uitgangspunten zoals bovenaan op deze pagina genoemd (!) – alle productsuggesties verzameld. Die producten vindt u hieronder. Normaal gesproken hebben we al deze producten op voorraad. Een eventuele uitzondering staat vermeld bij het product. Na plaatsing in de winkelmand en uw bestelling vóór 22.00 uur, verzenden we de producten dezelfde dag.


Zie ook:

• Uitleg over het aanleggen van een compleet off-grid systeem
• Uitleg over het aanleggen van een compleet solar systeem


Disclaimer
Ondanks een grote mate van zorgvuldigheid in het vervaardigen van de content op deze pagina, is Acculaders.nl niet aansprakelijk voor onverhoopte fouten, onvolledigheid of andere tekortkomingen van deze uitleg. Noch kan Acculaders.nl, zijnde wederverkoper en géén installateur, aansprakelijk worden gesteld voor enig foutief gebruik van de via ons gekochte producten en eventuele negatieve gevolgen daarvan. Lees altijd de gebruiksaanwijzing, ken de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en win bij twijfel altijd verder informatie in. Zie ook onze disclaimer: 4.b Content en aansprakelijkheid.

 

Lees meer
Filter uw producten
Perskabeloog 25mm² - M8
Dit perskabeloog is geschikt voor een kabeldiameter van CU 4 AWG / 25mm² en heeft een aansluitoog voor M8. De striplengte is 15 mm.
Krimpkous zwart voor 16/25mm² accukabel (per 10cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous rood voor 16/25mm² accukabel (per 10cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Perskabeloog 25mm² - M8
Dit perskabeloog heeft een kabeldiameter van 25mm² en een aansluitoog M8.
Krimpkous rood voor 35 en 50mm² accukabel (per 10cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous zwart voor 35/50/70mm² accukabel (per 10cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous rood voor 35/50/70mm² accukabel (per 10cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous zwart voor 16/25mm² accukabel (per 20cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous rood voor 16/25mm² accukabel (per 20cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous zwart voor 35/50/70mm² accukabel (per 20cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous rood voor 35/50/70mm² accukabel (per 20cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous zwart voor 16/25mm² accukabel
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
*Incl. btw
Pagina 1 van 3