Heeft een onderhoudsvrije accu nog onderhoud nodig?

U heeft een onderhoudsvrije accu en u vraagt zich af of uw accu eigenlijk wel een druppellader nodig heeft. Dat is een goede vraag! Om die vraag volledig te beantwoorden leggen we uit wat een onderhoudsvrije accu is en wat een druppellader doet met uw accu.

Uitleg onderhoudsvrije accu
Een onderhoudsvrije accu is een accu waarvoor geen onderhoud nodig is aan de fysieke accu. U hoeft de accu zelf nooit bij te vullen met accuzuur. Een natte accu (een accu met daarin accuvloeistof) heeft wel onderhoud nodig. Eens in de zoveel tijd dient u het peil van het accuzuur te checken en eventueel bij te vullen. Dat bijvullen wordt gezien als onderhoud (fysiek onderhoud) aan uw accu. Een onderhoudsvrije accu heeft dat dus niet nodig. Een onderhoudsvrije accu is een gesloten accu zonder dopjes die u kunt openmaken om de accu bij te vullen. Als u zo’n ‘dichte’ accu heeft die nooit bijgevuld hoeft te worden dan heeft u een zogenaamde ‘onderhoudsvrije accu’. De term onderhoudsvrije accu slaat dus puur en alleen op het fysieke onderhoud (het bijvullen van accuzuur) aan de accu.

Een onderhoudsvrije accu onderhouden?
Ja! Een onderhoudsvrije accu moet, net als iedere andere accu, wel degelijk onderhouden worden. Dit onderhoud is nodig als de accu weinig gebruikt wordt of als de accu (bijvoorbeeld in het geval van seizoensgebruik in caravans of boten) soms enkele weken of maanden niet gebruikt wordt. In de periode dat de accu niet gebruikt wordt is het zeer aan te raden om een druppellader op de accu aan te sluiten. Dat verlengt de levensduur van de accu en zorgt ervoor dat de accu niet kapot gaat of diep ontladen zal raden tijdens die periode van stilstand.

CTEK MXS 5.0Hoe werkt een druppellader en wat doet een druppellader met de accu?
Een druppellader is een mooie term voor een automatische acculader ofwel een processorgestuurde acculader (ook wel slimme acculader genoemd) die net als een gewone acculader de accu oplaadt. Het verschil met een ‘gewone’ (lineaire) acculader is dat de ‘gewone’ acculader een accu alleen maar oplaadt tot deze vol is. In de meeste gevallen moet u zelf de lader ontkoppelen van de accu als de accu vol is omdat de lader anders de accu zal overbelasten (te vol zal laden, ofwel overladen). Een druppellader stopt het laadproces zelf als de accu vol is. Vervolgens gaat de druppellader de accu monitoren en bij een verlaagd voltage of laadniveau (ongeveer 95% van de maximale vulling) van de accu (ontstaat door zelfontlading van de accu of door lekspanning uit de accu door aangesloten elektronica) zal de druppellader de accu weer volladen tot 100% vol.

Lees ook de onderstaande specifieke adviezen over de beste keuze voor een acculader voor in een caravan of boot. De volgende twee artikelen zijn daarvoor interessant.

 

Lees meer
Filter uw producten
ABSAAR PRO 1.0 1A 6/12V
6V / 12V accu's tot ± 40Ah

Slimme acculader/ druppellader voor 6V en 12V accu's van motoren en kleinere auto's. Deze Absaar acculader is volledig automatisch met een vermogen van maximaal 1A.
Aanbieding Noco Genius G750 acculader/ druppellader
Noco Genius G750 acculader/ druppellader
6V en 12V accu's tot ± 30 Ah

De Noco Genius G750 acculader/ druppellader is een geavanceerde, processorgestuurde acculader bedoeld voor accu’s van 2Ah tot en met 30Ah. De Genius G750 is geschikt voor alle soorten loodzuur accu's.

€35,95 €29,95

Informatie
AQ-TRON AQ1000 Acculader/ Druppellader 6V en 12V
6V en 12V accu's tot ± 30 Ah

De AQ-Tron AQ1000 Acculader/ Druppellader is een geavanceerde, processorgestuurde acculader bedoeld voor accu’s van 2Ah tot en met 30Ah. De AQ1000 is geschikt voor alle soorten 6V en 12V loodzuur accu's.
Noco Genius 1 Acculader/ Druppellader
6V en 12V accu's tot ± 30 Ah

De Noco Genius 1 acculader/ druppellader is een geavanceerde, processorgestuurde acculader bedoeld voor accu’s van 2Ah tot en met 30Ah. De Genius 1 is geschikt voor alle soorten loodzuur accu's en tevens voor lithium accu's.
AQ-TRON AQ2000 Acculader/ Druppellader 6V en 12V
6V en 12V accu's tot ± 60 Ah

De AQ-Tron AQ2000 Acculader/ Druppellader is een geavanceerde, processorgestuurde acculader bedoeld voor accu’s van 10Ah tot en met 60Ah. De AQ2000 is geschikt voor alle soorten 6V en 12V loodzuur accu's en tevens 12V lithium accu's.
Einhell CE-BC 6 M Acculader / Druppellader
12V accu's tot ± 150Ah

Slimme acculader/ druppellader voor 12V accu's van motoren, auto's, kleine vrachtauto's, boten, caravans en meer. Een volledig automatische acculader met een vermogen van maximaal 6A.
Aanbieding Noco Genius G1100 acculader/ druppellader
Noco Genius G1100 acculader/ druppellader
6V en 12V accu's tot ± 40 Ah

De Noco Genius G1100 acculader/ druppellader is een geavanceerde, processorgestuurde acculader bedoeld voor accu’s van 2Ah tot en met 40Ah. De Genius G1100 is geschikt voor alle soorten loodzuur accu's en tevens voor lithium accu's.

€54,95 €45,95

Informatie
DHC AutoExact 12V 1,5A druppellader
12V accu's tot ± 30Ah

De DHC AutoExact AE150E 12V druppellader levert een laadvermogen van maximaal 1,5A. Hiermee is deze acculader prima geschikt voor bijvoorbeeld brommer, motor, en kleine auto of boot.
Aanbieding CTEK XS 0.8 (12V / 0,8A)
CTEK XS 0.8 (12V / 0,8A)
12V accu's tot ± 32Ah
onderhoud tot ± 100Ah


De XS 0.8 acculader heeft een uiterst geavanceerde techniek en is perfect voor het opladen van kleinere 12V accu’s (motorfietsen, jetski’s, ATV’s en gazonmaaiers). De XS 0.8 is de kleinste 12V lader van CTEK.

€59,95 €47,95

Informatie
Mastervolt Easycharge Portable 1.1A
6V en 12V accu's tot ± 25 Ah

De Mastervolt Easycharge Portable 1.1A is een compacte stille acculader van hoge kwaliteit bedoeld voor het laden en onderhouden/ druppelladen van 6V en 12V accu's van 2,2Ah tot ongeveer 25Ah.
ABSAAR PRO 6.0 6A 12/24V
12V / 24V accu's tot ± 120Ah

Slimme acculader/ druppellader voor 12V en 24V accu's van motoren, auto's, kleine vrachtauto's, boten, caravans en meer. Deze Absaar acculader is volledig automatisch met een vermogen van maximaal 6A.
Tecmate Optimate 2
12V accu's tot ± 96 Ah

Optimate 2 - Volledig automatische accuonderhoudslader. De OptiMate 2 verlengt de levensduur en verbetert de prestaties van een accu van 12 V in een voertuig/vaartuig of accugevoed systeem dat niet dagelijks wordt gebruikt.
*Incl. btw
Pagina 1 van 4