Wat is de beste acculader voor in mijn caravan?

"Wat is de beste acculader voor in mijn caravan?" Dat is een vraag die we bij veel horen. Het eerste dat wij dan altijd terugvragen is dan, "Wat voor accu heeft u in de caravan of camper?”. Vaak is dat een deep cycle accu (oftewel een semi tractie accu of tractie accu/ tractiebatterij) van bijvoorbeeld 110Ah. Een volgende vraag van ons is dan, "Hoe snel wilt u dat de accu, wanneer helemaal leeg, weer volledig opgeladen moet zijn?". Het antwoord is meestal "Na een avond en nacht laden moet de accu wel weer volledig geladen zijn.". Om dat voor elkaar te krijgen heeft u dan een lader nodig die zo’n 10A kan laden. Verder heeft u een goede kwaliteit lader nodig die het aankan om een deep cycle accu probleemloos te laden (zonder zelf door te branden). Een tractie of semi-tractie accu vraagt veel vermogen aan een lader en de lader moet dat natuurlijk wel aankunnen. Wij raden daarom altijd de CTEK acculaders omdat die probleemloos om kunnen gaan met tractie accu’s.

Caravan


Hoe berekent u het benodigde vermogen van de acculader?
De berekening om te weten hoe lang het laden ongeveer zal duren is als volgt: accuvermogen in Ah / laadvermogen van de acculader in A.
Na deze berekening telt u nog ongeveer 10% van deze laadtijd op bij de uitkomst en dan zit u redelijk goed. Waarom deze extra 10% erbij optellen? De reden daarvoor is dat wanneer de accu vol begint te raken, dat dan de acculader met een lager vermogen zal gaan doorladen om de accu te sparen. Het laatste stukje laden duurt dan dus langer omdat niet met het maximum vermogen geladen wordt.
Dus in het voorbeeld van een 110Ah accu en een lader van 10A is de berekening als volgt: 110 / 10 = 11 plus 10% = 12,1 (afgerond 12 laaduren)
Als de 110Ah accu dus helemaal leeg is dan heeft een acculader met een vermogen van 10A ongeveer 12 uren nodig om de accu weer helemaal op te laden.

Wat is dan de beste keus?
De beste acculader voor een tractie batterij uit een caravan of camper is een CTEK acculader. Het benodigde vermogen hangt af van hoe snel u wilt dat de accu geladen is nadat deze leeg of halfleeg is geraakt. Voor een 110Ah tractie accu die in een avond/ nacht weer volledig geladen moet zijn is de CTEK MXS 10 de beste keus. Hoeft het niet zo snel te gaan of heeft u een kleinere accu dan kunt u prima kiezen voor de CTEK MXS 7.0 of de CTEK MXS 5.0. Wilt u dat het laden juist nog sneller gebeurt of heeft u een beduidend grotere accu, dan kiest u voor de CTEK MXS 25.

CTEK MXS 10

 

Extra stille acculader
Het kan voorkomen dat de acculader gemonteerd is in de caravan of camper op een plek in de buurt bij uw bed. Een acculader maakt altijd wat geluid vanwege de koeling van het apparaat. Speciaal voor boten (hierin komt dezelfde situatie voor) heeft CTEK hiervoor de M serie (Marine serie) ontwikkeld. Op de zwaardere modellen uit de M serie, de M200 en de M300 is een speciale nachtstand aanwezig. Deze nachtstand zorgt ervoor dat de lader op een lager vermogen laadt en de koeling wordt dan uitgeschakeld. Daarmee zijn de CTEK M200 en de CTEK M300 bij uitstek geschikte laders voor in boten, caravans en campers. De M200 laadt met 15A en de M300 laadt met 25A. De M200 en de M300 zijn bedoeld voor vaste montage/ inbouw in de boot, caravan of camper en hebben daarom alleen eyelets als aansluitmogelijkheid op de accupolen (dus geen accuklemmen/ krokodillenklemmen).

CTEK M200