Omschakelautomaat/ Transfer Switch

Een omschakelautomaat is ontwikkeld voor het schakelen van aangesloten apparatuur van de ene AC bron naar de andere. De voorkeursvoeding zal meestal een generator of walstroom zijn en de alternatieve voeding een omvormer. De omschakelautomaat heeft de functie om te kunnen schakelen vanuit netspanning, stroom van een generator / aggregaat of walstroom, naar AC-voeding vanuit een omvormer.

Een omschakelautomaat kunt u ook tegenkomen met als aanduiding een Transfer Switch, bypass switch of omschakelsysteem.

Voor soepel schakelen van 230V bron

Valt bijvoorbeeld de 230V basisnetspanning om welke reden dan ook weg? Dankzij de tussenkomst van de omschakelautomaat kan de bron van de 230V levering dan naadloos wisselen, zoals naar voeding vanuit de omvormer. Daardoor zal de aangesloten apparatuur gewoon door blijven werken, zonder dat deze tijdelijk zonder stroom komt te zitten. De omschakelautomaat – in enige vorm – is ook noodzakelijk om te voorkomen dat er netspanning komt te staan op de uitgang van de omvormer, waardoor deze defect kan raken.

Sommige omschakelautomaten of Transfer Switches zijn toegespitst op gevoelige apparatuur zoals laptops en andere devices, waarbij een ultrasnelle omschakeling nog belangrijker kan zijn om géén data te verliezen. Het zal daarbij echt kunnen gaan om milliseconden.

De functie van een omschakelautomaat

De actuele bron of voeding (de vaste stroombron of de alternatieve) waarmee het apparaat op enig moment wordt gevoed, kan afhankelijk zijn van meerdere situaties. De omschakelautomaat zal bijvoorbeeld in werking treden als de spanning van de prioriteitsvoeding onder een drempelwaarde raakt. Of als de frequentie van die voorkeursvoeding onder of juist boven de drempelwaarde raakt. Daarmee blijft echter nog altijd de gewenste prioriteitsvoeding overeind; de omschakelautomaat zal dan ook weer automatisch daarnaartoe terugschakelen zodra dat kan. Bijvoorbeeld als de prioriteitsvoeding de spannings- en frequentie-drempelwaarde weer lang genoeg stabiel op peil heeft (denk daarbij doorgaans aan een seconde of dertig).

Omschakelautomaat kopen: welke?

Welke omschakelautomaat hangt sterk af van de toepassing, de zwaarte van het systeem, het voltage en het ampèrage onder andere. De reeks aan omschakelautomaten is behoorlijk uitgebreid. Zo zijn er veel nuances in het type toepassing, en ook zijn er veel functionaliteiten die wel of niet onderdeel van de omschakelautomaat kunnen uitmaken. Van de sterkte van de stroomdoorgifte en het spanningsbereik tot aan het aantal AC-ingangen, en van Transfer Switches voor lichte apparatuur (zoals computers) tot zware apparatuur (zoals wasmachines en elektrische motoren): laat u altijd goed informeren. Dat kan om te beginnen via de productinformatie en handleidingen die te vinden zijn bij de omschakelautomaten op deze site.

 

Lees meer
Filter uw producten


BEP Marine AC omzetter
AC omvormer voor o.a. CZone, inclusief drie spanningstrafo's voor maximaal drie spanningsingangen. Voor AC spanningsmeting Meter Interface.

€124,95

Informatie
Mastervolt Masterswitch 5 kW
Omschakelsysteem 5 kW

De Mastervolt Masterswitch 5 kW is een omschakelsysteem dat het stroomaanbod van elektriciteitsnet, generator of omvormer regelt. Het selecteert automatisch de juiste energiebron op het juiste moment.

€279,95

Informatie
Aanbieding Victron Filax-2 230V/50Hz-240V/60Hz omschakelautomaat
Victron Filax-2 230V/50Hz-240V/60Hz omschakelautomaat
De Victron Filax is een ultrasnelle omschakelautomaat die is ontwikkeld voor het omschakelen van gevoelige apparatuur, zoals bijvoorbeeld een computer, van de ene AC bron naar de andere. Uw computer blijft probleemloos werken tijdens omschakelen.

€329,95 €289,95

Informatie
Victron Transfer Switch 5kVA/230V
Deze Victron Transfer Switch is een snelle omschakelautomaat die is ontwikkeld voor het schakelen van apparatuur van de ene AC bron naar de andere. De voorkeur voeding zal meestal een generator of walstroom zijn en de alternatieve voeding een omvormer.

€299,95

Informatie
Mastervolt Soft Start 13 kW
Soft Start 13 kW

De Soft Start is een automatische schakelaar die de inschakelpiek bij aansluiten aan de walstroom onderdrukt. Hiermee wordt het doorslaan van de walzekering voorkomen.

€349,95

Informatie
Victron Transfer Switch 10kVA/230V
Deze Victron Transfer Switch is een snelle omschakelautomaat die is ontwikkeld voor het schakelen van apparatuur van de ene AC bron naar de andere. De voorkeur voeding zal meestal een generator of walstroom zijn en de alternatieve voeding een omvormer.

€399,95

Informatie
Aanbieding Mastervolt Soft Start 22 kW
Mastervolt Soft Start 22 kW
Soft Start 22 kW

De Soft Start 22 kW is een automatische schakelaar die de inschakelpiek bij aansluiten aan de walstroom onderdrukt. Hiermee wordt het doorslaan van de walzekering voorkomen.

€449,95 €424,95

Informatie
Aanbieding Mastervolt Masterswitch 10 kW
Mastervolt Masterswitch 10 kW
Omschakelsysteem 10 kW

De Mastervolt Masterswitch 10 kW is een omschakelsysteem dat het stroomaanbod van elektriciteitsnet, generator of omvormer regelt. Het selecteert automatisch de juiste energiebron op het juiste moment.

€549,95 €529,95

Informatie
Aanbieding Mastervolt Masterswitch 25 kW
Mastervolt Masterswitch 25 kW
Omschakelsysteem 25 kW

De Mastervolt Masterswitch 25 kW is een omschakelsysteem dat het stroomaanbod van elektriciteitsnet, generator of omvormer regelt. Het selecteert automatisch de juiste energiebron op het juiste moment.

€1.149,95 €1.079,95

Informatie
Aanbieding Mastervolt Mass Systemswitch 16 kW
Mastervolt Mass Systemswitch 16 kW
Omschakelsysteem 16 kW

De Mastervolt Mass Systemswitch 16 kW is een omschakelsysteem dat het stroomaanbod van elektriciteitsnet, generator of omvormer regelt. Het selecteert automatisch de juiste energiebron op het juiste moment.

€1.449,95 €1.399,95

Informatie
Aanbieding Mastervolt Omschakelsysteem met Soft Start 6 kW
Mastervolt Omschakelsysteem met Soft Start 6 kW
Omschakelsysteem 6 kW

Dit Mastervolt omschakelsysteem met Soft Start 6 kW zorgt ervoor dat de stroom uit het elektriciteitsnet aangepast wordt aan het boordsysteem. De Soft Start onderdrukt de inschakelpiek waardoor doorslaan van de zekering wordt voorkomen.

€1.499,95 €1.409,95

Informatie
Aanbieding Mastervolt Omschakelsysteem met Soft Start 9 kW
Mastervolt Omschakelsysteem met Soft Start 9 kW
Omschakelsysteem 9 kW

Dit Mastervolt omschakelsysteem met Soft Start 9 kW zorgt ervoor dat de stroom uit het elektriciteitsnet aangepast wordt aan het boordsysteem. De Soft Start onderdrukt de inschakelpiek waardoor doorslaan van de zekering wordt voorkomen.

€2.499,95 €1.849,95

Informatie
*Incl. btw
Pagina 1 van 1