Hoe sluit je een zonnepaneel aan op de accu?

Hoe sluit je een zonnepaneel aan op de accu? Een zonnepaneel kopen en gebruiken is na een bewuste berekening vaak een verstandige zet, maar hoe werkt vervolgens het aansluiten?

Een of meerdere zonnepanelen aansluiten voor op een boot, camper, tuinhuisje of caravan: we leggen u hier uit hoe dat moet. Zo kunt u via zonne-energie stroom opwekken voor apparaten zoals een koelkast, vriezer, tv, caravanmover, enzovoort. U bent daarvoor onafhankelijk van het vaste stroomnet en dat is zeker bij een boot, caravan of bijvoorbeeld strandhuis vaak logisch om te doen.

Daglichtpaneel aansluiten op accu: benodigdheden

Wat is nodig om een zonnepaneel aan te sluiten op de accu? Uit welke onderdelen bestaat een opzichzelfstaand zonnesysteem? Allereerst is dat natuurlijk in elk geval het zonnepaneel - of dat zijn de zonnepanelen: de bron van het ‘vangen’ van zonlicht en uiteindelijk elektrische energie.

Ten tweede is dat de accu, ofwel de batterij waarin deze elektrische stroom kan worden opgeslagen en van waaruit vervolgens de betreffende elektrische apparaten kunnen worden bediend.

Ten derde is een laadregelaar nodig: een onmisbare schakel om de accu niet te overladen én niet te onderladen. Een zonnepaneel rechtstreeks aansluiten op de accu leidt tot een drastisch kortere levensduur van de batterij. De laadregelaar zorgt voor de juiste elektrische spanning. Meer informatie over laadregelaars en in het algemeen en over het verschil tussen een PWM en MPPT laadregelaar, leest u hier.

Daarnaast zijn er natuurlijk kabels nodig voor het leggen van de verbindingen tussen enerzijds het zonnepaneel (/de zonnepanelen) en de laadregelaar, en anderzijds de laadregelaar en de accu. Verder is er uiteraard bekabeling nodig voor de connectie met de verbruiksapparaten (en zie ook ons hoofdstuk: Omvormers.

Zonnepaneel op boot, caravan, tuinhuisje, camper

Alle accessoires voor het aansluiten, maar ook voor het monteren van een zonnepaneel op het dak van een boot, camper, caravan of huisje, zijn eveneens te vinden op Acculaders.nl. Denk hierbij aan stekkers, snoeren, montagehoeken en montagekit. Zo zijn er kabels in verschillende afmetingen (mm²) voor het aansluiten van zonnepanelen op wisselstroom - of gelijkstroom laadregelaars. Er zijn kabels met een male en female PV-ST01 solarstekker om zonnepanelen met elkaar te koppelen. Er zijn bijvoorbeeld uiteenlopende montageproducten zoals dakdoorvoeren voor de solar kabel, verbindingsspoilers voor de connectie van twee panelen en zonnepaneelhouders voor montage op een reling van motorboot of zeilboot. Alle in diverse afmetingen, kleuren en materiaalsoorten.

Aanleggen autonoom zonnesysteem: zo doe je dat

Meer informatie over het aansluiten van een paneel op een accu en het aanleggen van een off grid zonnesysteem? Zie bijvoorbeeld: Parallel of serieel aansluiten? en deze uitgebreide uitleg met alle details voor bij het aanleggen van een autonoom energiesysteem.

 

Lees meer
Filter uw productenTopSolar kabel zwart 4mm² per meter
Deze TopSolar 4mm² kabel kan worden gebruikt voor het aansluiten van zonnepanelen op wisselstroom - of gelijkstroom invertors/ laadregelaars. Deze kabel is zowel geschikt voor gebruik binnen als buiten.
Solinq Solar Y-splitter male naar female
In combinatie met de female naar male splitter kunt u twee zonnepanelen of strings (in serie geschakeld) van zonnepanelen, op 1 regelaar aansluiten. U heeft voor deze parallelle schakeling dus altijd 2 Y-splitters nodig.
Victron kabel 6mm² 3m MC4
Victron kabel met een male en female MC4 PV-ST01 solarstekker. Met deze kabel kunt u zonnepanelen met elkaar koppelen. Ook sluit u hiermee de zonnepanelen aan op de mppt solar regelaars met MC-4 ingang.
TopSolar kabel 6mm² 3m MC4
TopSolar kabel met een male en female PV-ST01 solarstekker. Met deze kabel kunt u zonnepanelen met elkaar koppelen. Ook sluit u hiermee de zonnepanelen aan op de mppt solar regelaars met MC-4 ingang.
Aanbieding Victron BlueSolar PWM-Light 12/24V-10A
Victron BlueSolar PWM-Light 12/24V-10A
De Victron BlueSolar PWM-Light 12V/24V 10A werkt op basis van PWM techniek en biedt een goede oplossing om accu’s te laden door middel van zonne-energie.

€29,95 €22,49

Informatie
TopSolar kabel 4mm² 5m MC4
TopSolar kabel met een male en female PV-ST01 solarstekker. Met deze kabel kunt u zonnepanelen met elkaar koppelen. Ook sluit u hiermee de zonnepanelen aan op de mppt solar regelaars met MC-4 ingang.
Aanbieding Victron BlueSolar PWM Pro 12/24V-10A
Victron BlueSolar PWM Pro 12/24V-10A
De Victron BlueSolar PWM Pro werkt op basis van PWM techniek en biedt een goede oplossing om accu’s te laden door middel van zonne-energie. De PWM Pro laadcontroller is tevens volledig programmeerbaar.

€36,95 €30,95

Informatie
Aanbieding Victron BlueSolar 20Wp poly
Victron BlueSolar 20Wp poly
Dit Victron BlueSolar Polykristallijn zonnepaneel levert een vermogen van 20Wp bij 12V (Open klemspanning (Voc): 21,96 Volt ). U kunt hiermee bijvoorbeeld een kleine 12V laden en onderhouden.

€35,95 €31,95

Informatie
Aanbieding Victron BlueSolar 30Wp poly
Victron BlueSolar 30Wp poly
Dit Victron BlueSolar Polykristallijn zonnepaneel levert een vermogen van 30Wp bij 12V (Open klemspanning (Voc): 21,8 Volt ). U kunt hiermee bijvoorbeeld een kleine 12V laden en onderhouden.

€45,95 €39,95

Informatie
Aanbieding Victron BlueSolar 30Wp mono
Victron BlueSolar 30Wp mono
Dit Victron BlueSolar Monokristallijn zonnepaneel levert een vermogen van 30Wp bij 12V. U kunt hiermee bijvoorbeeld een kleine 12V laden en onderhouden.

€56,95 €39,95

Informatie
Victron BlueSolar PWM Pro 12/24V-20A
De Victron BlueSolar PWM Pro werkt op basis van PWM techniek en biedt een goede oplossing om accu’s te laden door middel van zonne-energie. De PWM Pro laadcontroller is tevens volledig programmeerbaar.
Aanbieding Victron BlueSolar 45Wp poly
Victron BlueSolar 45Wp poly
Dit Victron BlueSolar Polykristallijn zonnepaneel levert een vermogen van 45Wp bij 12V (Open klemspanning (Voc): 22,9 Volt ). U kunt hiermee bijvoorbeeld een kleine 12V laden en onderhouden.

€53,95 €49,95

Informatie
*Incl. btw
Pagina 1 van 4