Acculader voor een segway

Een segway is een elektrisch vervoermiddel voor één persoon dat zichzelf in evenwicht houdt. De segway behaalt een maximum snelheid van 25 kilometer per uur. De berijder bedient het stuur met het lichaam, door naar voren dan wel naar achteren te leunen. Door rechtop te staan, blijft dit geruisloze, milieuvriendelijke transportmiddel in stilstand. In deze webshop vindt u laders voor de accu van een segway.

Let bij het kopen van een acculader voor de segway op het volgende:

  • Het voltage van de accu
  • Het type aansluiting van de accu
  • De capaciteit van de acculader (laadampèrage)
  • Het type accu

De formele kenmerken van een segway

De formele eigenschappen van de segway staan beschreven op de website van de Rijksoverheid. De belangrijkste ervan zetten we hier samengevat op een rij. Een segway is een bijzondere 1-persoons bromfiets die rijdt op stroom. Er zijn verschillende varianten. Sommige zijn niet geoorloofd op de openbare weg. Een deel van de segways mag dat wél. Dat mag dan alléén na goedkeuring als bijzondere bromfiets. Een rijbewijs is niet nodig, een minimum leeftijd van 16 jaar om de segway te berijden is er echter wel. Er geldt voor dit elektrisch vervoersmiddel geen helmplicht. Ook een kenteken is niet nodig. Bron: Rijksoverheid.nl. Een WA verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) is wel verplicht. Rijden moet op het (brom)fietspad; een segway op de stoep is niet toegestaan. Is er géén (brom)fietspad? Dan moet u op de weg rijden, zoveel mogelijk aan de rechterzijde. Verder moet een segway op de openbare weg voorzien zijn van een verzekeringssticker, een voertuigidentificatienummer (VIN), verlichting en rode en witte/gele reflectoren.

Let op het output voltage

Een segway acculader kopen? Het allerbelangrijkste is het output voltage van de lader. Een voor de hand liggende tip is om de huidige segway lader erbij te pakken, dus de (meestal) originele lader die aan vervanging toe is. Daarop staan de juiste specificaties aangegeven, waaronder het genoemde output voltage dat zo goed als exact afgestemd moet zijn op de segway accu.

Is het output voltage te laag? Dan is dat inefficiënt want daarmee zal de lader de potentiële capaciteit van de segway accu niet benutten.

Nog belangrijker is om een te hoge oplaadspanning voor de accu te voorkomen. Overspanning is slecht voor de accu want met een te hoog laadvoltage kan deze al gauw onherstelbaar beschadigd raken. Overbelasting leidt tot warmteontwikkeling, dat leidt tot een versnelde veroudering van het apparaat en in het ergste geval tot brand. Kortom, het (output) voltage komt nauw, let daar dus op bij het kiezen van een nieuwe segway lader.

Waarschuwing: het belang van het juiste voltage bij het kopen van een segway lader houdt automatisch in dat u niet louter moet kijken naar alleen het type aansluiting. Past bijvoorbeeld de stekker van een andere lader, zoals die van de buurman, ook in de accu van uw segway? Gebruik deze dan tóch niet zomaar zonder eerst te kijken naar het voltage!

Type connector van de segway acculader

Logischerwijs moet naast in eerste instantie het voltage ook de connector juist zijn. Simpelweg omdat anders de segway lader niet in de accu past. Kijk bij de omschrijving van de lader in deze webshop welke plug deze heeft. Dat kan bijvoorbeeld een XLR of pins-aansluiting zijn.

Overigens kan het zijn dat u een segway lader vindt die qua voltage, prijs, laadampèrage, type accu en overige kenmerken de perfecte keuze lijkt te zijn, maar dat de stekker niet past in de accu. In dat geval kunnen wij dit mogelijk voor u aanpassen. Het is namelijk in veel gevallen mogelijk om de plug van de lader af te knippen en in plaats daarvan accuklemmen of een andere snelkoppeling te maken – voor op de accu of segway. Laat u dit door ons doen dan blijft de garantie op de nieuwe lader behouden.

Kosten aanpassen aansluiting segway acculader

Het aanpassen van de segway lader connector duurt meestal 1 tot 2 werkdagen langer. De extra kosten zijn 25,- euro, naast de kosten van de nieuwe stekker of klemmen. Voor deze dienst ontvangen wij graag, via [email protected], een foto van de aansluiting op uw segway, evenals een foto van de huidige stekker aan uw huidige, originele lader.

Laadcapaciteit van de lader

De laadsnelheid is een andere overweging bij het kopen van de segway acculader. Hoe hoger het laadamperage hoe sneller het laadproces. Vanaf een laadsnelheid van 4A is er meestal sprake van een segway snellader.

Lader voor het juiste type segway accu

Natuurlijk moet de nieuwe acculader ook gemaakt zijn voor het soort accu van de segway. Een lithium acculader is uiteraard bestemd voor een lithium accu, een loodzuur lader voor een loodzuur accu, enzovoort. Let er vooral op dat u niet bijvoorbeeld een loodzuur acculader koopt voor een lithium accu. Maar ook binnen de categorie lithium segway laders kunnen er verschillen zijn: zo zijn er de ‘gewone’ lithium laders en de LiFePO4 lithium varianten. Het belangrijkste is echter, zoals eerder beschreven, dat het output voltage correct is.

Een nieuwe acculader voor de segway nodig? En twijfelt u ook nog na bovenstaande info welke lader in aanmerking komt? Stuur ons een foto van uw huidige lader (die aan vervanging toe is), liefst met een foto van de connector en van het etiket met specificaties. Aan de hand daarvan kunnen wij u adviseren.

 

Acculader voor een segway