Peugeot Boxer ombouwen naar camper | elektra

Zelf een bestelbus ombouwen naar een kampeerwagen, zoals van een Peugeot Boxer een camper maken? Er zijn bedrijven die kunnen assisteren met handleiding, ontwerp en materiaal. Voor de aanschaf, informatie en advies van en over de elektra die nodig is voor het ombouwen van een Boxer naar een camper, is er Acculaders.nl.

Wij hebben de elektra en bijbehorende accessoires voor de Peugeot Boxer Type L3H2. Een uitleg over de benodigde componenten vindt u verderop deze pagina. Voor de ombouw zelf, naar een buscamper vanuit een bestelbus zoals de Boxer, zijn er andere bedrijven die een bijbehorend bouwpakket aanbieden. Een voorbeeld zijn de kant-en-klaar-pakketten inclusief handleiding van de Vantast, voor specifieke modellen bestelwagens.

Hulp bij het zelf ombouwen van een bestelbus tot kampeerwagen

Redenen om te kiezen voor het ombouwen van een bestelbus tot camper, in plaats van het kopen van een nieuwe camper, zijn de lagere totaalkosten en de mogelijkheid om de ombouw perfect op maat te maken. Zelf een bestelbus ombouwen is echter geen eenvoudige klus. Zonder hulp is dit voor de meeste mensen geen optie. Daarom zijn een bedrijf als de Vantast en hun concullega’s daarop ingesprongen. Zij zorgen niet alleen voor een stap-voor-stap uitleg en instructies, maar ook voor mooi materiaal dat goed functioneert. Dat houvast maakt het zelf ombouwen van een Peugeot Boxer tot een kampeerbus opeens wél binnen handbereik, bovendien binnen een overzichtelijke tijd. Voor veel mensen is dat een klus die veel voldoening biedt. Het biedt een mooi resultaat waarvan ze ook nog eens jarenlang kampeer- en ontspanningsplezier hebben.

Van bestelbus naar camper

Ombouwpakket: van interieur en raamwerk tot isolatie en afwerking

Bij de ombouw van bestelauto naar een kampeerwagen komt vanzelfsprekend veel kijken. Dat wordt echter enorm eenvoudiger met zo’n bouw- en uitlegpakket, afgestemd op specifieke modellen bestelwagens, waaronder de Peugeot Boxer type L3H2. Verder zijn er ook camper ombouwpakketten voor bijvoorbeeld de Fiat Ducato, Opel Movano, Mercedes-Benz Sprinter, Citroën Jumper, Volkswagen Transporter, Ford Transit en Volkswagen Crafter. Zo’n pakket bestaat veelal uit een behoorlijk aantal diensten en losse onderdelen. Een wezenlijk onderdeel is het interieur zoals de meubels – veelal van hout – met vele subonderdelen. Deze kloppen tot in alle details, en de afmetingen zijn tot op de millimeter nauwkeurig. Het bedrijf de Vantast bijvoorbeeld heeft deze ontworpen met 3D software.

De bouwpakketten zijn efficiënt en overzichtelijk, met heldere handleidingen. Zoals het in de huidige tijd betaamt, is er daarbij veel aandacht voor duurzaamheid. Dat geldt voor het gehele plaatje, waarin er naast de inbouw van de meubels ook gedetailleerde aandacht is voor de stoffering en aankleding, het plaatsen van de ramen, de bekabeling, de isolatie, de montage, het aansluiten van de apparatuur en de nauwkeurige afwerking van het geheel.

CAMPER ELEKTRA

Zoals gezegd, een onmisbaar onderdeel hierbij is ook de elektra met alle toebehoren. Wat is daarvoor nodig wanneer u van uw Peugeot Boxer een kampeerauto wilt maken?

Bestelbus ombouwen naar camper – welke elektra?

Wat is er aan elektra nodig voor een omgebouwde bestelbus/camper zoals de Peugeot Boxer? Het stroomsysteem in deze kampeerwagen is feitelijk off-grid. De energievoorziening in de camper is onafhankelijk van een vast stroomnet – en dat moet het ook wel zijn, aangezien u met het kampeervoertuig overal en nergens terecht kan (en wilt) komen.

Zonnepanelen zorgen voor de energie. Via de laadregelaar komt deze stroom in een opslagaccu (accessoire-accu) zoals een 12V accu. Deze voedt rechtstreeks de 12V toepassingen, terwijl voor de stroom van 230V apparaten er nog een (230V) omvormer tussen komt. Onderweg, tijdens het rijden, kunt u laden met een DC-DC lader.

Voor de keuze welke zonnepanelen voor de camper te gebruiken, zijn er meerdere uitgangspunten. Ten eerste raden wij aan om een zo groot mogelijk exemplaar te gebruiken, maximaal passend bij (en gebruikmakend van) het dakoppervlak. Dit hangt ook samen met hoeveel vermogen u gemiddeld nodig denkt te hebben. Vervolgens is er de optie van enerzijds een zonnepaneel met aluminium frame. Deze is of zijn op het dak te bevestigen in combinatie met daarvoor bestemde spoilers. Er zijn ook heel vlakke zonnepanelen die op het dak te verlijmen zijn. Dat zijn de buigbare varianten. Deze laatste, vlakke, flexibele soort maakt tijdens het rijden minder geluid dan een paneel met frame dat (deels) uitsteekt. Maar welke u kunt gebruiken, hangt ook af van de vorm van het dak en de beschikbare ruimte. Voor gedetailleerde informatie, niet alleen over de panelen zelf maar ook over laadregelaars en aansluitmateriaal, verwijzen we naar onze pagina’s over solar systemen.

Naast zonnepanelen en tevens windturbines kan Acculaders.nl ook de volgende componenten van een camper off-gridsysteem leveren. Onder meer voor de Peugeot Boxer.

Victron MPPT laadregelaar

Een solar laadregelaar legt de noodzakelijke verbinding tussen het zonnepaneel en de accu – de opslagaccu (zie hierna). De laadregelaar zorgt voor de juiste laadspanning, onder meer rekening houdend met het type accu (AGM, Gel, Lithium). Bij een off-gridsysteem adviseren wij een MPPT laadregelaar, vanwege, kort gezegd, de hogere efficiëntie.

Laadregelaar voor een camper

Opslagaccu

De opslagaccu / accessoire accu vormt het hart van het energieopslagsysteem. Vanuit de accu of de accubank worden de aangesloten apparaat-accu’s gevoed, direct of op een later moment. De accessoire accu is geschikt voor het opladen van elektrische apparatuur op 12 volt, 24 volt en/of 230 volt, via een of meerdere omvormers. Denk aan apparaten in de omgebouwde camper zoals de kookplaat, koelkast, kachel, verlichting, magnetron en tv.

 

Accessoire accu voor camper

 

Victron MultiPlus omvormer

De opslagaccu wordt via de MPPT laadregelaar gevoed door zonne- en/of windstroom. Om van daaruit de diverse apparaten op 12V, 24V en 230V te voeden, is een omvormer nodig. Of meerdere, bijvoorbeeld twee, als de accessoire accu bijvoorbeeld 24V is en er apparaten zijn op 12V en 230V. De omvormers binnen de Victron MultiPlus serie zijn hiervoor geschikt.

Omvormer voor een camper


Groepenkast

Welke groepenkast is geschikt om het 230V net in bijvoorbeeld de camper te beveiligen? Wij adviseren daarvoor bijvoorbeeld deze 16A groepenkast:

Groepenkast voor camper

 

Bekabeling, zekeringen en overige camper-elektra accessoires

Wij hebben ook de benodigde zekeringen, zekeringhouders, bekabeling en aanverwante elektra-accessoires voor de omgebouwde Peugeot prijsvoordelig beschikbaar.

Optioneel voor vooral de grotere off-gridsystemen

Optioneel zijn ook Victron componenten zoals voor monitoring van de camper elektra en accubewaking, bij vooral de grotere off-gridsystemen. Denk bij monitoring aan de Victron BMV Smart met Bluetooth connectie en laadstatus-overzichten via de Victron App. Voor accubewaking is er de Victron BatteryProtect-serie ter bescherming van te diepe ontlading.


Camper opbouwen van een Peugeot Boxer

Kortom, voor het ombouwen en opbouwen van een Boxer tot een camper zijn er volledige instructiepakketten op maat op de markt. Deze bieden de meubels zelf, het hoofdmateriaal, het ondersteunend en voorgefabriceerd materiaal, instructietekeningen, advies, instructie voor montage, isolatie, bekabeling, aankleding, stoffering en afwerking.

Ze bieden ook informatie en doorverwijzingen met betrekking tot de benodigde elektra. Deze elektra vormen tezamen een camper off-gridsysteem en bestaan uit minimaal een of meerdere zonnepanelen, een opslagaccu en een omvormer. Op de website van de Vantast bijvoorbeeld staan de volgende componenten voor de off-grid elektra omschreven, voor aansluitingen met 12V: een accu van circa 220Ah, een omvormer voor 230V en zonnepanelen van circa 230 Watt. Deze en andere camper elektra onderdelen, in elk gewenste capaciteit, zijn te verkrijgen via Acculaders.nl. Hetzelfde geldt voor de bijbehorende elektra-accessoires zoals kabels en zekeringen.

 

Bestelauto naar camper ombouwen

 

Elektrabox van de Vantast met bestellijst

Noot: bij de Vantast is ook een elektrabox te koop. Dat is een houten doos voor het compact opbergen van alle elektra voor een bestelbus die is omgebouwd tot camper. Behalve netjes weggewerkt is dit ook praktisch, want het is tevens voorzien van een plug-en-play. Daarmee is de totale doos als geheel snel en eenvoudig los te koppelen. Bij de elektrabox biedt het bedrijf ook een bestellijst met de afzonderlijke elektra componenten. Deze zijn afkomstig van het kwaliteitsmerk Victron. Die Victron producten zijn te koop op Acculaders.nl. Hetzelfde geldt voor de bekabeling, zekeringen en overige benodigde elektra-accessoires. Acculaders.nl heeft al sinds jaren de producten en de knowhow voor het aanleggen van off-gridsystemen, van groot tot klein. Ook voor een opgebouwde Boxer L3H2 camperbus.


Over de Peugeot Boxer

De bestelwagen Peugeot Boxer bevindt zich qua design, formaat, kenmerken en functionaliteiten in dezelfde linie als de Fiat Ducato en de Citroën Jumper. De drie fabrikanten werken dan ook nauw samen. In 2011 hebben de Peugeot Boxer en zijn broertjes/zusjes van Fiat en Citroën een flinke modernisering ondergaan, met een sterke verdere ontwikkeling richting het huidige jaar. Deze bestelwagens die tot camper kunnen worden omgebouwd zijn grotendeels gelijk qua uiterlijk, maar alle drie de fabrikanten bieden vanzelfsprekend motor- prestatie-technisch de nodige verschillen en keuzes.

De Peugeot Boxer is prijstechnisch een van de meest voordelige bedrijfswagens. De Boxer bestelauto behoort niet tot de hoogste categorie waartoe bijvoorbeeld de duidelijk duurdere Mercedes-Benz Sprinter, Ford Transit en Volkswagen Crafter wél horen. Echter, de verhouding prijs en kwaliteit is voor veel afnemers die niet het állerhoogste eisen, prima in balans. Naast de belangrijkste functionaliteiten conform de hoogste eisen van nu – zoals rond veiligheid, praktisch gemak en communicatiemiddelen – zijn de nieuwste Peugeot Boxers bovendien verkrijgbaar in de meest milieuvriendelijke transmissie-uitvoeringen. Denk aan de modellen met Euro 6-motor en aan de volledig elektrische varianten. Een nadeel van de elektrische variant is natuurlijk wel nog de kleinere actieradius. Juist voor kampeerders is het wel of niet kopen van een e-variant daarom een belangrijke beslissing.

Voor het ombouwen van een Peugeot Boxer bestelbus naar een camper ligt in veel gevallen een tweedehands exemplaar voor de hand. Daarvoor zijn er de bekende online platformen en garages om een goede optie te vinden. Voor de meest actuele en uitgebreide beschrijving van de nieuwste bestelwagens Peugeot Boxer verwijzen wij u naar de officiële webpagina’s van dit merk en model. Daar vindt u alle actuele kenmerken en specificaties zoals op het vlak van veiligheid, communicatie, rijcomfort, afmetingen, aandrijving en transmissies, modellen, praktische snufjes, gebruiksondersteuning, rij-assistentie en prijzen, naast alle mogelijke uitvoeringen.

 

Peugeot Boxer

Welke types Peugeot Boxer zijn geschikt voor ombouw naar een camper?

Er zijn zelfbouwpakketten voor in elk geval:

  • Peugeot Boxer Type L3H2 (vanaf 2006)

Elders op deze website vindt u overigens ook informatie over camper ombouwpakketten voor de volgende merken en modellen autobussen:

  • Volkswagen Crafter Type L2H2 (vanaf 2006 tot 2017)
  • Fiat Ducato, Citroën Jumper Type L3H2 (vanaf 2006)
  • Mercedes-Benz Sprinter Type L2H2 (vanaf 2006)
  • Opel Movano (vanaf 2021)

 


Acculaders.nl heeft de elektra voor het zelf (om)bouwen van een camper

Het camper ombouwsysteem koopt u bij één van de daarin gespecialiseerde bedrijven. Waar u een dergelijke camperbus opbouwpakket ook koopt, Acculaders.nl kan de elektra-componenten die bij een andere aanbieder niet, niet compleet en/of niet snel te verkrijgen zijn, uit voorraad leveren. Mogelijk is er al een lijst met te kopen Victron onderdelen, overige onderdelen en camper elektra accessoires voorhanden. Mogelijk echter hebt u eerst nog behoefte aan aanvullend advies. Ook in dat laatste geval zijn we u vrijblijvend van dienst. De producten zelf vindt u alvast hier direct onder deze tekst.

Noot: alle producten in het overzicht hieronder zijn geschikt voor een 1600VA systeem. Een uitgebreide uitleg daarover staat hier beschreven. Wilt u componenten voor een kampeerwagensysteem wat méér of minder vermogen? Zie dan de producten zoals voor bijvoorbeeld een 800VA of 3000VA camper off-gridsysteem.


Disclaimer
Ondanks een grote mate van zorgvuldigheid in het vervaardigen van de content op deze pagina, is Acculaders.nl niet aansprakelijk voor onverhoopte fouten, onvolledigheid of andere tekortkomingen van deze uitleg. Noch kan Acculaders.nl, zijnde wederverkoper en géén installateur, aansprakelijk worden gesteld voor enig foutief gebruik van de via ons gekochte producten en eventuele negatieve gevolgen daarvan. Lees altijd de gebruiksaanwijzing, ken de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en win bij twijfel altijd verder informatie in. Zie ook onze disclaimer: 4.b Content en aansprakelijkheid.

 

Lees meer
Filter uw productenBizLine Adereindhuls 2,5mm2 Grijs
Met deze adereindhuls van BizLine maakt u een nette en veilige aansluiting van uw installatie mogelijk. Deze adereindhuls is bedoeld voor 2,5mm2 kabels. Kleur: Grijs
BizLine Adereindhuls 16mm2 Wit
Met deze adereindhuls van BizLine maakt u een nette en veilige aansluiting van uw installatie mogelijk. Deze adereindhuls is bedoeld voor 16mm2 kabels. Kleur: Wit
Perskabeloog 16mm² - M8
Dit perskabeloog heeft een kabeldiameter van 16mm² en een aansluitoog M8.
Krimpkous zwart voor 16/25mm² accukabel (per 10cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous rood voor 16/25mm² accukabel (per 10cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous rood voor 35 en 50mm² accukabel (per 10cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous zwart voor 35/50/70mm² accukabel (per 10cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous rood voor 35/50/70mm² accukabel (per 10cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous zwart voor 16/25mm² accukabel (per 20cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous rood voor 16/25mm² accukabel (per 20cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous zwart voor 35/50/70mm² accukabel (per 20cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous rood voor 35/50/70mm² accukabel (per 20cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
*Incl. btw
Pagina 1 van 4