Galvanische Isolator/ Corrosiestopper

Een Galvanische Isolator zorgt ervoor dat spanningsverschillen tussen metalen worden opgeheven doordat hiermee een galvanische isolator tussen de walstroom aarde en het schip geplaatst. Dit wordt ook wel corrosiestopper genoemd.

Galvanische Isolatoren - een uitleg
Als een boot in de haven ligt is deze meestal verbonden met de 230V walstroom op de kade. Via de randaardedraad is de walstroom verbonden met de metalen delen van de boot zoals de romp en de motor. Dit is verplicht om hiermee te voldoen aan de huidige CE standaard (ENISO 13297). De aarde op de wal is zo verbonden met de scheepsmassa. Bij eventuele kortsluiting zal de wal aardlekschakelaar springen en daarmee te veiligheid aan boord garanderen. De aarde op de wal is nu verbonden met de scheepsmassa en hierdoor verbonden met het schip zelf, de brandstoftank, de motor, de schroef en vele andere metalen in en rondom het schip. De boot is zo dus verbonden met de walaarde en daarnaast ook met andere schepen in de haven. Het potentiaalverschil tussen de verschillende metalen delen van de boten leidt tot corrosie daarvan. De galvanische isolator (corrosie-stopper) is de oplossing om dit potentiaalverschil op te heffen en zo die corrosie tegen te gaan.

Voordeel van de galvanische isolator
Voordelen van de galvanische isolator zijn het beperkte formaat en daarmee ook het gewicht en de aanschafprijs.

Nadeel van de galvanische isolator
Een nadeel van de galvanische isolator is dat er een goede walaarde aansluiting aanwezig moet zijn. Verder is het zo dat dat niet alleen door de aardeverbinding een elektrlytische corrosie kan onstaan maar ook door de Nul leiding. De galvanische isolator lost dus nooit helemaal het probleem op. Een alternatief voor de galvanische isolator is de scheidingstransformator (zie ook de gerelateerde producten onderaan deze pagina). Een scheidingstransformator heeft echter een beduidend hogere aanschafprijs.

Opbouw galvanische isolator
De galvanische isolator is opgebouwd uit een geanodiseerde aluminium behuizing en de elektronische schakeling is ingegoten in hars/ epoxy waardoor deze onder zware omstandigheden zijn werk probleemloos kan blijven doen. De galvanische isolator bestaat inwendig uit twee dioden die antiparallel geschakeld zijn. Dioden laten in deze schakeling spanning door in beide richtingen als een bepaalde drempelspanning (circa 1,4 Vdc) bereikt wordt.

Lees meer
Filter uw producten


Aanbieding Victron Galvanische Isolator VDI-16
Victron Galvanische Isolator VDI-16
De Victron Galvanische Isolator VDI-16 zorgt ervoor dat spanningsverschillen tussen metalen worden opgeheven doordat hiermee een galvanische isolator tussen de walstroom aarde en het schip geplaatst. Dit wordt ook wel corrosiestopper genoemd.

€129,95 €109,95

Informatie
Victron Galvanische Isolator VDI-32
De Victron Galvanische Isolator VDI-32 zorgt ervoor dat spanningsverschillen tussen metalen worden opgeheven doordat hiermee een galvanische isolator tussen de walstroom aarde en het schip geplaatst. Dit wordt ook wel corrosiestopper genoemd.

€239,95

Informatie
Aanbieding Victron Galvanische Isolator VDI-64
Victron Galvanische Isolator VDI-64
De Victron Galvanische Isolator VDI-64 zorgt ervoor dat spanningsverschillen tussen metalen worden opgeheven doordat hiermee een galvanische isolator tussen de walstroom aarde en het schip geplaatst. Dit wordt ook wel corrosiestopper genoemd.

€349,95 €299,95

Informatie
Mastervolt Soft Start 13 kW
Soft Start 13 kW

De Soft Start is een automatische schakelaar die de inschakelpiek bij aansluiten aan de walstroom onderdrukt. Hiermee wordt het doorslaan van de walzekering voorkomen.

€349,95

Informatie
Aanbieding Mastervolt Soft Start 22 kW
Mastervolt Soft Start 22 kW
Soft Start 22 kW

De Soft Start 22 kW is een automatische schakelaar die de inschakelpiek bij aansluiten aan de walstroom onderdrukt. Hiermee wordt het doorslaan van de walzekering voorkomen.

€449,95 €424,95

Informatie
*Incl. btw
Pagina 1 van 1