Btw terugvorderen na aankoop van een slimme thuisaccu

De btw terugvragen op de aanschaf van een thuisaccu. Onder voorwaarden is het mogelijk om op deze manier het kopen van een thuisbatterij extra aantrekkelijk te maken.

Het is formeel gezien géén subsidie. Maar bij het investeren in een thuisbatterij voor uw thuisenergiesysteem, komt deze gunstige btw-regeling gevoelsmatig op hetzelfde neer.

Komt u in aanmerking?
Natuurlijk moet u eerst weten of u voor deze btw-teruggave in aanmerking komt. Daarom zetten we eerst de voorwaarden hiervoor op een rij. Voldoet u daaraan? En schaft u een nieuwe thuisbatterij aan? Lees hier dan óók hoe het terugvorderen van deze btw bij de Belastingdienst in zijn werk gaat. Zo weet u of, en zo ja hoe u van deze regeling kunt profiteren.

Terugvorderen van de btw op een thuisbatterij: dit zijn de voorwaarden

Niet iedere koper van een nieuwe thuisaccu kan vervolgens zomaar bij de Belastingdienst de betaalde btw terugvorderen. U moet namelijk minimaal voldoen aan deze voorwaarden.

  • U hebt een energiecontract op basis van dynamische stroomtarieven
  • U handelt – en maakt omzet en winst – met deze dynamische tarieven
  • U koopt een slimme thuisaccu / een thuisaccu met slimme software
  • U bent een Kleine ondernemer met een beperkte omzet (< €20.000)

Nu geven we een toelichting op deze voorwaarden.

Dynamisch energiecontract

Een basisvoorwaarde om de btw op een nieuw gekochte thuisaccu te kunnen terugvorderen, is dat u een dynamisch energiecontract hebt. Dit contract moet op uw naam staan – indien u ook zelf degene bent op wiens naam de btw wordt teruggevraagd. De noodzaak gebruik te maken van dynamische stroomtarieven is niet voor niets. U kunt met deze actuele stroomtarieven namelijk actief handelen (veelal geautomatiseerd). En juist op de omzet die u daarmee behaalt, rust btw en de verplichting tot het doen van btw-aangifte.

Handelen met energietarieven

Om aanspraak te maken op de btw-terugvordering, is er de genoemde voorwaarde om omzet en winst te genereren. Dit kan in dit geval door te handelen met actuele tarieven. Het dynamische stroomabonnement, meestal in combinatie met een solar systeem, stelt u in staat om goedkoop verkregen energie (ingekocht of zelf duurzaam opgewekt) duurder te verkopen. In afwachting van de juiste momenten daarvoor, doet in zo’n thuissysteem de thuisaccu dienst als tijdelijke opslagruimte. Aangezien de Belastingdienst dit ‘traden’ ziet als een vorm van ondernemen, dient daarover ook btw gerekend en verrekend te worden. En juist dat laatste maakt het weer mogelijk om de btw op de thuisbatterij terug te vragen.

Gebruik van slimme thuisaccu

De thuisaccu waarover u de btw op de investering uiteindelijk kunt terugvragen, moet in de praktijk wel een zogeheten ‘slimme’ variant zijn, met slimme software. Want om doorlopend en efficiënt te kunnen handelen met dynamische tarieven, kunt u feitelijk niet zonder een geautomatiseerd apparaat of systeem. Zie in dat kader ook onze pagina over opladen met dynamische stroomtarieven. U leest er hoe een Dynamic ESS in te richten. Zo’n thuisenergie opslagsysteem verwerkt geautomatiseerd diverse input; waaronder de dagelijkse stroomprijzen, laad- en verbruiksprognoses en zonkrachtprognoses.

'21% korting'
Kortom, zorg ervoor dat uw thuisaccu (wellicht als onderdeel van een dynamisch ESS) geautomatiseerd kan laden en ontladen op de meest gunstige momenten. Althans, indien u de btw over de aanschaf ervan uiteindelijk als een ‘21% korting’ wilt kunnen beschouwen.

 

Een goede thuisaccu voor een zelf beheerd energieopslagsysteem, is de Pylontech LiPo, zoals deze thuisaccu of deze thuisaccu. Voor een gunstige prijs verkrijgbaar via Acculaders.nl.Thuisaccu

De rol van de Kleine Ondernemersregeling (KOR) bij btw-teruggave op thuisaccu

In het proces van terugkrijgen van btw op een aangekochte thuisaccu, speelt de Kleine Ondernemersregeling (KOR) een bepalende rol. De KOR houdt kort en simpel gesteld in dat een (eigenlijk) btw-plichtige ondernemer die in een kalenderjaar onder een omzet van €20.000 blijft, vervolgens vrijgesteld kan worden van btw. In dat geval kunt u geen btw meer rekenen over de omzet (van het handelen in dynamische stroomtarieven), hoeft u deze dus ook niet meer af te dragen aan de Belastingdienst, en vervalt ook de plicht tot het doen van btw-aangifte. Ondertussen hebt u in het investeringsjaar bij de Belastingdienst wel meteen al de btw over de slimme thuisbatterij kunnen terugvorderen; komt het feitelijk op neer.

Al eerder btw teruggevorderd op zonnepanelen?

Behalve op slimme thuisaccu’s, is het al veel langer mogelijk om ook op zonnepanelen de 21% btw terug te vragen. Ook bij die handeling speelt de vermelde Kleine Ondernemersregeling (KOR) een bepalende rol. Het is niet ondenkbaar dat u, na een eerdere ‘btw-vrije’ aankoop van uw panelen, niet langer (optimaal) gebruik kunt maken van de KOR in relatie tot het terugvragen van de btw over de thuisaccu. Een oplossing kan zijn om de aanschaf van de thuisaccu op naam te zetten van uw partner. Let op, in dat geval moet eveneens het dynamische energiecontract afgesloten zijn op zijn of haar naam.

Praktisch: hoe van de Belastingdienst de btw op een thuisaccu terugkrijgen?

Om de vooruitbetaalde btw terug te vorderen, kunt u zich in principe rechtstreeks wenden tot de Belastingdienst. Uiteraard dient u daarvoor minimaal de aankoopfactuur van de thuisaccu evenals het bewijs van het dynamische energiecontract te overleggen. Op het moment van schrijven is het administratieve proces hiervoor op de website van de Belastingdienst echter nog niet of nauwelijks zichtbaar.

Uitbesteden
De benodigde administratieve handelingen zoals voor het aanmelden als startende ondernemer, het terugvorderen van de btw, en het aanmelden voor de KOR, kunt u natuurlijk ook uitbesteden. Deze partner zal u ook kunnen adviseren over onder andere het forfaitbedrag per kWh opslagcapaciteit. Ook zal deze een berekening op maat kunnen uitvoeren op basis van uw individuele situatie.

 

Lees meer
Filter uw producten

Pylontech US3000C LiPo 48V 74Ah 3,5kWh
De Pylontech US3000C LiPo 48V is een hoogwaardig lithium-opslagsysteem met het hoogste niveau van veiligheid en een lange levensduur (zelfs bij diepontlading). Deze accu's voldoen aan de hoge eisen die aan zonne-opslag systemen worden gesteld.

€1.499,95

Informatie
Pylontech US5000 LiPo 48V 100Ah 4,8kWh
De Pylontech US5000 LiPo 48V is een hoogwaardig lithium-opslagsysteem met het hoogste niveau van veiligheid en een lange levensduur (zelfs bij diepontlading). Deze accu's voldoen aan de hoge eisen die aan zonne-opslag systemen worden gesteld.

€1.699,95

Informatie
Myenergi Libbi thuisaccu 4,86kW battery pack
Libbi losse batterijmodule van 4,86kW (5kW) behorende bij het gelijknamige eco-slimme batterijsysteem. Met deze 5kW modulaire batterij kunt u uw Libbi thuisaccusysteem (bestaande uit ook een inverter en controller) in capaciteit uitbreiden.

€3.625,95

Informatie
Myenergi Libbi-305Sh 3.68kW 5kWh thuisaccu
Slimme thuisaccu. Variant 3.68kW met 1 modulaire 5kWh batterij. Oplaadbaar via PV-vermogen én het vaste net. Inclusief inverter en controller. Maakt geoptimaliseerde laadkeuzes, qua timing en toepassingen. Ook voor specifieke back-ups en noodstroom.

€5.695,95

Informatie
Myenergi Libbi-505Sh 5.00kW 5kWh thuisaccu
Slimme thuisaccu. Variant 5.00kW met 1 modulaire 5kWh batterij. Oplaadbaar via PV-vermogen én het vaste net. Inclusief inverter en controller. Maakt geoptimaliseerde laadkeuzes, qua timing en toepassingen. Ook voor specifieke back-ups en noodstroom.

€5.764,95

Informatie
Myenergi Libbi-510Sh 5.00kW 10kWh thuisaccu
Slimme thuisaccu. Variant 5.00kW met 2 modulaire 5kWh batterijen. Oplaadbaar via PV-vermogen én het vaste net. Inclusief inverter en controller. Maakt geoptimaliseerde laadkeuzes, qua timing en toepassingen. Ook voor specifieke back-ups en noodstroom.

€9.195,95

Informatie
Myenergi Libbi-310Sh 3.68kW 10kWh thuisaccu
Slimme thuisaccu. Variant 3.68kW met 2 modulaire 5kWh batterijen. Oplaadbaar via PV-vermogen én het vaste net. Inclusief inverter en controller. Maakt geoptimaliseerde laadkeuzes, qua timing en toepassingen. Ook voor specifieke back-ups en noodstroom.

€9.195,95

Informatie
Myenergi Libbi-315Sh 3.68kW 15kWh thuisaccu
Slimme thuisaccu. Variant 3.68kW met 3 modulaire 5kWh batterijen. Oplaadbaar via PV-vermogen én het vaste net. Inclusief inverter en controller. Maakt geoptimaliseerde laadkeuzes, qua timing en toepassingen. Ook voor specifieke back-ups en noodstroom.

€12.495,95

Informatie
Myenergi Libbi-515Sh 5.00kW 15kWh thuisaccu
Slimme thuisaccu. Variant 5.00kW met 3 modulaire 5kWh batterijen. Oplaadbaar via PV-vermogen én het vaste net. Inclusief inverter en controller. Maakt geoptimaliseerde laadkeuzes, qua timing en toepassingen. Ook voor specifieke back-ups en noodstroom.

€12.595,95

Informatie
Myenergi Libbi-520Sh 5.00kW 20kWh thuisaccu
Slimme thuisaccu. Variant 5.00kW met 4 modulaire 5kWh batterijen. Oplaadbaar via PV-vermogen én het vaste net. Inclusief inverter en controller. Maakt geoptimaliseerde laadkeuzes, qua timing en toepassingen. Ook voor specifieke back-ups en noodstroom.

€15.995,95

Informatie
Myenergi Libbi-320Sh 3.68kW 20kWh thuisaccu
Slimme thuisaccu. Variant 3.68kW met 4 modulaire 5kWh batterijen. Oplaadbaar via PV-vermogen én het vaste net. Inclusief inverter en controller. Maakt geoptimaliseerde laadkeuzes, qua timing en toepassingen. Ook voor specifieke back-ups en noodstroom.

€15.995,95

Informatie
*Incl. btw
Pagina 1 van 1