Waterdichte acculaders | alle gradaties van waterdicht / waterbestendig (IP-codes)

Een waterdichte acculader is een acculader die bestand is tegen water en die bij aanraking met water blijft doorwerken. Er zijn meerdere gradaties van waterdicht als het gaat om elektrische apparatuur. Afhankelijk van de toepassing is een bepaalde mate van waterdichtheid vereist.

Waterdichte acculaders zijn soms nodig in toepassingen, voertuigen of vaartuigen waarbij de acculader/ druppellader in meer of mindere mate wordt blootgesteld aan water. Dat kan zijn in een 4x4 voertuig (ATV), een boot of een machine die voornamelijk buiten staat. Hiervoor zoekt u een waterdichte of voldoende waterbestendige acculader.

IP beschermingscodes
Alle elektrische apparaten worden als volgt onderverdeeld: naar de mate van beveiliging van de constructie van de elektrische of elektronische apparatuur a) tegen zichzelf en b) voor de gebruiker van de apparaten.

Die onderverdeling gebeurt door zogenaamde IP beschermingscodes.

De IP-aanduiding heeft twee cijfers: het eerste geeft de beschermingsgraad aan tegen aanraken en indringen van voorwerpen. Het tweede toont de beschermingsgraad tegen vocht. Hieronder leggen we het verschil uit tussen de meest voorkomende IP codes bij acculaders.

IP65 Stofvrij en sproeidicht
IP6x De "6" in deze code geeft het volgende aan: Stofvrij Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Volledige bescherming tegen stof.

IPx5 De "5" in deze code geeft het volgende aan: Sproeidicht Geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek.

IP67 beveiligde behuizing/ isolatieklasse
IP6x De "6" in deze code geeft het volgende aan: Stofvrij Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Volledige bescherming tegen stof.

IPx7 De "7" in deze code geeft het volgende aan: Geen waterindringing indien ondergedompeld (30 min op 1 m).

De Blue Smart IP67 laders van Victron zijn IP67 beveiligd qua constructie van de behuizing. De behuizing is gemaakt van gegoten aluminium en de elektronica is in hars gegoten. Dit betekent dat uw lader aanrakingsveilig is doordat de behuizing geheel dicht is. De behuizing is verder volledig beschermd tegen stof en tevens echt waterdicht. De Blue Smart laders van Victron zijn verder ook schokbestendig. U kunt deze echt waterdichte acculaders gemakkelijk vinden via deze link: IP67 en Waterdichte acculader.

IP68 Stofvrij en Waterdicht
IP6x De "6" in deze code geeft het volgende aan: Stofvrij Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Volledige bescherming tegen stof.

IPx8 De "8" in deze code geeft het volgende aan: Waterdicht Blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden.

Dit betekent dat als een acculader IP68 is dat deze dan echt waterdicht is. Deze zal blijven werken zelfs bij gehele onderdompeling. Heeft u een toepassing waarbij de kans bestaat dat de acculader geheel onder water zal komen? Kies dan een acculader met de IP68 codering. De laders in onderstaand overzicht met een IP65 codering zijn de Mastervolt EasyCharge 6A en de Mastervolt EasyCharge 10A.

 

Lees meer
Filter uw productenVictron Blue Power IP65 Acculader 12/4
12V accu's tot ± 120Ah

De Victron Blue Power IP65 Acculader 12/4 is een intelligente acculader met een spatwaterdichte behuizing. De lader is aan te sluiten met accuklemmen, eyelets of via de sigarettenaansteker ingang.
Victron Blue Smart IP65 Acculader 12/4
12V accu's tot ± 120Ah

De Victron Blue Smart IP65 Acculader 12/4 is een intelligente acculader met een spatwaterdichte behuizing. De lader is uit te lezen en in te stellen via de VictronConnect App voor uw smartphone.
Victron Blue Smart IP67 Acculader 12/7
12V accu's tot ± 150Ah

De Victron Blue Smart IP67 Acculader 12/7 is een intelligente acculader met een waterdichte behuizing. De lader is uit te lezen en in te stellen via de VictronConnect App voor uw smartphone.
*Incl. btw
Pagina 1 van 1