Accessoire accu | Tweede accu voor accessoires van een voertuig

Naast een startaccu hebben veel voertuigen ook een accessoire accu. Zo’n tweede accu is er voor het leveren van stroom voor accessoires. Een boot, camper of caravan zijn typische voorbeelden van voertuigen met een accessoire accu. Deze is geschikt voor het opladen van elektrische apparatuur op 12 volt, 24 volt en/of 230 volt. Denk aan apparaten zoals de koeling, verlichting, televisie, elektrisch gereedschap, extra geluidsinstallatie, kacheltje, elektrische toepassingen voor speciaal personenvervoer en andere, soortgelijke stroomverbruikers.

Voor toepassingen op 230 volt is er een koppeling benodigd met een omvormer. Of een combinatie van een omvormer en lader, zoals één van de uitvoeringen van de Victron MultiPlus of de Victron Quattro. Bij 12 of 24 volt toepassingen kan de accessoire accu echter rechtstreeks worden aangesloten.

Waarin verschilt de accessoire accu met een startaccu?

Een accessoire accu is een ander soort accu dan de startaccu. De laatste is er, logischerwijs, voor het starten van de motor en levert daarvoor een hoge startstroom. Waar een startaccu tot ongeveer slechts 20% kan ontladen, kan een tweede accu dat tot zelfs 80%; al is (overwegend) ontladen tot 50% wel het maximum met het oog op een langere levensduur.

Een startaccu is zoals gezegd ontworpen om gedurende korte tijd veel stroom te leveren. Een accessoire accu is echter gemaakt om gedurende langere tijd weliswaar lagere én hogere stromen te kunnen geven, maar niet de enorme piekstromen zoals een startaccu dat doet.

Waarom is een tweede accu nodig?

De eerste reden waarom u voor de accessoires van camper, boot of ander voertuig een tweede accu wilt kopen, zit 'm in het hiervoor genoemde verschil met de startaccu. Immers, laatstgenoemde kan niet zover ontladen als een tractie of semi-tractie accu dat kan. Anders gezegd, de capaciteit van een startaccu is veel lager dan die van een typische accessoire accu.

Altijd voldoende startcapaciteit
De tweede reden om een aparte, specifieke accessoire accu te kopen, is omdat het raadzaam en logisch is om het laden van accessoires te scheiden van de startcapaciteit van het voertuig. Een startaccu moet altijd, direct en volledig dienst kunnen doen, waarbij er dus voldoende piekstroom beschikbaar moet zijn. Dit voorkomt, op het moment van vertrek, dat u met een onvoldoende opgeladen startaccu stil blijft staan vanwege het gebruik en opladen van één of meerdere accessoires.

Tweede accu: semi-tractie
Voor het leveren van energie voor de eerder aangestipte extra voertuigvoorzieningen is, kortom, een tweede accu benodigd. Die accessoire accu is een semi-tractie accu, in het Engels deep cycle accu genoemd. Hoort u van de term ‘lichtaccu’ dan is de kans groot dat het om hetzelfde type batterij gaat. Deze tweede accu voor in camper, boot, caravan of bijvoorbeeld busje voor personenvervoer, is speciaal geschikt voor regelmatige ontlading.

Welke soort accessoire accu: AGM, Gel of lithium?

De accessoire accu kan een AGM batterij zijn, een Gel accu of een lithium (LiFePO4) accu. Afhankelijk van de meest voorkomende toepassingen waarvoor u deze tweede accu wilt kunnen gebruiken, biedt elk type specifieke voordelen. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze semi-tractie accu's? Kort samengevat:

Een AGM accessoire accu is zeer geschikt voor systemen waarin langdurig laag stroomverbruik nodig is, maar soms óók hoge pieken, zoals tijdens het zetten van koffie.

Een Gel accessoire accu is voornamelijk geschikt voor langdurig lager stroomverbruik. Denk hierbij aan het leveren van energie voor verlichting of het opladen van elektronica zoals laptop of smartphone.

Een lithium accessoire accu combineert beide. De lithium semi-tractie accu kan zowel snel laden als snel ontladen.

Dit type accu is daarmee wel wat duurder. Geeft u de voorkeur aan lithium? Dan wijzen we u ook op de volgende aandachtspunten. Koppel de lithium accu altijd aan een BMS (Battery Management System). Vaak zijn er ook extra beveiligingsrelais nodig.

Hebt u twijfel of vragen over de installatie of configuratie van een dergelijk lithium systeem? Neem dan contact met ons op, zodat wij u erover kunnen adviseren.

Accessoire accu kopen, snelle levering

Victron en Mastervolt zijn twee van de bekende merken die semi-tractie accu’s maken en verkopen via Acculaders.nl. Meer en uitgebreide informatie over elke type accessoire accu vindt u bij het product. Zie hier onze batterijen voor het voeden van voertuig accessoires. Normaliter hebben we elke accessoire accu op voorraad, met als voordeel altijd een snelle levering.

 

Lees meer
Filter uw productenAanbieding Victron AGM 12V/8Ah Deep Cycle Accu
Victron AGM 12V/8Ah Deep Cycle Accu
Deze Victron 12V/8Ah AGM accu is een gesloten accu met een capaciteit van 8Ah. Deze accu is geschikt voor zowel langzame ontlading als voor het kortstondig leveren van hoge stromen, voor omvormers, boegschroeven en lieren bijvoorbeeld.

€34,95 €27,95

Informatie
Wakespeed WS500 kabel voor Victron
Deze kabel kunt u gebruiken om uw Victron accessoires te koppelen met de Wakespeed WS500.
Victron AGM 12V/14Ah Deep Cycle Accu
Deze Victron 12V/14Ah AGM accu is een gesloten accu met een capaciteit van 14Ah. Deze accu is geschikt voor zowel langzame ontlading als voor het kortstondig leveren van hoge stromen, voor omvormers, boegschroeven en lieren bijvoorbeeld.
Victron AGM 12V/15Ah Super Cycle Accu
Innovatieve AGM Super Cycle accu voor exceptionele prestaties, ook bij diepe ontlading. Deze Victron 12V/15Ah AGM Faston is een gesloten accu met een capaciteit van 15Ah. Geschikt voor langzame ontlading én kortstondig leveren van hoge stromen.
Aanbieding Victron AGM 12V/22Ah Deep Cycle Accu
Victron AGM 12V/22Ah Deep Cycle Accu
Deze Victron 12V/22Ah AGM accu is een gesloten accu met een capaciteit van 22Ah. Deze accu is geschikt voor zowel langzame ontlading als voor het kortstondig leveren van hoge stromen, voor omvormers, boegschroeven en lieren bijvoorbeeld.

€75,95 €55,95

Informatie
Victron AGM 12V/25Ah Super Cycle Accu M5
Innovatieve AGM Super Cycle accu voor exceptionele prestaties, ook bij diepe ontlading. Deze Victron 12V/25Ah AGM M5 is een gesloten accu met een capaciteit van 25Ah. Geschikt voor langzame ontlading én kortstondig leveren van hoge stromen.
Wakespeed WS500/PH P-Type Wiring Harness
Deze Wakespeed WS500/PH P-Type Wiring Harness is een aansluitkabel voor een Wakespeed WS500-regelaar met een dynamo, die een positief gecontroleerd veld nodig heeft.
Wakespeed WS500/NH N-Type Wiring Harness
Deze Wakespeed WS500/NH N-Type Wiring Harness is een aansluitkabel voor een Wakespeed WS500-regelaar met een dynamo, die een negatief gecontroleerd veld nodig heeft.
Aanbieding Victron AGM 12V/38Ah Super Cycle Accu M5
Victron AGM 12V/38Ah Super Cycle Accu M5
Innovatieve AGM Super Cycle accu voor exceptionele prestaties, ook bij diepe ontlading. Deze Victron 12V/38Ah AGM M5 is een gesloten accu met een capaciteit van 38Ah. Geschikt voor langzame ontlading én kortstondig leveren van hoge stromen.

€134,95 €114,95

Informatie
Aanbieding Victron AGM 12V/38Ah Deep Cycle Accu
Victron AGM 12V/38Ah Deep Cycle Accu
Deze Victron 12V/38Ah AGM accu is een gesloten accu met een capaciteit van 38Ah. Deze accu is geschikt voor zowel langzame ontlading als voor het kortstondig leveren van hoge stromen, voor omvormers, boegschroeven en lieren bijvoorbeeld.

€175,95 €139,95

Informatie
Aanbieding Victron AGM 12V/60Ah Super Cycle Accu M5
Victron AGM 12V/60Ah Super Cycle Accu M5
Innovatieve AGM Super Cycle accu voor exceptionele prestaties, ook bij diepe ontlading. Deze Victron 12V/60Ah AGM M5 is een gesloten accu met een capaciteit van 60Ah. Geschikt voor langzame ontlading én kortstondig leveren van hoge stromen.

€199,95 €154,95

Informatie
Aanbieding Victron AGM 12V/60Ah Deep Cycle Accu
Victron AGM 12V/60Ah Deep Cycle Accu
Deze Victron 12V/60Ah AGM accu is een gesloten accu met een capaciteit van 60Ah. Deze accu is geschikt voor zowel langzame ontlading als voor het kortstondig leveren van hoge stromen, voor omvormers, boegschroeven en lieren bijvoorbeeld.

€203,95 €159,95

Informatie
*Incl. btw
Pagina 1 van 9