AC adapters voor laptop

Wat doet een AC adapter, bijvoorbeeld voor de laptop? Waarom is een AC adapter nodig om de laptop te kunnen opladen? Een ‘Alternate Current’-adapter zet tijdens het opladen (het voeden van het apparaat met stroom) het hogere voltage uit het stopcontact om in een lager voltage dat geschikt is voor, in dit geval, de laptop. AC adapters doen natuurlijk óók dienst voor enigszins vergelijkbare apparaten zoals een notebook, desktop, tablet, netbook of smartphone. Uiteraard hebben ook vele andere apparaten een adapter nodig voor de omzetting naar het juiste voltage.

Een AC adapter wordt ook wel aangeduid als AC/DC-adapter of AC/DC-converter. Andere veelgebruikte termen zijn de netadapter, het adapterblok of de voedingsadapter. Wat AC adapters in alle gevallen doen, is ervoor zorgen dat het elektronische apparaat bij het opladen het juiste voltage stroom krijgt toegediend, afkomstig uit het vaste stroomnetwerk. Dat betreft een voltage vanuit wisselstroom van 110-240 volt; de AC adapter zet dit om naar een voltage gelijkstroom van bijvoorbeeld 5 volt, 12 volt, 18 volt of 19 volt. Letterlijk komt daar ook het Engelse woord ‘adapter’ vandaan: dat betekent immers feitelijk ‘omzetter’ of ‘aanpasser’, in dit geval van het soort stroom.

Bij een AC adapter zijn minimaal deze eigenschappen van belang:

Natuurlijk het merk en de prijs. Originele AC adapters van en voor de bekende merken zijn iets duurder, gemiddeld ook wat beter, maar ook compatibel opladers zijn vaak van prima kwaliteit.
Het voltage: wat is de ingangsspanning? Dat gaat om wisselspanning (AC) en zal liggen tussen de 100V en 240V. In Nederland gaat het normaliter altijd om 220-230 volt.
Het voltage (uitgangsstroom): dit betreft de gelijkstroom (DC). Bij een laptop zal dit meestal 19V betreffen. Dit kan ook iets afwijken; zoals een lager voltage bij een kleiner ultrabook.
Het oplaadvermogen (wattage): hoeveel output vermogen levert de AC adapter?
Hoeveel stroom levert de adapter (Ampère)? Dit mag overigens iets hoger liggen dan die van de originele laptop AC adapter (niet lager); het apparaat bepaalt vanzelf de max.
Welke connector of plug heeft de AC adapter? Elk merk en model laptop kan zijn eigen formaat plug hebben! Zomaar twee voorbeelden: de 5,5 x 2,5mm ronde plug voor o.a. HP tot de ‘square’ plug van Lenovo. Sommige compatibel opladers hebben meerdere plugs.

 

Laptop AC adapter kopen

 

Tip: weet u niet zeker welke laptop adapter u nodig heeft? Kijk dan op het etiket van uw laptop, of beter nog: op het etiket van de oude, originele oplader van deze laptop, indien u deze nog beschikbaar heeft.

Hulp bij vinden AC adapter met o.a. het juiste uitgangsvoltage

Een AC adapter is absoluut noodzakelijk om het apparaat naar behoren te laten werken én blijvend te laten werken. De adapter zet de uitgangsspanning om naar het (enige) voltage waarvoor het elektrische apparaat zoals de laptop geschikt is gemaakt. Wilt u een nieuwe AC adapter voor uw laptop kopen? Kies dan de AC adapter met precies dezelfde uitgangsspanning als de originele adapter. Acculaders.nl helpt u met het maken van de juiste keus, door bij elke laptop AC adapter de modellen laptops weer te geven waarvoor de betreffende merklader dan wel universele laptoplader geschikt is.

Vergeet ook de voedingskabel niet

Bij het kopen van een nieuwe of extra, reserve AC adapter voor uw laptop is soms wel, soms niet ook een nieuwe voedingskabel nodig, omdat u die nog wel of niet meer heeft. Feit is dat de AC adapter altijd de connectie moet maken met het stopcontact en daarvoor dus een stekker nodig heeft. Soms, zoals bij enkele universele laptop opladers, zit deze stekker vast aan de adapter zelf. Meestal echter heeft de AC adapter een aparte uitgang waarin u de voedingskabel steekt. Vaak is dit een C5 of C6 stekker, bestaande uit drie rondingen die doen denken aan het uiterlijk van Mickey Mouse – en die daarom ook zo genoemd wordt. Aan de andere zijde van die voedingskabel bevindt zich dan logischerwijs de netstekker die u in het reguliere stopcontact steekt, thuis of op het werk.

 

Lees meer
Filter uw producten

Aanbieding Blu-Basic Laptop lader AC Adapter 90W voor Toshiba
Blu-Basic Laptop lader AC Adapter 90W voor Toshiba
Compatibel oplader voor de voeding van een Toshiba laptop. Het vermogen van deze Blu-Basic AC Adapter is 90W. De uitgangsspanning voor de laptop is 15V. Inclusief voedingskabel! Voor Toshiba met deze connector: 6,3 bij 3,0 mm.

€24,95 €14,95

Informatie
Aanbieding Blu-Basic Laptop lader AC Adapter 125W voor Panasonic
Blu-Basic Laptop lader AC Adapter 125W voor Panasonic
Compatibel oplader voor voeding van een Panasonic laptop. Het vermogen van deze krachtige Blu-Basic AC Adapter is 125W. Uitgangsspanning voor laptop: 15,6V. Voedingskabel inbegrepen! Met ronde plug van 5,5 bij 2,5 millimeter.

€39,95 €19,95

Informatie
Blu-Basic Laptop lader AC Adapter 65W voor HP
Compatibel oplader voor voeding van een HP laptop. Het vermogen van deze Blu-Basic AC Adapter is 65W. Uitgangsspanning voor laptop: 19V. Voedingskabel inbegrepen! Met ronde plug van 4,8 bij 1,7 millimeter.
Blu-Basic Laptop lader AC Adapter 65W voor Compaq / HP
Compatibel oplader voor voeding van een Compaq / HP laptop. Het vermogen van deze Blu-Basic AC Adapter is 65W. Uitgangsspanning voor laptop: 19V. Voedingskabel inbegrepen! Lengte: 1,10 meter.
Blu-Basic Laptop lader AC Adapter 90W voor IBM, Lenovo
Compatibel oplader voor de voeding van o.a. een IBM of Lenovo laptop. Het vermogen van deze Blu-Basic AC Adapter is 90W. De uitgangsspanning voor de laptop is 20V. In de prijs: de voedingskabel!
Blu-Basic Laptop lader AC Adapter 90W voor o.a. Compaq / HP
Compatibel oplader voor de voeding van o.a. een Compaq / HP laptop. Het vermogen van deze Blu-Basic AC Adapter is 90W. De uitgangsspanning voor de laptop is 19V. De voedingskabel is inbegrepen!
Blu-Basic Laptop lader AC Adapter 90W voor Samsung
Compatibel oplader voor de voeding van een Samsung laptop. Het vermogen van deze Blu-Basic AC Adapter is 90W. De uitgangsspanning voor de laptop is 19V. Inclusief voedingskabel! Lengte kabel: 1,10 meter.
Blu-Basic Laptop lader AC Adapter 60W voor Samsung
Compatibel oplader voor de voeding van een Samsung laptop. Het vermogen van de Blu-Basic AC Adapter is 60W. De uitgangsspanning voor de laptop is 19V. Voedingskabel inbegrepen! Lengte kabel: 1,10 meter.
Blu-Basic Laptop lader AC Adapter 33W voor Asus
Compatibel oplader voor de voeding van een Asus laptop of netbook. Het laadvermogen van deze AC Adapter is 33W / 1,70A. De uitgangsspanning voor de laptop is 19V. Met voedingskabel!
Blu-Basic Laptop lader AC Adapter 65W voor Asus, Compaq / HP
Compatibel oplader voor voeding van o.a. een Asus of Compaq / HP laptop. Het vermogen van deze Blu-Basic AC Adapter is 65W. Uitgangsspanning voor laptop: 19V. Voedingskabel inbegrepen! Lengte: 1,10 meter.
Blu-Basic Laptop lader AC Adapter 45W voor HP 4,5 x 3,0 mm
Compatibel oplader voor voeding van een HP laptop. Het vermogen van deze AC Adapter is 45W. Uitgangsspanning voor laptop: 19V. Voedingskabel inbegrepen! Met ronde plug van 4,5 bij 3,0 millimeter.
Blu-Basic Laptop / netbook lader AC Adapter 40W HP
Compatibel oplader voor de voeding van een HP laptop of netbook. Het vermogen van deze Blu-Basic AC Adapter is 40W. De uitgangsspanning voor de laptop is 19V. Inclusief kabel! Acculaders.nl.
*Incl. btw
Pagina 1 van 15