Galvanische isolator

Een Galvanische isolator of corrosiestopper heft spanningsverschillen tussen metalen op. De galvanische isolator wordt hiervoor tussen de walstroom aarde en het schip geplaatst. Het werkt als volgt.

Een boot is in de haven doorgaans verbonden met de 230V walstroom op de kade. Via de randaardedraad is de walstroom verbonden met de metalen delen van de boot. Denk aan de romp en de motor. Dit is verplicht binnen de CE standaard (ENISO 13297).

De aarde op de wal is zo dus verbonden met de scheepsmassa. Bij eventuele kortsluiting zal de wal aardlekschakelaar springen om daarmee de veiligheid aan boord te garanderen. De aarde op de wal is nu verbonden met de scheepsmassa en hierdoor verbonden met het schip zelf, de brandstoftank, de motor, de schroef en vele andere metalen in en rondom het schip. De boot is zo dus verbonden met de walaarde en daarnaast ook met andere schepen in de haven.

Het potentiaalverschil tussen de verschillende metalen delen van de boten leidt tot corrosie daarvan. De galvanische isolator (corrosie-stopper) is de oplossing om dit potentiaalverschil op te heffen en zo die corrosie tegen te gaan.

Galvanische isolator voordelen en nadelen

Voordelen van de galvanische isolator zijn het beperkte formaat en daarmee ook het gewicht en de aanschafprijs.

Een nadeel van de galvanische isolator is dat er een goede walaarde aansluiting aanwezig moet zijn. Verder is het zo dat dat niet alleen door de aardeverbinding een elektrolytische corrosie kan ontstaan maar ook door de Nul leiding. De galvanische isolator lost dus nooit helemaal het probleem op. Een alternatief voor de galvanische isolator is de scheidingstransformator (zie ook de gerelateerde producten onderaan deze pagina). Een scheidingstransformator heeft echter een beduidend hogere aanschafprijs.

Opbouw galvanische isolator
De galvanische isolator is opgebouwd uit een geanodiseerde aluminium behuizing. De elektronische schakeling is ingegoten in hars / epoxy. Daardoor blijft deze onder zware omstandigheden probleemloos werken. De galvanische isolator bestaat inwendig uit twee dioden die antiparallel geschakeld zijn. Dioden laten in deze schakeling spanning door in beide richtingen zodra er een bepaalde drempelspanning (circa 1,4 Vdc) bereikt is.

 

Lees meer
Filter uw producten


Aanbieding Victron Galvanische Isolator VDI-16
Victron Galvanische Isolator VDI-16
De Victron Galvanische Isolator VDI-16 zorgt ervoor dat spanningsverschillen tussen metalen worden opgeheven doordat hiermee een galvanische isolator tussen de walstroom aarde en het schip geplaatst. Dit wordt ook wel corrosiestopper genoemd.

€129,95 €109,95

Informatie
Aanbieding Ratio Galvanische Isolator voor Ratio walstroomsysteem
Ratio Galvanische Isolator voor Ratio walstroomsysteem
Galvanische Isolator voor binnen het Ratio AC16 walstroomsysteem; met aan beide zijden een snap-in connector voor aansluiting met de interne AC16 kabels.

€169,95 €149,95

Informatie
Victron Galvanische Isolator VDI-32
De Victron Galvanische Isolator VDI-32 zorgt ervoor dat spanningsverschillen tussen metalen worden opgeheven doordat hiermee een galvanische isolator tussen de walstroom aarde en het schip geplaatst. Dit wordt ook wel corrosiestopper genoemd.

€239,95

Informatie
Aanbieding Victron Galvanische Isolator VDI-64
Victron Galvanische Isolator VDI-64
De Victron Galvanische Isolator VDI-64 zorgt ervoor dat spanningsverschillen tussen metalen worden opgeheven doordat hiermee een galvanische isolator tussen de walstroom aarde en het schip geplaatst. Dit wordt ook wel corrosiestopper genoemd.

€349,95 €299,95

Informatie
*Incl. btw
Pagina 1 van 1