Laadkabel verlengen? Kan dat?

Laadstation met lange laadkabelVeel mensen zijn op zoek naar een verlengkabel voor een laadkabel van een elektrische auto. Helaas bestaat dat niet. Maar er zijn wel oplossingen voor het probleem van een te korte laadkabel. We bespreken ze in dit artikel.

Verlengen losse laadkabel type 1 of type 2
Heeft u een losse laadkabel voor het laden van uw elektrische auto op openbare laadpunten of op een laadstation thuis met een outlet? En is de kabel te kort? Dan zou u de kabel mogelijk willen verlengen. Helaas gaat dat niet omdat er geen verlengkabels beschikbaar zijn voor laadkabels. U kunt in dit geval alleen een langere laadkabel kopen om het probleem op te lossen.

Verlengen vaste laadkabel van uw laadstation/ laadpaal
Heeft een vaste kabel aan uw laadstation of laadpaal en is die eigenlijk te kort? Dan zou u deze mogelijk willen verlengen. Helaas is dat niet mogelijk. Een oplossing hiervoor is er wel. U kunt de vaste laadkabel vervangen voor een langere laadkabel met open eind. Het open eind deel van de laadkabel bestaat uit gestripte en afgewerkte aansluitingen die u kunt vastschroeven in uw laadstation i.p.v. de huidige aansluitingen van uw kabel.

Let hierbij goed op de volgende zaken:

  • Is het überhaupt mogelijk om uw huidige laadkabel te vervangen? Vraag dit eventueel na bij de fabrikant of leverancier van uw laadstation. U kunt het ook aan ons vragen als het een merk laadstation is dat wij ook verkopen.
  • Let erop dat u het juiste type laadkabel kiest (Type 1 of Type 2).
  • Zorg ervoor dat u de kabel op exact de juiste wijze aansluit. Maak eerst foto's van hoe uw bestaande kabel vastgeschroefd is voordat u de draden losschroeft. Bij twijfel raden we u aan om er een elektricien of iemand bij te halen die dit al vaker gedaan heeft.
  • Het kan zijn dat de garantie vervalt op uw laadstation als u de kabel vervangt. Als de garantie nog actief is zou u dit kunnen navragen bij de fabrikant of leverancier van uw laadstation.

Verlengen van de kabel van uw mobiele lader
Wilt u de kabel van uw mobiele lader verlengen? Ook dat kan helaas niet. U kunt uiteraard een langere mobiele lader kopen. Maar u kunt de mobiele lader ook verlengen aan de kant van het stopcontact. Dit kan zowel voor de mobiele kabel die aangesloten wordt op het schuko/ standaard stopcontact als met de CEE mobiele lader 1 of 3 fase. Als u verlengt aan de kant van het stopcontact moet u 2 dingen in de gaten houden.

Ten eerste moet de verlengkabel dik genoeg zijn. Voor een lader voor het standaard stopcontact kan dit met een 2,5mm2 verlengkabel. En voor een 16A lader zouden we een kabel met een diameter van 4mm2 adviseren en voor het laden van 32A zelfs een 6mm2 dikke verlengkabel.

En ten tweede komt de aansluiting van de verlengkabel met de mobiele lader mogelijk buiten te liggen. Als dat het geval is dan moet u die aansluiting waterdicht maken door er een kabelmof omheen te doen. Daarmee blijft de aansluiting vochtvrij.

Zelf een kabel op maat maken
U kunt uiteraard ook altijd zelf een laadkabel of een verlengkabel maken. Hiervoor hebben we alle onderdelen beschikbaar zoals losse meters laadkabel, losse type 1 stekkers en losse type 2 stekkers.