Acculaders vergelijken
Voor het kopen van de beste acculader wil je acculaders met elkaar kunnen vergelijken. We leggen uit op welke aspecten je zo’n vergelijking kunt maken.
Hoe vergelijk je acculaders met elkaar? Er zijn verschillende eigenschappen van dit type product die raadzaam zijn om nader te bekijken. Dit helpt je bij het maken van de beste keus, afgestemd op het doel waarvoor je de acculader nodig hebt, dus voor jouw situatie.
Welke acculader kiezen, hangt af van de volgende factoren. Je kunt deze aspecten op maat samenstellen. Als eerste komen aan bod: het voltage, de capaciteit en voor welk type accu de lader geschikt moet zijn. Eigenlijk zijn dit de eerste stappen om te filteren, alvorens je binnen dat aanbod de acculaders met elkaar gaat vergelijken. Dit laatste gebeurt dan als volgt: vergelijken op prijs, vergelijken op merk en op functies van de lader.
Daarnaast is er de verzamelcategorie met daarin: acculaders vergelijken op toepassing, op soort alternatieve stroom (solar, wind) en op het soort aansluiting. Heb je daarna nog vragen om de beste acculader te kunnen kiezen en kopen? Neem dan contact met ons op.
Acculaders en onderhoudsladers
Noot: waar we spreken over een acculader, kan en zal het ook vaak een druppellader betreffen. Met die laatste bedoelen we dan weer een onderhoudslader. Dat is feitelijk een automatische acculader. Deze stopt met het laadproces als de accu vol is en gaat dan automatisch over op het, letterlijk druppelsgewijs, onderhouden van de accu. Dit levert twee belangrijke voordelen op. Ten eerste hoef je niet naar de lader om te kijken, want overladen – en kortsluiting – zal daarmee niet gebeuren. Ten tweede zorgt deze geautomatiseerde onderhoudsfunctie voor een langere levensduur van betreffende batterij.
1 Acculaders kiezen: voltage
Bepalen welk voltage nodig is, is een eerste stap bij het uitzoeken van de beste acculader. De laders in ons assortiment hebben een voltage van 6, 12 of 24. Er staan ook acculaders tussen die meerdere voltages combineren – 6V en 12V, 12V en 24V of zowel 6V, 12V als 24V.
De meest gekochte acculaders laden op 12 volt. Dat voltage wordt immers het meest gebruikt, voor de 12V accu’s van veel soorten voertuigen, machines en toepassingen. Na 12 volt komen 24V laders het meeste voor. Een 24 volt acculader is er voor onder andere de accu(‘s) van een vrachtwagen, grote boot, schrobmachine en andere industriële machines. En een oldtimer is weer een voorbeeld van een voertuig dat een 6 volt acculader nodig.
Een logische eerste stap bij het vergelijken van acculaders is de accu erbij pakken waarvoor de lader bestemd is. Op die accu staat het voltage dat moet corresponderen met het voltage van de oplader.
2 Vergelijken op capaciteit (ampèrage)
De capaciteit van de accu bekijken, uitgedrukt in Ah, is een volgende stap. Ook hier is de benodigde informatie te vinden op de batterij zelf. Pak deze erbij en je ziet al gauw de capaciteit staan uitgedrukt in de waarde-aanduiding Ah of ampère-uur.
Voor je beeldvorming: een Ah van tussen de 10 en 200Ah is vrij gemiddeld voor een acculader voor een auto, motor of soortgelijk voertuig. Maar het kan natuurlijk ook heel goed om een ander ampèrage gaan. Als gezegd, bekijk hiervoor wat aangegeven staat op de accu. Maar let op, gaat het om een startaccu? Zo’n accu wordt niet uren achtereen, maar juist heel kort belast, met piekstroom. De aanduiding betreft dan de startkracht, uitgedrukt in CCA. Dat is de afkorting van Cold Cranking Amps. De CCA geeft aan hoeveel ampère de accu levert in 30 seconden bij 0 graden Fahrenheit (-18 graden Celsius) en meer dan 9,6V.
In onze webshop vermelden we bij al onze acculaders de minimale en maximale capaciteit. Er is daarbij vaak onderscheid tussen het gedeelte van acculaden en de fase van onderhoudsladen. We bieden acculaders aan voor elke accucapaciteit, dus ook hoger dan 210Ah.
3 Acculaders selecteren aan de hand van type accu
De derde stap bij het vergelijken van acculaders is het type accu te selecteren waarvoor de lader dienst moet doen. Ook deze stap is nogal elementair. Een lader moet namelijk echt geschikt zijn voor de soort batterij. Daarbij is het volgende onderscheid te maken. Het gaat om de wezenlijke manier van techniek en functioneren van de accu. Ook hier geldt: weet je het zo gauw niet (zeker)? Kijk dan eenvoudigweg op de accu zelf. Behalve het voltage en de capaciteit (in Ah of CCA) staat daar, zo goed als altijd, ook vermeld welk type het betreft.
Calcium accu
Of het een calcium accu betreft, is te herkennen aan de afkorting Ca of Ca/Ca. Een andere mogelijkheid is Pb/Ca. Net zoals bij alle andere laders voor een specifiek type accu, vind je de betreffende aanduiding snel terug in onze productbeschrijving. De meeste calcium accu’s vragen om een oplaadvoltage van 14,7V of 14,8V. Daarvoor is dan een 12V lader geschikt.
Gel accu
Een accu van het type Gel is qua aanduiding te herkennen aan datzelfde woord, dan wel aan de term Geltechnologie of soortgelijk. Ook de term MF / Maintenance Free / onderhoudsvrij is voor een Gel accu een veelgebruikte.
Het gaat hier om een onderhoudsvrije loodaccu. Het elektrolyt in de batterij is een gel, in plaats van vloeistof. Is er wel sprake van vloeistof dan gaat het om een natte (lood)accu. Meer info: zie hieronder. Een voordeel van een gel accu is dat dit dikkere elektrolyt er niet uit zal lopen, ongeacht de positie ervan. Dat maakt flexibele toepassingen mogelijk. Bovendien is bijvullen met gedestilleerd water niet nodig. Gel accu’s hebben ook minder last van sulfatering en zelfontlading dan natte accu’s. De meeste accu’s van dit type vragen om een oplaadvoltage van 14,4V, soms echter ook 14,2V. Een 12V lader is dan geschikt.
AGM accu
Heb je een lader nodig voor een AGM accu? Die drie letters zijn in dat geval zeker te vinden op de batterij zelf. AGM staat voor ‘Absorbed Glass Mat’, aangezien binnen dit type accu speciale glasvezelmatten het elektrolyt vasthouden. Daardoor zal de accu niet lekken en is, net als bij de variant met Gel, de accu in elke positie te gebruiken. Het voordeel van een AGM accu is ook dat deze onderhoudsvrij is. Het levert betere prestaties én gaat langer mee dan een natte loodaccu. Een AGM accu wordt ook ingezet bij onder meer duurdere voertuigen, in een structureel koude omgeving of als opslag voor solar en windstroom.
Natte accu (Loodzuur)
Is het duidelijk dat de accu vloeibaar elektrolyt bevat? En zijn er bovenop afschroefbare doppen aanwezig? Dan is het wel zeker dat het een natte accu betreft (loodzuur). Daarvoor kun je dus – alvorens verder acculaders te vergelijken – alvast selecteren op een natte acculader (of onderhoudslader / druppellader).
Een natte accu bestaat uit water, zwavelzuur en lood. Ze zijn goedkoper en zitten eenvoudig in elkaar. Verder zijn ze goed voor een hoge elektrische stroom én ze zijn goed te hergebruiken, dus in dat kader duurzaam. Een nadeel is dat ze zoals gezegd vloeibaar zuur bevatten, en je de accu alleen rechtop mag vervoeren en monteren. Een natte accu is namelijk niet volledig gesloten is en daarom kan er lekkage optreden.
MF of onderhoudsvrij
Een onderhoudsvrije accu? Deze is als aanduiding op de accu zelf te herkennen aan de letters MF van Maintenance Free.
Bij een onderhoudsvrije accu is er vaak een indicatorlampje voor de staat van de accu. Deze is gevuld met accuzuur en bijvullen daarvan is a) niet nodig en b) mag zelfs ook niet. Toch loopt een MF accu langzamerhand leeg. Dat gebeurt bij elke accu, zo ook een onderhoudsvrije. Daarom is, zeker bij langdurige stilstand van het voertuig, het gebruik van een onderhoudslader noodzakelijk.
Li-ion of Lithium ion accu
Een accu van lithium is te herkennen aan de term Li-ion, hetgeen een afkorting is van Lithium Ion. Let op: een lithium acculader is ook altijd echt en alleen geschikt voor het laden van een lithium accu. Dit type batterij bevindt zich in veel toepassingen binnen de consumentenelektronica. Smartphones zijn hiervan een bekend voorbeeld. Er zijn veel voordelen van lithium batterijen: hun energiedichtheid is hoog, ze wegen veel minder dan andere typen (loodzuur) én ze presteren beter, zeker bij kou. Maar ze bieden nog meer voordelen: de zelfontlading is gering, de levensduur is lang en ze zijn beter voor het milieu.
EFB
Wil je acculaders vergelijken van het type EFB? Of je te maken hebt met een EFB accu, zie je aan de vermelding daarop van die term of eventueel het volledige ‘Enhanced Flooded Battery’. De bouw van dit type accu is robuust, met als resultaat een langere levensduur. In andere woorden, zo’n accu kun je in totaal veel vaker een oplaadbeurt geven.
Een EFB accu kan een iets hoger voltage aan dan gemiddeld. Ze komen veel voor in auto's of voertuigen met een start-stopsysteem. Deze vergen méér van de accu aangezien ze vaker gestart worden, bovendien óók wanneer veel elektrische voertuigtoepassingen ingeschakeld zijn. Kortom, een EFB is absoluut een robuust type batterij van hoge kwaliteit.
Deep cycle accu
Tot slot de deep cycle accu. Dat is een semi-tractie accu die goed tegen diepe ontlading kan. Niet alleen dat an sich, maar óók qua frequentie van het diep ontladen. Een deep cycle accu heeft daarmee een hoog cyclisch vermogen. Zeker vergeleken met een startaccu. Dit type accu kan ontladen tot gemiddeld wel 80 procent, zonder veel aan levensduur in te boeten.
Dit heeft als voordeel dat de deep cycle batterij doorlopend de constante stroom kan afleveren die het elektrische voertuig nodig heeft. Naast het sterk ontladen, kan deze batterij ook vlot weer volledig (100%) opladen. Dat is gunstig voor accu’s die vaak en lang een zware belasting moeten ondergaan. Voorbeelden zijn industriële toepassingen met elektromotor. Denk aan een schaarlift, schrobmachine, palletwagen, hoogwerker of aan andere industriële apparaten op wielen. Ook kleine vaartuigen en bijvoorbeeld een golf buggy hebben vaak een robuuste deep cycle accu – en daarvoor dus de juiste lader nodig.
De capaciteit van deep cycle accu’s loopt sterk uiteen. Let daar bij het vergelijken van acculaders ook op. We hebben deep cycle laders van zo’n 8Ah tot (ruim) 240Ah. Veel van deze onderhoudsladers hebben een speciaal programma voor de deep cycle batterij.
We hebben met de bovenstaande drie stappen de basis uitgelegd om acculaders te vergelijken. Nu kijken we op welke aspecten je vervolgens de vergelijking kunt beginnen.
4 Acculaders vergelijken aan de hand van de prijs
Weet je het voltage van de accu – en daarmee van de acculader? Weet je de capaciteit uitgedrukt in Ah van de accu – waarmee de lader moet corresponderen? En ken je het type accu waarvoor de oplader geschikt moet zijn? Dan kun je vervolgens deze acculaders vergelijken op prijs, op gebruikstoepassingen (functionaliteiten) en op merk. Daarnaast zijn er, zoals we aan het begin van deze pagina al schetsten, nog enkele overige aandachtspunten.
Te beginnen met het vergelijken van acculaders op prijs. Heb je al een specifieke acculader op het oog, dan kun je die natuurlijk goedkoop kopen op Acculaders.nl. Het kan ook zijn dat je een prijs range in gedachten hebt, gebaseerd op je budget.
Kies je voor de beste kwaliteit, voor een goedkope acculader of voor een mooie verhouding tussen prijs en kwaliteit? Dan hangt natuurlijk af van je wensen. Het is daarbij in elk geval goed te weten dat we acculaders bieden van vele merken. Dit zijn louter goede merken, maar wel met prijsverschil. Een lagere prijs kan bijvoorbeeld het resultaat zijn van de eenvoud van een lader. Kijk in dat kader ook bij de onderstaande punten: Acculaders vergelijken op merk en Acculaders vergelijken op functionaliteiten. Het kan ook betrekking hebben op de capaciteit: een hogere prijs betekent doorgaans een hoge laadvermogen. Een acculader met een hogere prijs is doorgaans geschikt voor het acculaden – of onderhouden van – zwaardere accu’s.
In onze webshop bieden we een ruime keuze aan acculaders, met uiteenlopende prijzen. U kunt bij het vergelijken natuurlijk ook in onze webshop filteren en selecteren op prijs.
5 Merken acculaders vergelijken
Acculaders vergelijken aan de hand van het merk? Als erkende acculader-webshop met vele reviews met een heel hoog gemiddeld cijfer, willen we ook wat betreft de beschikbare merken goed van dienst zijn. Daarom bieden we topmerken: Telwin, CTEK en Optimate. Of voor de grotere toepassingen bijvoorbeeld Victron en Mastervolt. Maar we hebben ook prima middenklas merken als Noco Genius en GYS. Voorbeelden van goedkopere merken zijn ABSAAR en Einhell. Behalve de verschillen in prijs, zijn er binnen de merken natuurlijk ook andere onderlinge verschillen. Zoals bijvoorbeeld de toepassing en voor welk type voertuig, vaartuig of machine de acculader (vooral) gemaakt is. Denk aan de Tecmate Optimate laders voor motoren. Of aan de Victron producten voor zonnestroom. Andere verschillen die bij het vergelijken op merk zullen opdoemen, zijn de typische eigenschappen waar deze om bekend staan. Zie onze acculaders merkenpagina voor meer info per merk.
Acculaders merken, denk aan:
- ABSAAR
- Black&Decker
- Bosch
- Cellpower
- CTEK
- Einhell
- GYS
- Mastervolt
- Noco Genius
- Optimate
- SOS Booster
- Telwin
- Victron
6 Wat kan de acculader? Vergelijk op functionaliteiten
Wat kan een acculader? Natuurlijk acculaden, de kern van wat zo’n apparaat doet. Maar meestal is ook sprake van druppelladen. Bij die laders staat ook het onderhoud – en daarmee de levensduur – van de accu centraal. Het eerste verschil wat betreft functionaliteiten heeft dus betrekking op: 1) is het een pure acculader en 2) is het een onderhoudslader / druppellader?
Het rijtje functionaliteiten is natuurlijk echter veel en veel groter dan dat. Wie acculaders gaat vergelijken op mogelijkheden, komt misschien uit bij leuke ‘foefjes’, maar vooral ook bij geavanceerde onderhoudsopties. Denk aan moderne, geautomatiseerde laadcycli. Processor-gestuurde, meerstaps laad- en onderhoudsstappen. Laadcycli voortgangsindicaties. Temperatuurcompensatie en extra beveiliging. Meegeleverde accessoires. Voltageherkenning. Meervoudige geschiktheid voor verschillende voltages en accutypen. Verhoogde isolatieklassen en ga zo maar door. Bij elke acculader in deze webshop lees je er uitgebreid over. Je zult, zeker bij de luxere laders maar zelfs óók bij de goedkopere varianten, verrast zijn door de vele extra opties en instellingen.
Daarnaast kan een acculader onderdeel zijn van een multifunctioneel instrument voor de accu. Een combinatie van acculader met omvormer, bijvoorbeeld. Of een combinatie van een acculader met startbooster en/of accutester. Bekijk ons menu voor nog veel meer opties.
7 Overige aandachtspunten bij vergelijken acculaders
Tot slot, de overige aandachtspunten bij het vergelijken van acculaders. Naast vergelijken op prijs, merk, functionaliteiten zijn er meer mogelijkheden om de – voor jouw situatie – beste acculader te selecteren. Zo kun je in onze shop acculaders selecteren op toepassing: van 6V bromfiets tot auto tot wiellader, scootmobiel, fietslader enzovoort, enzovoort. Je kunt ook selecteren op onder andere maritieme acculaders, zonneladers en windladers. En op soort aansluiting. Zo zijn er acculaders met en voor zeer veel soorten stekkertypes, voor het leggen van de aansluiting met de accu. Ook wat dat kenmerk betreft is het eenvoudig om op deze website je keuze te maken.
Tip, tot slot: onze Top 10 acculaders
Om het vergelijken van acculaders nog makkelijker te maken, hebben we een Top 10 samengesteld met meest verkochte acculaders. Dat overzicht bestaat uit acculaders, druppelladers en gecombineerde laders. Een hulpmiddel voor het vinden van de beste acculaders!
