Lader voor een start-accu

"Ik zoek een lader voor een start-accu"

Een start-accu is gemaakt voor het leveren van een grote hoeveelheid stroom (hoog amperage) in korte tijd. Zoals de naam al aangeeft, zorgt deze accu met name voor het starten (van auto, motor of ander voertuig). Een start-accu is dus duidelijk iets anders dan een accessoire accu. Wanneer gesproken wordt over de accu van bijvoorbeeld een auto, gaat het normaliter om een start-accu.

Een start-accu is niet geschikt voor het voldoen aan een continue stroombehoefte. Een start-accu mag ook niet verder worden ontladen dan met ongeveer 20 procent. Zou de accu verder worden ontladen, dan neemt het zuurgehalte van het elektrolyt te veel toe. Na de benodigde piekstroom om de motor te starten, begint ook direct weer het opladen van de accu.

In een start-accu zitten verhoudingsgewijs veel, dunne loden platen. De capaciteit van een start-accu kan snel achteruitgaan door sterk ontladen en opnieuw laden: in dat geval is sprake van sulfatering. Daarbij ontstaat er bij de accuplaten een harde, niet-geleidende laag op de elektroden.

Daarom is voor een lange levensduur en structureel efficiënte werking, proactief onderhoud van de accu erg van belang. Daarbij komt een betrouwbare acculader of druppellader om de hoek kijken. Zie in dat kader ook bijvoorbeeld de informatiepagina over het onderhouden van uw auto accu

Bij het bepalen van de juiste acculader, is er onderscheid tussen de kleinere en de grotere start-accu’s. Aan de ene kant zijn er bijvoorbeeld de accu’s van scooters en motors, aan de andere kant zijn er de start-accu’s voor onder andere auto en bestelbus. Voor kleinere 12V accu’s met een vermogen tot ongeveer 32 Ah is bijvoorbeeld de CTEK XS.08 een goede, compacte lader.

Voor wat grotere start-accu’s (< 120 Ah) kun u denken aan de CTEK MXS 3.8. En voor het acculaden en onderhoudsladen van nog grotere batterijen komt onder meer de CTEK MXS 5.0 in beeld, evenals bijvoorbeeld de Telwin T-charge 12 en de Telwin T-Charge 20 Boost.

Nog meer advies over een acculader voor een start-accu? Denk aan een aanrader als de CTEK XC 0.8 als het gaat om een 6 volt start-accu. Of aan deze uitstekende alternatieven voor bijvoorbeeld de echt kleinere scooter of motor: de Telwin Defender 8 en de Tecmate Optimate 1