Wat is een PWM laadregelaar?

Wat is een PWM laadregelaar? Er bestaan twee soorten laadregelaars, namelijk de MPPT laadregelaar en de PWM laadregelaar. De tweede variant is de afkorting van Pulse Width Modulation. Kort gezegd komt het erop neer dat de goedkopere, maar ook minder geavanceerde PWM solar regelaar minder vermogen uit het zonnepaneel probeert te halen. Toch kan het – zeker bij kleinere panelen en dito opbrengsten – een goed, want kostenefficiënt alternatief zijn.

Allereerst: wat is een laadregelaar?

Een laadregelaar verzorgt de juiste elektrische stroom (met de juiste laadspanning) van het zonnepaneel naar de accu van een apparaat. Het is een onmisbare schakel, want deze voorkomt overladen én onderladen van de accu. Als u de accu rechtstreeks zou kunnen aansluiten op het zonnepaneel, zal de batterij en daarmee het apparaat veel sneller kapot gaan. Een daglichtpaneel direct op de batterij aansluiten, is dus niet hoe het moet. De laadregelaar houdt bij het bepalen van de juiste spanning bovendien rekening met het type accu. Is het een AGM, Gel of Lithium batterij?

Pulse Width Modulation laadregelaar: lagere invoerspanning

Een PWM regelaar stelt de spanning van het zonnepaneel naar beneden bij, (ongeveer) tot aan het actuele accu-voltage (de laadspanning). De invoerspanning van de laadregelaar en de spanning van de aangesloten accu zijn dan dus zo goed als gelijk aan elkaar. Kortom, de PWM laadregelaar verbindt het zonnepaneel of de zonnepanelen met de accu en past alleen het voltage aan om daarmee de accu te laden. Bij minder zonlicht, meer bewolking en/of een intensievere belasting van de batterij zal dit leiden tot een minder hoge zonne-energie opbrengst.

Verschil met een MPPT laadregelaar

Daarmee komen we meteen tot het grote verschil tussen een PWM - en een MPPT laadregelaar: de duidelijk hogere opbrengst bij de tweede. Zeker naarmate het spanningsverschil tussen het zonnepaneel en accu toeneemt. Een MPPT regelaar zet het vermogen uit de zonnepanelen namelijk zodanig om, dat het met de geleverde elektrische stroom zo maximaal mogelijk aan de spanningsbehoefte van de accu voldoet. Maakt u gebruik van grote en of meerdere, in serie geschakelde zonnepanelen? Dan is een MPPT laadregelaar – normaal gesproken – zeker een logische keus. Bij kleinere zonnepanelen (onder de 100Wp) ligt de verhouding tussen de mindere opbrengst maar aan de andere kant een lagere aanschafprijs echter vaak gunstiger voor de PWM (Pulse Width Modulation) laadregelaar.

Lees ook: Wat is een MPPT laadregelaar?

 

Lees meer
Filter uw productenVictron BlueSolar PWM-Light 12/24V-5A
De Victron BlueSolar PWM-Light werkt op basis van PWM techniek en biedt een goede oplossing om accu’s te laden door middel van zonne-energie.
Victron BlueSolar PWM-Light 12/24V-10A
De Victron BlueSolar PWM-Light 12V/24V 10A werkt op basis van PWM techniek en biedt een goede oplossing om accu’s te laden door middel van zonne-energie.
Victron BlueSolar PWM Pro 12/24V-5A
De Victron BlueSolar PWM Pro werkt op basis van PWM techniek en biedt een goede oplossing om accu’s te laden door middel van zonne-energie. De PWM Pro laadcontroller is tevens volledig programmeerbaar.
Victron BlueSolar PWM-Light 12/24V 20A
De Victron BlueSolar PWM-Light 12V/24V 20A werkt op basis van PWM techniek en biedt een goede oplossing om accu’s te laden door middel van zonne-energie.
Victron BlueSolar PWM Pro 12/24V-10A
De Victron BlueSolar PWM Pro werkt op basis van PWM techniek en biedt een goede oplossing om accu’s te laden door middel van zonne-energie. De PWM Pro laadcontroller is tevens volledig programmeerbaar.
Victron BlueSolar PWM-Light 12/24V 30A
De Victron BlueSolar PWM-Light 12V/24V 30A werkt op basis van PWM techniek en biedt een goede oplossing om accu’s te laden door middel van zonne-energie.
Victron Remote Panel voor BlueSolar PWM Pro
Met deze Victron Remote Panel kunt u uw BlueSolar PWM Pro laadcontroller uitlezen en programmeren/ instellen.
Victron BlueSolar PWM-Light 48V-10A
De Victron BlueSolar PWM-Light 48V 10A werkt op basis van PWM techniek en biedt een goede oplossing om 48V accu’s te laden door middel van zonne-energie.
Victron BlueSolar PWM-Light 48V-20A
De Victron BlueSolar PWM-Light 48V 20A werkt op basis van PWM techniek en biedt een goede oplossing om 48V accu’s te laden door middel van zonne-energie.
Mastervolt Solar ChargeMaster SCM20 PWM
Solar ChargeMaster SCM20 PWM

De Mastervolt Solar ChargeMaster SCM20 PWM werkt op basis van PWM techniek en biedt een prima oplossing om accu’s te laden door middel van zonne-energie. De SCM20 PWM is geschikt voor 12V en 24V systemen.
Victron BlueSolar PWM-Light 48V-30A
De Victron BlueSolar PWM-Light 48V 30A werkt op basis van PWM techniek en biedt een goede oplossing om 48V accu’s te laden door middel van zonne-energie.
Victron BlueSolar PWM DUO 12/24V 20A
De Victron BlueSolar PWM DUO 12/24V 20A werkt op basis van PWM techniek en biedt een goede oplossing om 2 accu’s gelijktijdig te laden door middel van zonne-energie.

€109,95

Informatie
*Incl. btw
Pagina 1 van 2