Het kiezen van de juiste lader – een stappenplan

Het kiezen van de juiste lader – een stappenplan

Op acculaders.nl bieden we u verschillende soorten en merken laders aan. De keuze voor een acculader is afhankelijk van de accu en de toepassing. Om het wat makkelijker te maken om de juiste lader voor uw accu te kiezen, volgt hieronder een kort stappenplan. UPDATE!

In dit stappenplan wordt o.a. gesproken over volt en ampère-uur. Wilt u hier meer over weten, lees dan de pagina: ‘de aanduidingen op uw accu’. UPDATE april 2022.


1. Het juiste voltage

Onze acculaders zijn te verdelen in de voltages 6, 12 of 24 volt (of een combinatie). Over het algemeen zult u een 12V-lader nodig hebben, dit is het meest gangbaar. Alleen voor vrachtwagens, grote boten, etc. kunt u een 24V-lader nodig hebben. In het geval van een oldtimer is meestal een 6V-lader nodig. Kijkt u dus eerst goed op uw accu om te zien om welk voltage het gaat.

2. De capaciteit van de accu

Op uw accu staat als het goed is de capaciteit vermeld, meestal uitgedrukt in ampère-uur (Ah). Vaak zal deze waarde liggen tussen de 10 tot 200 Ah, maar dit hangt van de accu af. Soms staat er een CCA-waarde vermeld, dit is weer net iets anders (zie hier voor uitleg). Bij alle laders op onze website staat de minimale en maximale capaciteit vermeld, bijvoorbeeld zoals in onderstaande afbeelding. U ziet hierbij ook dat er voor onderhoudsladen vaak een andere waarde geldt.




3. Het type accu

Er zijn verschillende soorten accu’s. De meeste accu’s dienen geladen te worden met 14,4V. Er zijn echter uitzonderingen.

Standaardaccu's
De meeste standaardaccu’s dienen geladen te worden met 14,4V. Alle 12V-laders op onze website zijn hiervoor geschikt.

Calciumaccu’s
De meeste calciumaccu’s dienen geladen te worden met een voltage van 14,7 of 14,8V. Bij onze CTEK-laders is dit de winterstand (indien aanwezig).

Gel-accu’s
De meeste gel-accu’s moeten geladen worden met 14,4V, maar 14,2V komt ook voor.

AGM-accu’s
Veel AGM-accu’s kunnen het beste geladen worden met een voltage van 14,7V. Op onze CTEK-laders is dit de winterstand.

Bij elke lader op onze website kunt u kijken bij de productdetails en bij ‘oplaadspanning’ om te zien met welke voltages de lader uw accu kan opladen, zie bijvoorbeeld onderstaande afbeelding. Ook kunt u hier zien voor welk type accu de lader geschikt is.
 

 


Raadpleeg bij twijfel altijd de instructies van uw accu om te zien met welk voltage geladen dient te worden. U kunt bij vragen natuurlijk ook even contact met ons opnemen.


4 Acculader kiezen op prijs

Vervolgens kunt u acculaders kiezen op prijs. Hebt u een budget? Een lagere prijs kan bijvoorbeeld het resultaat zijn van de eenvoud van een lader. Wanneer veel functionaliteiten voor het laden van de accu overbodig lijken, is het natuurlijk zonde om daarvoor wel te betalen. Een lagere prijs kan ook inhouden dat het apparaat een lager laadvermogen heeft. Een acculader met een hogere prijs is doorgaans geschikt voor het acculaden – of onderhouden van – zwaardere accu’s. Het is maar net wat u nodig hebt.

Wilt u een goedkope acculader kopen dan is het handig om nog steeds kieskeurig te zijn wat betreft het merk. Kies liever een A-merk of ander goed, bekend merk acculader dan een lader uit een goedkoop productiehuis. Er zijn namelijk wel degelijke goedkope acculaders die toch een prima basiskwaliteit hebben. Alleen de bekendere merken krijgen dit voor elkaar. Mogelijk zijn ze net iets minder qua behuizing, hebben ze iets minder functionaliteiten of een lager laadvermogen. Maar is het van een goed merk, dan kunt u nog altijd rekenen op een lange levensduur en prima werking. Ook als zo'n lader misschien nét iets meer kost, is het vaak zeker een verstandige keus.

5 Acculader kiezen op merk

Als vermeld, eerder in dit artikel, is de selectie voor voltage, laadvermogen / capaciteit en type accu in eerste instantie het belangrijkst. De lader en de accu moeten immers echt passen bij elkaar. Daarnaast is de prijs natuurlijk een belangrijke factor. Gerelateerd aan prijs, maar ook aan kwaliteit, komt de keuze voor een merk aan bod. ABSAAR, Black&Decker, Bosch, Cellpower, CTEK, Einhell, GYS, Mastervolt, Noco Genius, Optimate, SOS Booster, Telwin, AQ-Tron en Victron zijn voorbeelden van grotere, bekende, goede merken acculaders. Naast verschillen in range en prijs, heeft elk merk zijn kenmerken en specialiteiten. Sommige zijn gespecialiseerd in een toepassing, zoals specifiek voor de motor of ander type voertuig, voor maritieme doeleinden of voor laden met zonne-energie. Om u een goed beeld te kunnen vormen van elk merk, hebben we op onze Acculaders Merkenoverzicht bij elke brand veel informatie staan.

6 Kiezen op mogelijkheden van de acculader

Welke mogelijkheden heeft de acculader? We stipten het in dit stappenplan al aan. De functionaliteiten die de lader heeft lopen sterk uiteen. Daarbij is het dus zaak om precies te weten wat de lader voor de betreffende accu moet kunnen doen.

De meeste acculaders zijn niet pure laders - zij zijn feitelijk druppelladers of onderhoudsladers. Het gaat daarbij om het onderhouden van de batterij, om deze zo lang mogelijk optimaal te laten werken. Daarbinnen zijn er ook veel laders met geavanceerde onderhoudsopties, herstelfuncties (recovery) en testfuncties. Denk aan de processor gestuurde varianten, met geautomatiseerde laadcycli bestaande uit meerdere fasen. Digitale mogelijkheden met koppeling met een app, online monitoring en voortgangsindicaties, temperatuurcompensatie en extra beveiliging, voltageherkenning, verhoogde isolatieklassen en ga zo maar door: bij elke acculader in deze webshop staan al deze specificaties verduidelijkt. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Door middel van onze productinformatie helpen wij u graag. Bij ons leest en ziet u direct wat de acculader precies te bieden heeft.

7 Kiezen op soort voertuig, vaartuig, apparaat of machine

Naast voltage, ampèrage, type accu, prijs, merk en functies, kunt u binnen het stappenplan ook filteren op het soort toepassing. Daarmee bedoelen we het voertuig, het vaartuig, het apparaat of de machine waarvoor de acculader dienst moet doen. In ons menu selecteert u daarop eenvoudig, want voor elke soort toepassing hebben we een aparte categorie met de daarvoor geschikte acculaders. 


Bij twijfel of aanvullende vragen neem als volgt contact met ons op.