Het kiezen van de juiste lader – een stappenplan

Het kiezen van de juiste lader – een stappenplan

Op acculaders.nl bieden we u verschillende soorten en merken laders aan. De keuze voor een acculader is afhankelijk van de accu en de toepassing. Om het wat makkelijker te maken om de juiste lader voor uw accu te kiezen, volgt hieronder een kort stappenplan.

In dit stappenplan wordt o.a. gesproken over volt en ampère-uur. Wilt u hier meer over weten, lees dan de pagina: ‘de aanduidingen op uw accu’.

1. Het juiste voltage
Onze acculaders zijn te verdelen in de voltages 6, 12 of 24 volt (of een combinatie). Over het algemeen zult u een 12V-lader nodig hebben, dit is het meest gangbaar. Alleen voor vrachtwagens, grote boten, etc. kunt u een 24V-lader nodig hebben. In het geval van een oldtimer is meestal een 6V-lader nodig. Kijkt u dus eerst goed op uw accu om te zien om welk voltage het gaat.

2. De capaciteit van de accu
Op uw accu staat als het goed is de capaciteit vermeld, meestal uitgedrukt in ampère-uur (Ah). Vaak zal deze waarde liggen tussen de 10 tot 200 Ah, maar dit hangt van de accu af. Soms staat er een CCA-waarde vermeld, dit is weer net iets anders (zie hier voor uitleg). Bij alle laders op onze website staat de minimale en maximale capaciteit vermeld, bijvoorbeeld zoals in onderstaande afbeelding. U ziet hierbij ook dat er voor onderhoudsladen vaak een andere waarde geldt.

3. Het type accu
Er zijn verschillende soorten accu’s. De meeste accu’s dienen geladen te worden met 14,4V. Er zijn echter uitzonderingen.
Standaardaccu's
De meeste standaardaccu’s dienen geladen te worden met 14,4V. Alle 12V-laders op onze website zijn hiervoor geschikt.
Calciumaccu’s
De meeste calciumaccu’s dienen geladen te worden met een voltage van 14,7 of 14,8V. Bij onze CTEK-laders is dit de winterstand (indien aanwezig).
Gel-accu’s
De meeste gel-accu’s moeten geladen worden met 14,4V, maar 14,2V komt ook voor.
AGM-accu’s
Veel AGM-accu’s kunnen het beste geladen worden met een voltage van 14,7V. Op onze CTEK-laders is dit de winterstand.

Bij elke lader op onze website kunt u kijken bij de productdetails en bij ‘oplaadspanning’ om te zien met welke voltages de lader uw accu kan opladen, zie bijvoorbeeld onderstaande afbeelding. Ook kunt u hier zien voor welk type accu de lader geschikt is.
 

 


Raadpleeg bij twijfel altijd de instructies van uw accu om te zien met welk voltage geladen dient te worden. U kunt bij vragen natuurlijk ook even contact met ons opnemen.