Accu camper of caravan laden op vakantie

Accu camper of caravan laden op vakantie

De accu van uw caravan of camper opladen tijdens het rijden of op vakantie? Hoe kunt u het best op de camping - of onderweg ernaartoe - de batterij opladen van het voertuig en voor accessoires zoals bijvoorbeeld de caravan mover?

Zoekt u voor de vakantie welke acculader u moet hebben voor 1) onderweg in de auto en/of 2) op de camping zelf en/of 3) voor tijdens de stalling? Lees dan hier welke laders hiervoor de beste oplossing zijn.

1) Zoekt u een acculader voor tijdens het rijden voor de camper of caravan op weg naar uw vakantiebestemming? In dit geval zal het gaan om onderhoudsladen. En (nog) niet om het pure laden van de accu om het verbruik van diverse apparaten op de camping te kunnen voeden.

Voor het onderhoudsladen tijdens het rijden is een acculader met zonnepaneel een praktische en duurzame, dus goede oplossing. Een goed voorbeeld is de Tecmate Optimate Solar. De Optimate Solar is er in varianten met vermogen van 10, 20 en 40 Watt.

Deze acculader op zonne-energie kunt u desgewenst vast monteren op het dak van uw camper of caravan. Zo houdt u de lader standaard, vast aangesloten op de accu van uw vakantie-voertuig. Met een 12V zonnepaneel desulfateert, laadt en onderhoudt de Optimate Solar volautomatisch de batterij. Juist onderweg is er uiteraard geen netstroom, maar wel zonne-energie aanwezig die wordt omgezet in hoge puls ladingen.

Met zo'n zonnepaneel heeft u altijd een stroombron bij de hand voor onderhoudsladen, ook bij weinig licht. De Solar waarvan de zonnecellen 10 Watt aan vermogen leveren, werkt al prima om de 12 Volts accu te onderhouden. Wilt u meer lezen? Zie hier de eigenschappen en specificaties van de mobiele acculaders Optimate Solar's.

Acculader voor camper of caravan


Een andere oplossing voor het laden van de 12 volts accu onderweg, is het gebruik van de Tecmate Optimate DC - DC. Het opladen, onderhouden en (indien nodig zelfs) herstellen gebeurt via deze lader met de voeding van een andere 12V accu. De input van deze acculader is dus geen 220V, maar 12V als bron. De Optimate DC - DC werkt als converter met een 12V ingang en dito uitgang van auto respectievelijk camper of caravan. Uiteraard moeten beide op een praktische manier aan elkaar verbonden kunnen worden.

2) Zoekt u een acculader / onderhoudslader voor op de camping? Eenmaal aangekomen op de camping zelf is de kans groot dat het verbruik van diverse apparaten zoals de caravan mover, maar ook bijvoorbeeld tv, verlichting en koelkast groter is dan een zonnepaneel tijdig zou kunnen genereren. Zelfs op het zuidelijk halfrond bij een sterke zonkracht. Voor het puur laden op de camping is vaak gewoon 220-240 volt aanwezig. In dat geval is er natuurlijk genoeg aan vaste stroom voorhanden om de lader op aan te sluiten. Bijvoorbeeld de CTEK MXS 5.0, die laadt met 5 ampère per uur, dus in een etmaal ruim 100 ampère. Hiermee kunt u prima een accessoire-accu onderhouden én bijladen. Voor nog hogere snelheid zijn er ook de CTEK MXS 7.0 of MXS 10.0, die laden met respectievelijk 7 of 10 ampère.

Is er géén 220-240 volt op de kampeerplaats voorhanden en zijn er toch apparaten die de nodige stroom verbruiken? Dan is een externe accu in combinatie met de eerder in dit artikel genoemde Optimate DC - DC waarschijnlijk nog het meest efficiënt voor het bereiken van voldoende oplaadvermogen.

3) Zoekt u een onderhoudslader voor tijdens het stallen van caravan of camper? Net zoals voor tijdens het rijden, geldt eveneens bij stalling van camper of caravan - of bijvoorbeeld boot of motor - dat het alleen zal gaan om onderhoudsladen. Is in de stalling of berging géén 220 volt aansluiting aanwezig, dan kan ook hier de Tecmate Optimate DC - DC uitstekend dienst doen. Ofwel, met een 12 volt bronaccu kunt u hiermee laden van dc naar dc; van 12 volt naar 12 volt gelijkstroom. Blijft de caravan, camper, boot of motor langer dan twee, drie maanden op zijn binnenplek dan laadt u tussentijds de bronaccu, thuis of op een andere plek, met een 220 volts stopcontact weer even op.

Staat het voertuig echter buiten? Dan is ook hier een acculader met zonnepaneel zoals de Tecmate Optimate Solar goed voor - als het zou moeten - 365 dagen per jaar uitstekend batterij onderhoudsladen.