Acculader, druppellader of onderhoudslader?

De termen acculader, druppellader en onderhoudslader worden vaak door elkaar gebruikt. Maar wat houden deze termen nu eigenlijk echt in?

In dit artikel willen we u meer duidelijkheid verschaffen. We leggen uit wat de verschillende termen inhouden en wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de verschillende type laders.

De Acculader
De acculader is primair bedoeld om een accu op te laden. Ouderwetse acculaders hebben het nadeel dat ze laden zonder te controleren of de accu vol zit. Dit kan de levensduur van uw accu nadelig beinvloeden. Wij verkopen geen ouderwetse acculaders. Al onze laders stoppen automatisch met laden als de accu vol is. Vrijwel al onze aangeboden laders zijn van het type onderhoudslader. Zie hieronder voor meer informatie over onderhoudsladers. Deze laders zijn zogenaamde intelligente laders, ze detecteren zelf wanneer de batterij/ accu volledig opgeladen is en stoppen dan het laadproces.


Meer informatie over de acculader is hier te vinden.


De Druppellader

De druppellader zorgt voor het optimaal houden van de accu. Een druppellader laadt een accu niet direct en snel op, maar doet dit met een lagere accucapaciteit. Vaak is dit met 1/10 van de accucapaciteit per uur. Het duurt daardoor langer voordat de accu vol is. De druppellader meet het punt waar de laadcurve een knikje naar beneden maakt en schakelt dan over naar een lagere laadspanning die voldoende is om zelfontlading tegen te gaan.


Meer informatie over de druppellader is hier te vinden.


De Onderhoudslader

De onderhoudslader is een combinatie van acculader en druppellader met een optimaal laadprofiel en veelal automatisch afgeregeld. De onderhoudslader is in staat zelf vast te stellen hoeveel laadstroom nodig is om de accu te laden en in de juiste staat van onderhoud te houden. De onderhoudslader is daarom ook noodzakelijk als u de levensduur van uw accu wilt maximaliseren. De term acculader wordt vaak gebruikt als een onderhoudslader bedoeld wordt. Als u een voertuig lagere tijd niet gebruikt (bijvoorbeeld een caravan, camper of boot) dan is het aan te bevelen om de accu aan een onderhoudslader te koppelen. U heeft er geen omkijken naar en de accu blijft optimaal onderhouden.


Op Acculaders.nl bieden we vooral onderhoudsladers aan. In de omschrijvingen van de producten leggen we zo duidelijk mogelijk uit wat de werking is van de aangeboden producten. Daar waar beschikbaar zijn links geplaatst naar de belangrijkste documenten rondom de aangeboden lader (documenten als brochures en gebruiksaanwijzingen). Heeft u naast deze informatie nog vragen dan kunt u onze veelgestelde vragen eens doorlezen of met ons contact opnemen (link rechts bovenaan de website).
 
Voorbeeld van een goede onderhoudslader is de MXS 5.0 van CTEK:

MXS 5.0 van CTEK