Accu's parallel en/of in serie schakelen

Accu's parallel en/of in serie schakelen

Accu’s kunnen gekoppeld worden om zo een hoger vermogen en/of een hoger voltage te genereren. Als u een hoger voltage nodig heeft dan dient u de accu’s in serie te schakelen. Heeft u een hoger accuvermogen nodig dan kunt u accu’s parallel schakelen. We zullen nu de verschillende schakelingen bespreken en uitleggen wat er gebeurt met het voltage en het vermogen van het samenstel.

Belangrijk!
Gebruik altijd identieke accu’s, dus accu’s van hetzelfde merk van gelijke capaciteit en voltage en met dezelfde productiedatum (hier mag maximaal 6 maanden verschil in zitten, maar liever niet).
Gebruik ook altijd identieke kabels van dezelfde lengte tussen de geschakelde accu’s.
Als u deze regels hanteert dan heeft dat een positief effect op de levensduur van de accu’s.
Als 1 van de accu’s in de schakeling defect is, vervang dan alle accu’s.
Niet alle accu’s kunnen in serie of parallel geschakeld worden. Gel en AGM accu's kunnen prima gekoppeld worden. LiFePO4 (LFP) accu's kunnen meestal niet gekoppeld worden. Wees er dus zeker van dat de accu’s die u wilt koppelen ook daadwerkelijk daarvoor geschikt zijn.
 

ACCULADER KOPEN: NAAR DE SHOP

Accu’s parallel schakelen
Accu’s parallel schakelen doet u door de pluspolen met elkaar te verbinden en de minpolen met elkaar te verbinden.
Bij een samenstel van parallel geschakelde accu’s telt u de capaciteit op van de
Sluit de kabels als volgt aan op het samenstel: de + kabel op de eerste accu, de - kabel aan de laatste accu in de schakeling (zie hiervoor ook de afbeelding).
 

Accu's parallel geschakeld


Accu’s in serie schakelen

Als u een hoger voltage wilt bereiken voor uw toepassing dan kunt u gelijke accu’s in serie schakelen. Hiermee blijft de capaciteit gelijk, maar neemt het voltage toe (in dit voorbeeld van 12V naar 24V). Accu’s in serie schakelen doet u door de plus-pool van de ene accu te verbinden met de min-pool van de andere accu.

Accu's in serie geschakeld
 
Aanvullende tip voor accu's die in serie worden geschakeld: Als u uw accu's, die in serie zijn geschakeld, wilt laden dan raden we aan om gebruik te maken van de Battery Balancer van Victron. Deze Battery Balancer zorgt ervoor dat de geschakelde accu's exact hetzelfde voltage bevatten. En dat is van belang om ervoor te zorgen dat tijdens het laden niet een van de accu's een hoger of lager voltage heeft dan de andere. Een klein verschil in voltage kan al voor overladen zorgen en daarmee een kortere levensduur van de accu. Om de levensduur van uw seriegeschakelde accu's te verlengen kunt u dus gebruikmaken van de Victron Battery Balancer.

Accu’s zowel in serie als parallel schakelen (serie/parallel schakeling)
Heeft u zowel een hogere capaciteit nodig alsmede een hoger voltage dan kunt u gelijke accu’s zowel parallel als in serie plaatsen. Zie hiervoor de afbeelding voor een voorbeeld met 12V accu’s van 85Ah waarmee u een schakeling kunt maken die 24V aan voltage en 170Ah aan capaciteit oplevert.

Optioneel bij de serie/ parallelschakeling is de zogenaamde compensatiekabel. Die kabel hoeft niet van gelijke lengte te zijn als de andere kabels. De compensatiekabel compenseert de spanningsverschillen tussen de gekoppelde serieschakelingen in het gekoppelde samenstel. De compensatiekabel plaatst u tussen de pluspool van de eerste seriegeschakelde accu en de pluspool van de tweede seriegeschakelde accu (zie hiervoor de blauwe kabel in het plaatje).

Accu's parallel en in serie geschakeld 


Advies:
Raadpleeg een specialist als u complexe koppelingen wilt bouwen.

Belangrijk verder: Zorg ervoor dat als u meerdere accu's in serie of parallel of in serie en parallel plaatst dat u voldoende ruimte houdt tussen de gekoppelde accu's/ batterijen. En duim dikte aan afstand is voldoende voor de afvoer van warmte.

ZIE OOK: Zonnepanelen aansluiten | Hoe sluit je een solar systeem aan met panelen, laadregelaar en thuisaccu? Inclusief antwoord op de vraag in hoeverre je zonnepanelen serieel of parallel moet schakelen.

 

ACCU KOPEN: NAAR DE SHOP