Dynamisch laden met Ratio en Tap

  • Geplaatst op
Dynamisch laden met Ratio en Tap

Goedkoper opladen door te autoladen met dynamische stroomtarieven.

Het kan nu ook met de laadpalen van Ratio. Dit is wat u ervoor moet doen en wat ervoor is.

Slim laden aan de hand van dynamische energietarieven. Of het nu voor regulier huishoudelijk laden is, voor een thuissysteem met opslagaccu of… voor autoladen. Dynamisch laden raakt steeds meer in. Dat komt omdat een dynamisch energiecontract actuele, dagelijkse stroomprijzen hanteert, in tegenstelling tot de tarieven bij de vaste en variabele abonnementsvormen. En die wisselende stroomtarieven bieden méér flexibiliteit om te kunnen laden op de momenten waarop de dag- en uurprijzen gunstig uitpakken.

Wat doet de koppeling van een Ratio laadpaal met Tap?

Op die wetenschap hebben ook laadpaalfabrikant Ratio en hun Nederlandse partner Tap Electric geanticipeerd. Door de slimme laadpalen van Ratio te combineren met de software van Tap Electric, is goedkoop en slim autoladen zonder veel moeite geregeld. Wel is daarvoor als basis een dynamisch energiecontract nodig: dat sluit u zelf af bij uw energieleverancier. Maar wat doet vervolgens de koppeling van uw slimme Ratio laadpaal met Tap? Hoe krijgt u die koppeling voor elkaar? En welke voordelen levert dat mogelijk op?

Slimme software voor dynamisch autoladen
Het grote voordeel van Tap is dat deze software helpt met het automatisch bepalen van de juiste momenten om te laden met dynamische tarieven. Want dag in dag uit deze tarieven helemaal zelf in de gaten houden, en uw laadgedrag daarop efficiënt afstemmen? Dat is welhaast onmogelijk. Om te profiteren van de lage tarieven is software daarom feitelijk onmisbaar.

Hulp bij efficiënt autoladen met dynamische tarieven

Stel dat u de auto ’s nachts thuis aan uw laadstation koppelt – hetgeen vrij gebruikelijk is. Gedurende die nacht wisselt naar alle waarschijnlijk het tarief meerdere malen. Is het actuele tarief gedurende een paar uur relatief hoog? Dan is het slimmer om het laden even uit te stellen tot de prijzen weer gedaald zijn. Het zogeheten Charge Control programma van Tap bepaalt echter altijd het beste laadschema, afgestemd op de specifieke omstandigheden en wensen.

Flexibel aanpasbaar
Vanzelfsprekend houdt het software laadprogramma óók rekening met het feit dat ’s ochtends, bij vertrek, de batterij van uw auto wel vol- (of voldoende) geladen moet zijn. Het programma biedt daarbij eveneens voldoende flexibiliteit, bijvoorbeeld om op elk moment de geautomatiseerde laadplanning te overrulen. Bijvoorbeeld als u veel haast heeft en daarom hoe dan ook, los van het actuele tarief, het laden in volle gang wilt zetten.

Zo werkt het koppelen van uw Ratio laadpaal aan het laadbeheerprogramma van Tap

We gaan hierbij uit van de aanwezigheid en het bezit van een Ratio laadpaal, een dynamisch stroomabonnement en de Ratio App.

1. Open de Ratio App, ga naar Laadpaal, naar Geavanceerde instellingen
2. Klik op OCPP instellingen
3. Selecteer Tap Electric
4. Kopieer uw laadpaal ID (CPID) naar het klembord
5. Download de Tap Electric Laadpaal App
6. Maak er een account aan en klik op Beheer
7. Selecteer Ratio en plak uw laadpaal ID (CPID)
8. Ga naar Locatie en vervolgens naar Charge Control
9. Stel aldaar Dynamische Tarieven in, en klik op Opslaan.

Met bovengenoemde stappen hebt u dynamische tarieven op uw Ratio laadpaal ingesteld.

Ratio en Tap Electric


Extra mogelijkheden voor nóg krachtiger dynamisch autoladen

Het is mogelijk om de functie van slim en goedkoop laden met dynamische tarieven nog krachtiger te maken. Dit kan door ook uw auto te koppelen aan Tap. Daarmee registreert Tap live updates over de status van de auto-accu. Dat stelt het Charge Control programma nog beter in staat om de beste beslissingen te nemen over wanneer (goedkoop) te laden.

Denk aan het huidige batterijniveau, terwijl via ‘Monitoren en configureren’ u ook het gewenste batterijniveau en de gewenste eindtijd kunt invoeren.

Het koppelen van de auto aan Tap Charge Control werkt als volgt

Overigens, deze functie wordt in elk geval automatisch ondersteund voor de merken Tesla, Kia en Hyundai. Andere EV merken zijn (vooralsnog) handmatig te koppelen via de app.

1. Ga naar Profiel > Mijn verbonden auto’s > Nieuw toevoegen
2. Selecteer uw merk auto
3. Voer gebruikersnaam en wachtwoord in van uw automerk app
4. Klik op Koppelen aan Tap en klik op Verbinden.

Dynamische tarieven dagelijks tevoren bekend

De dynamische energieprijzen fluctueren dagelijks mede aan de hand van de actuele beschikbare zonne- en windenergie, en aan de hand van populaire autolaadtijden. De spotenergiemarkt stelt de actuele tarieven één dag van tevoren vast. Naast het voordeel van goedkoop autoladen, draagt het dynamisch laden óók bij aan het beperken van piekbelastingen op het net.