ESS installeren? Zie deze producten!

  • Geplaatst op
ESS installeren? Zie deze producten!

Voor het installeren van een ESS heb je deze producten nodig. Een stappenplan.

Thuis energie opslaan en daarvoor een Energy Storage System installeren. Welke producten zijn daarvoor nodig? En hoe doe je dat, zo'n ESS installeren? Een uitgebreide uitleg is te vinden op onze pagina ESS installeren: producten, kosten en stappenplan.

Voordelen van een ESS installeren

Het doel van het installeren van een ESS voor thuis is meervoudig. Binnen dit specifieke, interne voedingssysteem wek je stroom op via de zon of eventueel windturbines. Daarna is deze energie inzetbaar voor 1) voeding van thuis-apparaten, 2) voor het opslaan van reservestroom en 3) voor terugleveren aan het vaste stroomnet.

Er is binnen dit systeem een koppeling tussen één of meerdere zonnepanelen en het elektriciteitsnet. Andere onderdelen van een ESS zijn ten minste een omvormer / acculader, een GX-apparaat en een accusysteem. En in de thuisaccu krijgt de via solar opgewekte energie een opslagplek.

In het genoemde artikel leggen we uit in welke situaties het installeren van een ESS voordelen biedt. Welke stappen te volgen bij het aanleggen van zo'n voedingssysteem voor thuis. Welke producten zijn daarvoor nodig - veelal van het merk Victron? Waar moet u op letten en met welke kosten moet u rekening houden? En naast de benodigde producten: welk overig materiaal is nodig voor de ESS installatie? Ook behandelen we de configuratie van de systeemcomponenten, en we geven ook andere uitleg rondom instellingen en mogelijkheden.

ESS aanleggen en investering terugverdienen

Een ESS aanleggen is een investering die zeker financiële voordelen kan opleveren. Maar wat doet het precies? Een ESS slaat, gedurende de zonuren, solar-energie op in de accu. Deze stroom is dan te gebruiken op momenten wanneer de zon niet schijnt. Een ESS is een flexibel systeem, aanpasbaar naar wensen, omstandigheden en benodigdheden. Denk aan de verhouding tussen zonnestroom en netstroom. Of aan de verdeling tussen direct gebruik voor apparaat-voeding en opslag in de thuisaccu.

Het loont in veel gevallen om een ESS aan te leggen als u zelf duurzame stroom wilt opwekken, opslaan en gebruiken voor:


- Zelfverbruik: het opladen en op spanning houden van apparaten thuis

- Het aanleggen van een back-upsysteem met behulp van zonne-energie

- Een mix van zelfverbruik en het opbouwen van stroomreserve

- Het kunnen terugleveren aan het vaste elektriciteitsnet


Producten, componenten en materiaal voor thuisenergiesysteem

De opgebouwde accucapaciteit is dus onder meer aan te wenden voor zelfverbruik en voor back-updoeleinden. Het back-upsysteem is feitelijk handig voor twee situaties. Enerzijds als ‘echte’ back-up, voor tijdens een mogelijke stroomstoring. Anderzijds is het PV vermogen in de thuisaccu hiermee flexibel inzetbaar. Juist dat is een belangrijk kenmerk van een ESS. Het duurzaam voeden van de belastingen met PV vermogen kan structureler dan alleen op het moment waarop de zon schijnt. Ook op de momenten waarop er anders onvoldoende rechtstreeks PV vermogen beschikbaar voor zou zijn, zijn de apparaten te voeden met solar.

Meer weten? Lees het artikel ESS installeren: producten, kosten en stappenplan.

 

EV accu gebruiken als thuisaccu
Ook interessant: een ESS systeem aanleggen met gebruik van de accu van de elektrische auto. Deze doet daarbij dienst als thuisbatterij. Zie de informatie bij de bidirectionele DC lader Wallbox Quasar.

Bidirectionele DC lader

 

Direct alle producten bekijken? Klik dan door naar ESS producten.