Onderhoud van uw accu

Het onderhouden van uw accu is belangrijk. Uw accu onderhouden hoeft niet veel tijd te kosten, maar kan u wel veel opleveren. De levensduur van de accu kan door goed onderhoud verlengd worden met jaren. Met deze informatie willen we u meer inzicht verschaffen in de wijze van onderhoud van uw accu en wat u daaraan kan doen. Ook leggen we uit wat er kan gebeuren als u uw accu niet onderhoudt en wat u kunt doen als u een accu wilt herstellen na achterstallig onderhoud.

Lees altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant van de accu goed door. Hierin geeft deze aan hoe u het beste de accu kunt onderhouden.


Controleer regelmatig het zuurniveau in de accu (dit dient ongeveer 1 cm boven de platen te liggen). Dit hoeft niet gedaan te worden voor gesloten/ onderhoudsvrije accu's. Vul indien nodig de accu of de accucellen bij met gedestilleerd of gedemineraliseerd water (tot ongeveer 1 cm boven de platen).


Controleer ook regelmatig of de accupolen niet gecorrodeerd zijn en dat de accu geen scheuren of verdikkingen vertoont.
 

Gebruikt u de accu langere tijd niet (bijvoorbeeld in het geval van een camper, een caravan of een boot)? Zet hem dan aan een onderhoudslader. De onderhoudslader zorgt ervoor dat uw accu optimaal geladen blijft.
 

Dit kan er gebeuren als u niet naar uw accu omkijkt:
1. De accu kan verzuren als gevolg van het ontladen ervan.
2. Zuurafzetting kan ontstaan door sterk ontladen van de accu.
3. Uitdroging van de accu door sterke overbelading. Daardoor kan de vloeistof in de accu gaan "koken" en zal de accu uitdrogen.
 

Hieronder gaan we wat dieper in op de bovengenoemde situaties.
 

1. De accu kan verzuren als gevolg van het ontladen ervan.
Als een accu leeg raakt, worden kristallen gevormd uit loodsulfaat. Wordt de accu niet direct opgeladen dan zullen de kristallen groter worden en zal de accu zijn capaciteit verliezen. De accu dient nu te worden ontzwaveld. Gebeurt dit niet dan zal de accu na verloop van tijd stuk gaan. De laders van CTEK ontzwavelen de loodplaten door de grote loodsulfaatkristallen op te lossen. De accu krijgt na ontzwavelen zijn oorspronkelijke capaciteit gedeeltelijk terug. Een beschadigde accu kan hierdoor weer gebruikt worden en er wordt voorkomen dat de accu volledig stuk en leeg raakt.
 

Op de CTEK laders is dit de eerste stap, de zogenaamde 'Desulphation' stap (stap 1 van de lader).
 

Overzicht functies CTEK lader


2. Zuurafzetting kan ontstaan door sterk ontladen van de accu.

Als normale Ca/Ca-accu's voor meer dan 40–50% worden ontladen dan zet het zuur zich af. Dit houdt in dat het zuur en het water aparte lagen gaan vormen in de accu. De capaciteit en de levensduur van de accu nemen hierdoor sterk af.
 

De CTEK-laders hebben hiervoor de zogenaamde herconditioneringsfunctie (RECOND-functie) beschikbaar. Deze is ontwikkeld om accu's met zuurafzetting te herstellen. Hierdoor krijgen accu's hun oorspronkelijke capaciteit weer terug en gaan daardoor langer mee.


De RECOND-functie van CTEK mengt het accuzuur zodat de accu zijn gelijkmatige zuurdichtheid weer terugkrijgt. Met een gelijkmatige zuurdichtheid blijft de accu beter opgeladen en dit zorgt voor een langere levensduur van de accu zelf. Lees de functies van de aangeboden laders op de site goed door of deze functie wordt aangeboden in de gekozen lader.  


Zie voor een voorbeeld hiervan de RECOND-led op bovenstaande afbeelding. 
 

3. Uitdroging van de accu door sterke overbelading.
Als de accu met een te hoge spanning wordt opgeladen raakt deze overbeladen en zal hij water verliezen door verdamping. Het bovenste deel van de accuplaten komt vrij te liggen en droogt uit. Dit veroorzaakt blijvende schade aan de accu.


Als u laders van slechte kwaliteit gebruikt dan wordt de uitdroging bespoedigd en de accu's raken sneller overbeladen. Het gebruik van goede kwaliteit laders is dus van belang voor het verlengen van de levensduur van uw accu.


De laders van CTEK beschermen uw accu tegen overbelasting. De laders van CTEK laden tot de maximale spanning en reduceren vervolgens zelf de laadstroom om overbelading te voorkomen.


Voor meer informatie over accu's kunt u terecht op onze pagina met veelgestelde vragen. Heeft u verder nog vragen dan kunt u ons altijd even mailen via de contactlink rechtsboven de site.
 

Conclusie:
Zorg voor een goede onderhoudslader als u uw accu langere tijd niet gebruikt. Controleer regelmatig het zuurniveau en de staat van uw accu. Een goede onderhoudslader kan een deel van de ontstane problemen in de accu voor u oplossen.