Starthulp auto bij kou

Starthulp auto bij kou

Wat te doen bij accuproblemen bij kou? Zoekt u een starthulp voor uw auto? Deze 'tips lege accu' gaan over voorkomen én verhelpen.

Zoekt u een starthulp voor uw auto? In de koude periode van het jaar is de kans groter dat uw auto niet start. Het is algemeen bekend: de accu heeft bij vrieskou méér moeite om zijn werk te doen. De lage temperaturen zorgen voor een lagere capaciteit van de accu. Een accu moet voldoende opgeladen zijn om het benodigde startvermogen te kunnen afgeven, maar nu werken chemische processen minder soepel en draait de startmotor van de auto minder snel. De ideale accu-temperatuur is zo'n 25 graden Celsius, maar bij het vriespunt en daaronder daalt de capaciteit al gauw tot de helft.

Startbooster auto

Zwakkere accu komt vooral tot uiting in koude maanden
Ook van de dynamo - die de accu oplaadt tijdens het rijden - wordt in de koude wintermaanden beduidend meer gevraagd. Daarnaast geldt dat een oudere accu soms in de zomer nog niet leidt tot echt merkbare accuproblemen, maar in de winter wordt blootgelegd als te zwak om nog te kunnen starten. Daarom is een structureel goed opgeladen en onderhouden accu van belang. Niet alleen om startproblemen in de kou te voorkomen, maar óók met het oog op een langere levensduur.
 
Wat te doen bij accuproblemen?
De eerste tip van Acculaders.nl is dan ook van preventieve aard: het gebruik van een goede druppellader. Dit is economisch gezien normaal gesproken een logische keuze. Al helemaal bij de wat oudere accu's. U bespaart er uiteindelijk simpelweg behoorlijk wat geld mee. 

Startproblemen accu voorkomen
Alvorens we u wijzen op enkele goede starthulps en jumpstarters voor de auto, eerst nog een paar meer tips om startproblemen met de accu te voorkomen. Naast het gebruik van een onderhoudslader (andere term voor druppellader) is het handig te weten dat:

Jumpstarter auto

  • - de accu pas echt goed oplaadt bij het afleggen van langere afstanden aan een stuk. Korte ritten zijn dus, zeker in de winter, voor de prestaties van uw accu een minder goed idee;

  • - de auto en de batterij / accu in geparkeerde situatie gebaat zijn bij warmte. Zet 'm daarom indien mogelijk in de garage, of als dat niet mogelijk is op een zo beschut mogelijke plek;

  • - het uiteraard in de winter al helemáál uit den boze is uw lichten per ongeluk aan te laten staan;

  • - het verstandig is de start-stop accu (als uw auto die heeft) tijdelijk niet te gebruiken. Deze accu is gunstig voor onder meer het milieu, maar een motor die niet warm genoeg wordt, is ongunstig voor ditzelfde milieu én de motor én uw eigen tijd. Een start-stop accu zal vaak al automatisch uitschakelen bij kou, maar u kunt deze bij vriestemperaturen ook proactief zelf uitzetten.


Uiteraard is het sowieso handig om goede startkabels bij de hand te hebben, die ook bij zeer lage temperaturen doen waarvoor ze bestemd zijn.

En dan nu de startboosters die uw auto snel op weg kunnen helpen bij een (te) lege accu. Deze boosters, ook wel jumpstarters geheten (nog weer een andere benaming is 'boosterpack') zijn er op Acculaders.nl in verschillende varianten. Qua prijs, merk en totale eigenschappen van het apparaat. Daarnaast is er onderscheid in starthulpen voor professionals en voor u als particulier.

Elders op Acculaders.nl leest u alles over de beste startboosters voor uw auto. Zo zijn er de acculaders met starthulp, de powerbanks met boosterfunctie en de pure boosterpacks.


Starthulp auto

Powerbank: voor losse apparaten én auto
Wat betreft een powerbank met de functie van startboost: deze zijn er met voldoende capaciteit om ten minste een personenauto mee te starten. De zware powerbanks op Acculaders.nl zijn geschikt voor bijna alle soorten 12V accu’s. Overigens kunt u zo’n powerbank met jumpstarter via de USB-poorten ook prima inzetten voor het laden van apparaten als laptop, smartphone of fototoestel!

Denk hierbij aan deze powerbanks met jumpstart functie voor de auto: de Einhell powerbank jumpstarter CC-JS 12 en zijn iets zwaardere broer, de CC-JS 18. Of aan de powerbank Telwin Drive 9000 of de Telwin Drive 13000. Beide zijn zo compact dat u ze gewoon in uw dashboardkastje bewaart.


Zie ook onze pagina: "Ik zoek een startbooster voor mijn auto".