Walstroom aanleggen: inlets en méér

  • Geplaatst op
Walstroom aanleggen: inlets en méér

Walstroom gebruiken? Boot inlets en andere walstroom producten voor de noodzakelijke verbindingen.

In de boot een apparaat aansluiten of opladen: daarvoor zijn een boot inlet en andere CEE stroomaccessoires nodig. Eenmaal aangelegd, is voortaan standaard gemak en plezier. Om te beginnen moet je natuurlijk eerst weten wat je nodig hebt. En hoe je de verbinding van walstroom naar de boot legt. We vertellen het op onze uitlegpagina Walstroom en boot inlets.

Van walstroom naar stopcontact in boot

Aan boord, waar je ook bent, stroom hebben vanuit de 230V 50-60Hz walstroom. Het kan op vele maritieme plaatsen in Nederland en ver daarbuiten. Je hebt daarvoor op zijn minst een CEE stekker / (verloop)kabel nodig; voor naar het reguliere stopcontact zoals Schuko. En aan de bootzijde buiten een inlet, die verbonden is met de outlet aan de binnenzijde. Daarin past dan weer de stekker van – bijvoorbeeld – het koffiezetapparaat of een meervoudige contactdoos. Verder overbrug je met de juiste bekabeling de afstand tussen het walstroom aftappunt en de boot.

De blauwe CEE walstroomstekker heeft drie gaten / uitsparingen (aan ‘vrouwtjeszijde’) en drie pinnen (aan ‘mannetjeszijde’). Een van de polen is dikker: de aardepool. In de meeste Europese landen is sprake van deze 3-polige connectie. Walstroomstekkers zijn gemaakt voor gure weersomstandigheden. Deze industriële stekkers zijn dan ook spatwaterdicht.

Boot inlet: van CEE naar Schuko

Wij verkopen walstroom accessoires zoals bekabeling in alle lengtes, adapters van CEE walstroom naar Schuko of NEMA, en combinaties daarvan: denk aan verlengkabels met verlopen. Heb je een wat grotere boot? Dan is het logisch – zo niet noodzakelijk – om één of meerdere vaste stopcontacten te hebben, binnen in het vaartuig. Zijn deze nog niet ingebouwd dan moet je zelf deze boot stopcontacten aanleggen, en daarbij komt de boot inlet om de hoek.

Immers, voor de walstroomverbinding aan boord heeft de boot aan de buitenzijde een ingemonteerde CEE inlet nodig. De boot inlet dus. Deze heeft de drie pinnen en daarin steek je de vrouwelijke zijde van de walstroomkabel. Vervolgens moet er de verbinding komen naar de binnenzijde van de boot, alwaar zich het stopcontact bevindt. Tussen de inlet en de outlet, ofwel van de buitenzijde naar de binnenzijde van de boot, moet dan de verbinding komen van CEE naar Schuko. Ook hiervoor zijn er de benodigde walstroomaccessoires op de markt, zoals interne stroomkabels.

Ratio AC16 walstroom systeem

Meer lezen en weten over boot inlets en andere genoemde walstroom accessoires zoals CEE stekkers / walstroom stekkers, CEE kabelhaspels, walstroom verlengkabels en adapters / verlopen, walstroom outlets en CEE aardlekbeveiliging? En benieuwd naar het Ratio AC16 plug & play systeem en de producten die daarvan deel uitmaken? Lees onze walstroom informatiepagina en vindt er tevens de betreffende walstroom producten van merken zoals Marinco, Ratio en Mastervolt.