Onderhoud uw accu met een druppellader

Onderhoud uw accu met een druppellader

Uw motor, auto of boot gestald voor het najaar? Onderhoud de accu met een druppellader.

Het najaar komt eraan en dat betekent dat veel auto’s, motoren, boten, campers en caravans voor langere tijd gestald worden. Tijdens de stalling van uw voer- of vaartuig gaat de accu achteruit, vooral als het kouder wordt. Elke accu ontlaadt en een te lage lading kan schadelijk zijn voor de accu. Het is daarom van groot belang dat de accu tijdens de herfst- en wintermaanden goed onderhouden wordt. U doet dit door de accu actief geladen te houden met een druppellader. Zo komt u in het voorjaar niet voor vervelende verrassingen te staan als u weer met uw voer- of vaartuig op pad gaat.

 

Onderhoud de accu van uw auto, motor, boot of camper met een druppellader
Het ideale product voor het op peil houden van een accu is een druppellader. Een druppellader zorgt ervoor dat de accu druppelsgewijs (langzaam) opgeladen wordt. Een druppellader wordt ook wel een onderhoudslader genoemd. Dit komt omdat druppelladers vaak door middel van processor-gestuurde technologie met grote nauwkeurigheid kunnen bepalen wat de accu nodig heeft. Een druppellader laadt op die manier nooit teveel of te weinig wat de levensduur van uw accu ten goede komt. Bijkomend voordeel is dat een druppellader voor langere tijd verbonden kan blijven met de accu én dat het laadproces vaak automatisch gaat. Op die manier blijft de accu van uw boot, camper, auto of motor optimaal geladen zonder dat u er al teveel omkijken naar heeft.

 

Noot: een druppellader/onderhoudslader is in feite een acculader, maar dan specifiek gericht op het stapsgewijs en intelligent laden van de accu. Een druppellader is daarom erg geschikt voor het op peil houden van de accu over een langere periode. Een acculader is meer bedoeld om de accu in één keer volledig op te laden, zonder na te gaan hoe vol de accu reeds is.

Tecmate Optimate 5 Start Stop

Welke druppellader kies ik?
Bij de keuze voor een druppellader zijn er een paar dingen waar u rekening mee dient te houden. Allereerst kijkt u naar het type accu. Daarnaast is de capaciteit van de accu van belang. Op uw accu staat de capaciteit als het goed is vermeld, meestal uitgedrukt in ampère-uur (Ah). Als laatste is het voltage van de lader van belang. Onze acculaders zijn te verdelen in de voltages 6, 12 of 24 volt (of een combinatie hiervan). Over het algemeen zult u een 12V-lader nodig hebben (deze zijn het meest gangbaar). Hieronder vindt u voor enkele voer- en vaartuigen een advies voor de juiste druppellader.

 

Druppellader voor een motor
Als u op zoek bent naar een druppellader voor het onderhouden van de accu van uw motor, zijn er een paar laders die we u willen adviseren. De eerste is de Ctek XS 0.8. De XS 0.8 is de kleinste 12V lader van CTEK en uitermate geschikt voor het onderhoudsladen van motoren. De lader levert 0,8A en is berekend op het beschermen van voertuigelektronica. De gebruiksvriendelijke Tecmate OptiMate 1 is een volledig automatische lader voor alle types 12V-loodzuuraccu’s, accu's met STD-vuldoppen, gesloten accu's (MF), onderhoudsvrije accu's en GEL-accu's. De lader is microprocessor gestuurd en optimaliseert het vermogen en de levensduur van de accu. De Telwin Defender 8 is een voordelig geprijsde, intelligente onderhoudslader voor alle soorten droge en natte 6 / 12V lood-zuur accu’s. De lader is uitgerust met elektronische regeling van de laadstroom en een automatisch onderbrekings- en herstartmechanisme.

Lithium accu in uw motor?
Het komt niet vaak voor, maar sommige motoren hebben een lithium accu. In dat geval heeft u echt een goede lithium acculader nodig. U kunt dan kiezen voor bijvoorbeeld de CTEK Lithium XS of de Optimate Lithium 0.8.

 

Druppellader voor een auto
Ook voor het onderhoudsladen van de accu van uw auto geven we graag een paar suggesties. De CTEK MXS 5.0 is een volautomatische lader met een diagnosefunctie. Zo kan de lader gemakkelijk bepalen of en hoeveel lading de accu nodig heeft. Ook heeft de lader een herstelfunctie. U hoeft de lader enkel aan te sluiten, vervolgens doet de lader de rest. Hetzelfde geldt voor de Tecmate Optimate 5. Deze lader is bovendien erg geschikt voor de moderne Start-Stopsystemen. De Telwin T-Charge 12 is ook een zogenaamde intelligente druppellader met elektronische regeling van de laadstroom en automatische onderbreking en herstart van het laden (PULSE-TRONIC). Heeft u een wat kleiner budget? De AutoExact lader van DHC is gunstiger geprijsd dan de voorgaande laders maar ook deze lader biedt automatische regeling van de laadstroom en onderbreking en herstart van het laden, afhankelijk van wat de accu nodig heeft.

CTEK M100 (12V / 7A)

 

Druppellader voor een boot met kleinere accu's tot ongeveer 100 Ah
Druppelladers voor bij een boot worden ook wel maritieme laders genoemd. Als u een onderhoudslader zoekt voor de accu van uw boot tot ongeveer 100 Ah, raden we u als eerste de eerder genoemde CTEK MXS 5.0 en de Tecmate Optimate 5 aan. Deze laders zijn volautomatisch en hebben een diagnosefunctie. Beide laders zijn geschikt voor alle typen loodzuuraccu’s en dus behalve voor de accu van uw auto ook geschikt voor de accu van uw boot. Ook de CTEK m100 analyseert of de accu de lading kan absorberen en vasthouden, verwijdert schadelijke sulfaatkristallen, laadt de accu efficiënt op en schakelt automatisch over naar de veilige onderhoudsstand wanneer de accu geheel is opgeladen. Voor een wat kleiner budget raden we de DHC AutoExact 12V 5A of de Telwin T-Charge 12 aan.

 

Druppellader voor een boot met grotere accu's vanaf ongeveer 100 Ah
Zowel de eerder genoemde CTEK m100 als de M200 zijn geschikt voor het onderhoudsladen van de wat grotere 12V bootaccu’s (de M200 is zelfs geschikt voor onderhoudsladen tot maximaal 500 Ah). Deze volautomatische laders zijn voorzien verschillende functies, waaronder een analysefunctie, een onderhoudsfunctie en een zogenaamde reconditioneringsfunctie die handig is voor sterk ontladen accu’s. Ook de CTEK MXS 10 is een lader met geavanceerde technologie. De accudiagnose laat zien of een accu een lading kan ontvangen en vasthouden. Ook de MXS10 heeft een reconditioneringsfunctie die accu’s met zuurafzetting en sterk ontladen accu’s herstelt. De lader is geschikt voor 12V accu’s van 20-200Ah en voor onderhoudsladen tot 300 Ah.

 

Geen stroom aanwezig in de stalling?
Het kan zijn dat er op de plaats waar uw voer- of vaartuig gestald staat geen stroom aanwezig is. Er zijn in dat geval verschillende oplossingen zodat u er alsnog voor kunt zorgen dat de accu van uw motor, boot, camper of caravan optimaal onderhouden wordt. U vindt deze tips en meer uitgebreide informatie in dit artikel. Een overzicht van al onze druppelladders vindt u hier.